Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

USA majú dôkazy o použití nervového plynu v Sýrii: Asad sa ich útoku nebojí!

John Kerry
John Kerry (Zdroj: SITA)

DAMASK / PARÍŽ / WASHINGTON - Spojené štáty majú dôkazy, že pri chemickom útoku v Sýrii bol použitý sarín. V nedeľu to oznámil americký minister zahraničia John Kerry.

Podľa jeho slov vzorky vlasov a krvi, ktoré poskytli Američanom zdravotníci na mieste minulotýždňového útoku pri Damasku, obsahovali stopy tohto silného nervového plynu, povedal Kerry pre televízne stanice NBC a CNN. Washington z činu viní sýrsku vládu, ktorá má podľa neho jediná kapacity na takýto útok.

Kerry zároveň vyjadril presvedčenie, že Kongres dá prezidentovi Barackovi Obamovi povolenie na vojenský zásah proti sýrskemu režimu. Hlasovať o tejto záležitosti by mal po letnej prestávke, ktorá sa končí 9. septembra. Kerry však uviedol, že prezident má tiež právo konať na základe vlastného uváženia, ak by sa Kongres zdráhal intervenciu schváliť.

Obama vo svojom sobotňajšom prejave potvrdil svoj zámer zakročiť proti sýrskemu režimu vojensky. O schválenie takejto akcie však predtým požiadal Kongres. "Nemôžeme a nebudeme zatvárať oči pred tým, čo sa stalo v Damasku," vyhlásil Obama. Dodal tiež, že americká armáda je už v regióne pripravená a Spojené štáty tak môžu zaútočiť, "kedykoľvek budú chcieť"

Chemický útok z 21. augusta si podľa USA údajne vyžiadal najmenej 1429 mŕtvych vrátane 426 detí. Vyšetrovanie OSN podľa americkej vlády už nemôže priniesť nič nové a Washington sa preto bude rozhodovať "na základe vlastných hodnôt a záujmov".

Saudská Arábia vyzýva Arabov, aby podporili útoky v Sýrii

Saudskoarabský minister zahraničia Saúd al-Fajsál v nedeľu apeloval na arabské krajiny, aby podporili výzvy sýrskej opozície na zásah proti režimu v Damasku. Stalo sa tak krátko pred stretnutím Ligy arabských štátov v Káhire. Arabské krajiny podľa neho musia vypočuť výzvy "legitímnych" zástupcov sýrskeho ľudu o "pomoc zo strany medzinárodného spoločenstva s cieľom ukončiť krviprelievanie v Sýrii", povedal al-Fajsál.

Saudskoarabský minister pritom explicitne nespomenul výzvy amerického prezidenta Baracka Obamu na cielené útoky v Sýrii za údajné použitie chemických zbraní, proti civilistom, konkrétne sarínu. "Odsudzovanie už nestačí," zdôraznil v tejto súvislosti.

Arabskí ministri zahraničia sa v nedeľu večer stretnú v Káhire, aby prediskutovali situáciu v Sýrii. Stretnutie prichádza v čase, keď sa zdá byť americký útok v Sýrii stále pravdepodobnejší. Pôvodne bola schôdzka naplánovaná až na budúci týždeň, avšak "vo svetle rýchleho vývoja situácie v Sýrii a na žiadosť viacerých arabských štátov" sa urýchlila.

Arabská liga v utorok obvinila sýrsky režim z použitia chemických zbraní pri minulotýždňovom útoku na predmestiach Damasku. Štáty odsúdili "strašný zločin uskutočnený medzinárodne zakázanými chemickými zbraňami" a prisúdili "celú zodpovednosť" režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada. Saudská Arábia je najdôležitejším regionálnym spojencom sýrskych povstalcov.

Asad: Sýria je schopná čeliť útoku zo zahraničia

Sýrsky prezident Bašár Asad dnes vyhlásil, že jeho krajina je schopná čeliť útoku zo zahraničia. Reagoval tak na plány USA zaútočiť na sýrsky režim za údajný chemický útok proti civilistom.

"Americké hrozby útoku neodradia Sýriu od jej princípov či boja proti terorizmu, ktorý podporujú niektoré krajiny v regióne a na Západe, predovšetkým Spojené štáty americké," citovala Asada agentúra Reuters. Podľa nej sa sýrsky líder takto vyjadril na stretnutí s iránskymi predstaviteľmi v Damasku.

Irán považuje Sýriu a libanonské šiitské militantné hnutie Hizballáh za súčasť "osi odporu" proti vplyvu Západu a Izraela na Blízkom východe. Teherán varoval, že útok na Sýriu pohltí celý región.

Šéf OSN požiadal o urýchlenie analýzy vzoriek zo Sýrie

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes požiadal šéfa inšpektorov Akeho Sellströma, aby urýchlil analýzu vzoriek zozbieraných v Sýrii na miestach údajného chemického útoku z 21. augusta. Informoval o tom hovorca OSN Martin Nesirky.

Podľa agentúry AP vyšetrovací tím v pondelok vzorky rozpošle do laboratórií po celej Európe. Experti budú pátrať po stopách po jedovatom plyne.

Nesirky taktiež povedal, že Pan Ki-mun vníma rozhodnutie amerického prezidenta Baracka Obamu získať pre útok na Sýriu súhlas Kongresu ako súčasť úsilia vytvoriť globálny konsenzus v otázke reakcií na použitie chemických zbraní, dodala agentúra Reuters.

Počet obetí konfliktu narástol na 110 000

Dva a pol roka trvajúci konflikt v Sýrii už viedol k smrti viac ako 110 000 ľudí. Podľa agentúry AFP to uviedla Sýrska organizácia pre ľudské práva (OSDH). Z celkového počtu 110 371 obetí konfliktu, ktorý sa z povstania proti režimu Bašára Asada zvrhol vo dlhotrvajúcu občiansku vojnu, je 40 146 civilistov. Na strane povstalcov potom zomrelo 21 850 bojovníkov a medzi silami vernými Asadovi padlo už 45 478 ľudí.

Sýrske mimovládne organizácie zakladajú podľa AFP svoje údaje na práci siete aktivistov, rovnako tak ako na informáciách od civilných a vojenských lekárov po celej krajine. Počas letných mesiacov tak padlo za obeť bojom okolo 10 000 ľudí. Doteraz poslednú bilanciu zverejnila totiž OSDH koncom júna, kedy hovorila o 100 000 mŕtvych.

Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva v polovici júna udával, že v dôsledku bojov už zomrelo 93 000 ľudí, z toho 6 500 detí.

Sýrska opozícia je z rozhodnutia Obamu sklamaná

Rozhodnutie amerického prezidenta Baracka Obamu požiadať Kongres o súhlas s vojenskou akciou v Sýrii sklamalo sýrsku opozíciu usilujúcu o zvrhnutie režimu Bašára Asada. Opozícia je bez ohľadu na to podľa jedného z hovorcov presvedčená, že USA nakoniec zásah podniknú, informovala agentúra AFP.

Sýrska opozícia sa chystala na dopady amerických rakiet, ktoré očakávala už tento víkend, a chcela ich využiť pre útoky na pozície Asadovej armády. Po Obamovom sobotňajšom prejave, v ktorom sa vyslovil pre zásah, ale jeho schválenie nechal na Kongrese, sa nádeje na rýchle oslabenie sýrskeho režimu rozplynuli .

"Cítili sme sklamanie," povedal člen vedenia opozičnej Sýrskej národnej koalície Sámir Nasar. Podľa neho je však schválenie zásahu Kongresom na rokovaní 9. septembra veľmi pravdepodobné. "Obama sa vyslovil pre vojenský úder, ten bol ale odložený o deväť dní," vyhlásil Nasar.

Kongresmani podľa neho nemajú dôvod úder zamietnuť, pretože americké tajné služby im dali dostatok presvedčivých dôkazov o tom, že Asad skutočne pri útoku 21. augusta použil chemické zbrane. V tom je veľký rozdiel od intervencie v Iraku, povedal Nasar.

"Diktatúry ako Irán a Severná Kórea pozorne sledujú, ako slobodný svet odpovedá na chemický útok proti sýrskemu ľudu, ktorý spáchal Asadov režim," citovala agentúra Reuters z vyhlásenia sýrskej opozičnej koalície. Ak slobodný svet podľa nej neodpovie na "takéto ohavné porušenie medzinárodných noriem, diktátorov po celom svete to povzbudí, aby si zobrali príklad od Asada".

Opozícia tvrdí, že súčasťou zahraničnej intervencie by malo byť aj vyzbrojenie Slobodnej sýrskej armády. Podľa nej "to bude rozhodujúce pri potlačení Asada a ukončení zabíjania a chaosu, ktorý chce rozšíriť do celého regiónu".

Niektorí predstavitelia opozície sa ale domnievajú, že aj samotné odloženie podujatia posilní Asadovu vládu nad krajinou zmietanou občianskou vojnou. Povstaleckí bojovníci podľa denníka The Washington Post predpokladajú, že Asadovi verní sa budú snažiť využiť toto obdobie na zosilnenie útokov na povstalecké bašty .

"Správa, ktorú Asad od medzinárodného spoločenstva dostal, je taká, že môže zabíjať svojich ľudí aj konvenčnými prostriedkami, nielen chemickými zbraňami," povedal Músa abú Katada z povstaleckej vojenskej rady, ktorý s novinármi denníka hovoril z oblasti západne od Damasku.

Sýrska opozícia chce teraz presviedčať Turecko a arabské krajiny, aby sa jednoznačne postavili za použitie vojenskej sily a podporili Obamovo stanovisko. "Pokúsime sa teraz tieto krajiny prinútiť, aby sa pripojili k vojenskému zásahu, ktorý výrazne zmierni utrpenie Sýrčanov," povedal Nasar, ktorý pôsobí v tureckom Istanbule.

Vládny denník As - Saura, ktorý vyjadruje názory Asada a jeho ľudí, vo svojom dnešnom vydaní napísal, že Obamovo rozhodnutie signalizuje "začiatok historického amerického ústupu". Americký prezident vraj zaváhal s rýchlou akciou, pretože ho ovládol pocit "jednoznačnej porážky" a "vytratenia sa jeho spojencov".

Francúzi čakajú na rozhodnutie Kongresu

Francúzsko nezaútočí na Sýriu samotné. Chce počkať na to, ako sa rozhodne americký Kongres, vyhlásil dnes francúzsky minister vnútra Manuel Valls.

"Francúzsko nemôže ísť samotné. Potrebujeme koalíciu," citovala ministra agentúra Reuters. Jeho slová zazneli v čase zvyšujúceho sa tlaku na francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, aby o prípadnej intervencii v Sýrii hlasoval parlament.

Francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault dnes oznámil, že sa v pondelok stretne so šéfmi oboch komôr parlamentu aj s opozíciou. Témou rozhovorov bude Sýria, o ktorej sa bude v parlamente diskutovať v stredu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu