Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pravda o zvieracích agentoch: Sú ozaj špiónmi?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Egyptské úrady minulý týždeň zadržali bociana podozrivého zo špionáže, keď si jeho zariadenie sledujúce migračnú trasu pomýlili so špionážnou kamerou. V skutočnosti bol onen bocian nevinný - rovnako ako mnoho ďalších zvierat falošne obvinených z vyzvedačstva, napísal spravodajský server BBC News .

V roku 2011 saudskej úrady zadržali supa kvôli podozreniu, že vykonáva výzvednú misiu pre neslávne známu izraelskú tajnú službu Mossad. A v roku 2010 pripísala jedna z egyptských televíznych staníc vlnu útokov žralokov pri turistickom stredisku Šarm aš-Šajch predátorom, ktorým Izrael implantoval GPS zariadenia a chcel s ich pomocou poškodiť egyptský turistický priemysel .

Tiež Irán sa cítil ohrozený zvieracími agentmi. V roku 2007 iránska armáda zadržala tím štrnástich "vyzvedačských veveričiek", ktoré sa objavili okolo miestnej továrne na obohacovanie jadrového materiálu. Oficiálni činitelia vtedy uviedli, že sa podarilo "úspešne zadržať podozrivé veveričky, než mohli vykonať akúkoľvek akciu ".

Avšak nie všetky správy o zvieracích rozviedkach sú tak za vlasy pritiahnuté, ako by sa mohli zdať. Zvieratá na tieto účely slúžili v armáde už od roku 1908, kedy Nemci prvýkrát pripevnili fotoaparáty na holuby, aby pre nich zhotovili letecké snímky.

Niektoré programy boli úspešnejšie ako iné. Napríklad projekt americkej CIA implantovať načúvacie prístroje mačke nazvaný Operácia akustická cica skončil úplným neúspechom hneď prvý deň, kedy mačku prešlo auto pred vtedajším sovietskym veľvyslanectvom vo Washingtone. Odhaduje sa, že tento projekt stál viac ako 14 miliónov dolárov.

Ďalším prepadákom bol projekt Bat Bomb (netopieria bomba), ktorú Američania skúšali počas druhej svetovej vojny. Na netopiere pripevnili miniatúrne zápalné zariadenia a vypustili ich nad Japonskom. Myšlienkou bolo, že netopiere vletia do drevených japonských budov, než vybuchnú v plameňoch, ale príliš sa to neosvedčilo .

Asi najúspešnejšími regrútmi zvieracieho sveta sa v rozviedkach stali delfíny. USA i Rusko potvrdili existenciu výcvikových programov morských cicavcov, kedy delfíny a tiež tulene sú cvičené, aby identifikovali podvodné míny a zneškodnili nepriateľských potápačov. Ale rovnako ako mladí vojaci, aj delfíny prekypujú množstvom hormónov a môžu svojvoľne opustiť misiu. Tento rok v marci muselo ukrajinské ministerstvo obrany popierať správy, že mu tri vojenské delfíny ušli a užívajú si sex v Čiernom mori.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu