Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Analytik varuje pred radikálnymi islamistami v Iraku: Američania, dajte im pokoj!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: twitter, wikipedia)

BAGDAD - Popravy a krutosti páchané islamskými džihádistami v Iraku sú postrachom pre celý svet. Ich plány sa však môžu dotknúť aj nás. Radikáli sa usilujú o vytvorenie vlastného kalifátu, ktorého hranice by mohli siahať až do strednej Európy. Čo to znamená pre Slovensko a kto môže zastaviť týchto fanatických islamistov?

Bezuzdné vraždenie a teror, aký rozpútali radikálni islamisti v Iraku padá na plecia mnohých. Nevynímajúc zlú politiku Spojených štátov amerických a západných mocností ako aj šíitskeho premiéra Malíkího, ktorý je sektár a zanedbával sunitských muslimov.

Islamská skupina ISIL je prvoradým problémom dnešného Stredného východu. Varuje pred nimi aj slovenský odborník."Ako je pri takýchto skupinách bežné, konkrétne ciele sa zväčša strácajú vo všeobecnom ideologickom úsilí o takú zmenu, pri ktorej ide o „víťazstvo islamu“. Tak je treba aj chápať rétoriku ISIL o znovuvytvoreníe kalifátu, ktorý by nadväzoval na svetovládnu úlohu islamu, ktorá sa po prvej svetovej vojne dostala do úzadia. ISIL je ale na prvom mieste prejavom skutočného problému na Strednom východe. Tým problémom vôbec nie je arabsko-izraelský konflikt alebo tzv. neokolonializmus západných krajín. Hlavným problémom sú  historicky neriešené a nevyrovnané účty medzi šítmi a sunnitmi," hovorí zahraničnopolitický analytik Ivo Samson.

Radikáli vzbudzujú hrôzu
Zobraziť galériu (4)
Radikáli vzbudzujú hrôzu  (Zdroj: timesofisrael.com)

Ich cieľ je jasný. "Kalifátisti" chcú poraziť odvekého nepriateľa. "ISIL patrí do kategórie hnutí a násilných skupín, pre ktoré sa momentálne najčastejšie ujal pracovný názov „islamisti“, „džihádisti“. Možno už skoro pribudne termín „kalifátisti“. Cieľom, definovaným z ozbrojeného hľadiska iba takticky, je poraziť odvekého nepriateľa – šíitov. Strategický plán pôsobí neurčito a skôr megalomanský. Je založený na islamizácii, „kalifatizácii“ a v dôsledku „sunnitizácii“ islamského a neskôr aj neislamského sveta," povedal pre Topky riaditeľ Inštitútu bezpečnostných a obranných štúdií Samson.

Odborník varuje pred neuváženou zahraničnou vojenskou intervenciou. "Najhorším riešením by bolo, keby sa západné mocnosti (s USA na čele) pokúsili o pozemnú vojenskú operáciu. To by nakoniec súčasných islamistov a aj muslimov všetkých odtieňov dočasne iba zomklo. Zastaviť príval (podľa môjho názoru len efemérny) ISIL-u môžu len oponujúci muslimskí ozbrojenci, popr. muslimské armády."

Červené územie kontrolujú radikáli
Zobraziť galériu (4)
Červené územie kontrolujú radikáli  (Zdroj: twitter, wikipedia)

"Zverejňovanie podobných máp a schém nie je v islamistickom či v prostredí historicky uvažujúch muslimských radikálov nič výnimočné (existujú napr. mapy „Veľkej Sýrie“, kde súčasťou tohto virtuálneho útvaru je nielen Jordánsko, arabská Palestína či Libanon, ale dokonca aj Cyprus)," zakončil analytik Samson.

Džihádisti prednedávnom zverejnili fotky a videá svojich popráv
Zobraziť galériu (4)
Džihádisti prednedávnom zverejnili fotky a videá svojich popráv  (Zdroj: smh.com.au)

Skupina ISIL zverejnila aj šokujúcu mapu, ako si predstavuje územia a hranice svojho štátu. Ich hranice by siahali až do strednej Európy. Toto počínanie je však u podobných skupín bežné. Existujú aj iné mapy na usporiadanie sveta v ich optike.

"Zverejňovanie podobných máp a schém nie je v islamistickom či v prostredí historicky uvažujúch muslimských radikálov nič výnimočné (existujú napr. mapy „Veľkej Sýrie“, kde súčasťou tohto virtuálneho útvaru je nielen Jordánsko, arabská Palestína či Libanon, ale dokonca aj Cyprus)," zakončil analytik Samson.

Dianie sledujeme u nás v závetrí bezpečnej strednej Európy. Ich vyčíňanie však môže spôsobiť destabilizáciu regiónu. Pocítiť to môžeme aj my. "Celá Európa, nielen Slovensko, je vystavená riziku nestabilizácie u svojho južného suseda (južné Stredozemie). Slovensko má výhodu v tom, že má len nepatrnú muslimskú menšinu, ktorá nie je schopná preniesť spory Stredného východu na územie SR. Tým sa Slovensko odlišuje od krajín ako napr. Francúzsko, Belgicko či Británia). Slovensko navyše nie je ani závislé od strategických surovín prichádzajúcich z krízových regiónov Stredného východu. To sa nakoniec môže javiť ako výhoda a závislosť od ruských surovín nemusí byť dlhodobo až taká neprijateľná," zakončil zaujímavé rozprávanie o problematike radikálnych islamistov z ISIL odborník Ivo Samson.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu