Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Súd EÚ: Británia nemá právo vyžadovať víza od príbuzných občanov EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Súdny dvor Európskej únie dnes rozhodol, že Británia nemá právo vopred vyžadovať vstupné víza od občanov nečlenských štátov EÚ, ktorí sú rodinnými príslušníkmi občanov EÚ a majú povolenie na pobyt v inom členskom štáte Únie. Informovala o tom agentúra Reuters.

V prípade Heleny McCarthyovej-Rodriguezovej - Kolumbijčanky vydatej za občana Británie a Írska -, ktorá žije v Španielsku, súd rozhodol, že Británia nemá právo požadovať od nej, aby si pred cestou zo Španielska do Británie vopred zabezpečila vstupné víza.

Súdny dvor EÚ sa prípadom zaoberal na žiadosť britského súdu. Na ten sa obrátili príbuzní McCarthyovej-Rodriguezovej so sťažnosťou, že musí každých šesť mesiacov požiadať o obnovenie víz na konzuláte v Madride, čo je v rozpore so smernicou 2004/38/ES o práve občanov Európskej únie a ich rodinných príslušníkov voľne sa pohybovať a zdržiavať sa na území členských štátov.

Británia s rozhodnutím súdu EÚ o vízach pre cudzincov nesúhlasí 

Británia nesúhlasí s rozhodnutím Súdneho dvora Európskej únie, ktorý dnes označil za protiprávny britský systém víz pre rodinných príslušníkov občanov EÚ. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu britského premiéra Davida Camerona.

Európsky súd predtým rozhodol, že Británia nemá právo vopred vyžadovať vstupné víza od občanov nečlenských štátov EÚ, ktorí sú rodinnými príslušníkmi občanov EÚ a majú povolenie na pobyt v inom členskom štáte Únie. "Namietali sme proti tomu na súde, takže s tým, samozrejme, nesúhlasíme," uviedol na margo rozhodnutie Súdneho dvora EÚ Cameronov hovorca. O ďalších krokoch v tomto prípade sa britská vláda podľa hovorcu rozhodne, až keď bude mať k dispozícii stanovisko britského najvyššieho súdu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu