Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Sýria: Austrália ponúka USA morálnu podporu, Obama chce presvedčiť McCaina

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WELLINGTON/WASHINGTON - Austrália ponúkla americkej vojenskej intervencii v Sýrii morálnu podporu a Nový Zéland sa vyjadril, že potrebuje viac informácií po tom, ako americký minister zahraničných vecí John Kerry telefonoval svojim kolegom v oboch krajinách.

Oznámila to agentúra Associated Press, ktorá citovala hovorcu austrálskeho šéfa diplomacie. Patrick Low dnes povedal, že Kerry telefonoval minulý týždeň a že Austrália podporuje americkú odvetnú akciu. Kerry podľa jeho slov nežiadal vojenskú asistenciu a Austrália ju neponúkla.

Novozélandský premiér John Key povedal, že Kerry telefonoval ministrovi zahraničných vecí Murrayovi McCullymu počas víkendu a že Nový Zéland chce zvážiť všetky doteraz urobené kroky kým oznámi svoje stanovisko k prípadnému útoku.

Šéf americkej diplomacie Kerry sa pokúša získať aspoň nejakú medzinárodnú podporu pre prípadný americký útok po obvineniach sýrskej vlády z použitia chemických zbraní voči obyvateľstvu.

Prezident USA Barack Obama by chcel pre túto myšlienku získať svojho republikánskeho protikandidáta z prezidentských volieb v roku 2008, Johna McCaina, ktorého pozval na rozhovor o Sýrii do Bieleho domu. Dúfa, že mu jeden z najneústupčivejších jastrabov zahraničnej politiky v Kongrese pomôže presvedčiť národ o potrebe americkej vojenskej intervencii v Sýrii.

Obama sa pokúša získať podporu verejnosti a Kongresu po tom, ako oznámil, že súhlas Kongresu pre vojenskú akciu proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Republikáni a demokrati sú nejednotní v tom, či chcú takúto vojenskú intervenciu, dodala Associated Press.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu