Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ďalšia perla prezidenta Zemana: Po "viróze" takto dorazil novinárku!

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Svojráznym spôsobom sa český prezident Miloš Zeman vo štvrtok rozlúčil s novinárkou nemeckej stanice RTL. Tá sa ho počas jeho návštevy Berlína spýtala na osud dvoch unesených Češiek v Pakistane. Hlava štátu v reakcii na to zažartovala.

Správu vrátane videa priniesol server českej televízie Nova tn.cz, ktorú vo štvrtok citoval web iDNES.cz. "Som veľmi šťastný, že tie dve dievčatá sú stále nažive, a urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme im pomohli," uviedol prezident na otázku nemeckých novinárov, ako sa angažuje v prípade dvoch Češiek Hany Humpálovej a Antonie Chrásteckej, ktoré v marci uniesli dosiaľ neznámi ozbrojení muži v Pakistane. Dievčatá sa objavili na videozázname, ktorý spravodajské internetové stránky zverejnili v stredu 26. júna.

Zeman však odmietol konkretizovať, aké kroky Česko podnikne. Keď sa prezidenta redaktorka nemeckej stanice RTL spýtala, či ČR požiada o pomoc Spojené štáty, Zeman odpovedal: "Keby som vám povedal, aký spôsob pomoci to bude, bola by to práve tá informácia pre Taliban alebo al-Káidu." Potom sa zo žartu opýtal: "Ste agentka Talibanu alebo al-Káidy?"

Z videa nie je jasné, kto sú únoscovia, hoci dá sa usudzovať, že ide o radikálnych islamistov. Na rozlúčku potom český prezident predniesol tzv. takbír, teda frázu "Alláhu akbar", ktorá sa obyčajne prekladá ako "Alah je veľký". Takbír moslimovia vyslovujú v celom rade situácií: neformálne sa tak vyznávajú zo svojej viery, alebo ak chcú vyjadriť súhlas či nadšenie. Vyslovia to však aj vo chvíľach výnimočného stresu, napríklad v priebehu bitiek alebo tesne pred teroristickým útokom.

Dopoludnia Zeman v prednáške na berlínskej Humboldtovej univerzite kritizoval Európsku úniu za "mäkký" prístup k terorizmu a zopakoval svoje presvedčenie, že s teroristami sa nevyjednáva.

Zeman je známy svojím negatívnym postojom k islamu. Pred dvoma rokmi napríklad prirovnal moslimov k nacistom a komunistom, napísal webový server iDNES.cz. Toto náboženstvo je podľa neho zamerané proticivilizačne, čo potvrdzuje aj jeho vzťah k ženám.

"Hoci sa dá súhlasiť so zákazom, aby ženy riadili auto, vo všetkých ostatných prípadoch islamská civilizácia robí zo žien nesvojprávnu, diskriminovanú menšinu," povedal vtedy.

Zeman tiež v minulosti presadzoval bombardovanie Iránu, kde vládne šiitský duchovný ajatolláh Chameneí. Západ totiž obviňuje krajinu zo snahy vyrobiť jadrové zbrane.

Šéf moslimských obcí v ČR: Zemanovo "Alláhu akbar" nebol iba nevinný žart

Niektorí českí moslimovia ani bezpečnostný odborník nepokladajú za príliš šťastný štvrtkový "žart" prezidenta Miloša Zemana. Na návšteve Nemecka použil moslimskú frázu "Alláhu akbar", v preklade "Alah je veľký". V rozhovore s reportérkou nemeckej televízie RTL o dvoch Češkách unesených v Pakistane sa novinárky tiež spýtal, či nie je agentkou Talibanu alebo al-Káidy. Informoval o tom dnes český spravodajský portál Novinky.cz.

Ako občan mohol Zeman pozdraviť novinárku arabským pozdravom, ale ako prezident republiky niečo také nepotreboval. Tak hodnotí celú vec Muneeb Hasan Alrawi, predseda Ústredia moslimských obcí v Českej republike a predstaviteľ Islamskej nadácie v Brne. Dodal však, že nahrávku rozhovoru Zemana s nemeckou novinárkou ešte nevidel a nemôže teda s istotou povedať, či prezident myslel frázu "Alláhu akbar" úprimne, alebo ako žart či priamo narážku na islam.

Zeman sa v minulosti nevyjadril na adresu islamu príliš pozitívne. Napríklad v roku 2011 označil toto náboženstvo za proticivilizačné, uviedli Novinky.cz. Islam je podľa Zemana "neporovnateľne agresívnejší a netolerantnejší než súčasné kresťanstvo, budhizmus, konfuciánstvo, šintoizmus a ďalšie svetové náboženstvá".  

"V súvislosti s predchádzajúcimi Zemanovými vyhláseniami o islame sa domnievam, že úplne nevinný žart to nebol. A rozhodne nebol vhodný v čase, keď sa česká diplomacia usiluje o oslobodenie dvoch unesených dievčat v Pakistane. Pre nás, moslimov, je pozdrav Alláhu akbar veľmi vážna vec," vysvetlil Alrawi.

Ani podľa bezpečnostného odborníka a bývalého šéfa vojenského spravodajstva Andora Šándora nebolo Zemanovo vystúpenie úplne najšťastnejšie. Výrokom, ktoré môžu moslimovia alebo islamisti brať ako zosmiešňovanie ich viery, je podľa neho lepšie sa vyhnúť.

"My sme v západných demokraciách oveľa viac zvyknutí na to, že rad hodnôt je znevažovaný, zosmiešňovaný. O náboženstve, či je katolícke, či je pravoslávne, si môže napísať a povedať kto chce čokoľvek. Ale ľudia islamského vierovyznania sú proste inak vnímaví, sú inak vnímaví na osobu proroka Mohameda. Je lepšie takýto výrokom sa vyhnúť," uviedol svoj názor Šándor.

Predpokladá sa, že sa informácie o vystúpení českého prezidenta môžu dostať k únoscom oboch dievčat. Pritom nie je stále jasné, kto sú vlastne únoscovia a ako teda môžu podobné výroky chápať.

"Môžu to brať ako postoj vrcholného predstaviteľa Českej republiky, ktorý by tým mohol hovoriť niečo, čo nutne nemusel tak myslieť," vyhlásil Šándor.

Nejaké fatálne dôsledky však Zemanovo vystúpenie asi nebude mať, predpokladá bezpečnostný odborník. "Ja si nemyslím, že by to malo nejaký priamy dopad na to, že by sa zásadne zmenila bezpečnostná situácia v tejto krajine, takto by som to určite nevidel," dodal Šándor, ktorého citovali Novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu