Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Otrasné zábery: Znečistenie v Číne má na svedomí dediny plné rakoviny!

(Zdroj: SITA)

PEKING - Po obrovskom tlaku zo strany globálnych kampaní a obyčajných ľudí prostredníctvom sociálnych médií, čínska vláda prisľúbila riešiť problém "rakovinových dedín". Ide o oblasti, ktorých znečistenie je tak zlé, že viedlo k enormnému nárastu chorôb, akým je napríklad rakovina žalúdka.

Huangjiawa, dedina v provincii Shandong, sa stala symbolom rastúceho ekologického hnutia po tom, čo vyšlo najavo, že oblasť má jednu z najvyšších úrovní rakoviny žalúdka vo svete. Táto správa sa rýchlo rozšírila na Weibo, čínskej obdobe Twitteru. Kontaminácia toxínmi má údajne pochádzať z neďalekých vysokých pecí na výrobu hliníka, ktoré znečisťujú aj ovzdušie.

"Pred desiatimi rokmi bola voda v našich riekach tak čistá, dokonca čistejšia ako dnes voda z vodovodu," uviedol jeden z dedinčanov, pomenovaný iba ako pán Zhang, pre Financial Times.

Neblahý osud obce upútal pozornosť aktivistu Denga Feia, ktorý má tri milióny nasledovníkov na Weibo, takže je ťažké pre orgány ignorovať jeho obvinenia, že šéfovia fabriky zámerne vypúšťajú odpadové vody do podzemia. "Ak veci budú takto pokračovať, budeme všetci stratení. Ak sa problém [znečistenia podzemnej vody] rýchlo nevyrieši, bude nielen zabíjať ľudí, ale tiež negatívne ovplyvní celý systém zdravotnej starostlivosti vzhľadom na počet pacientov s nádorovým ochorením, ktoré vyvoláva," uviedol Deng v roku 2009.

"Toxické chemikálie spôsobili mnoho ekologických havárií spojených so znečistením vody a ovzdušia," povedal. "Existujú dokonca aj niektoré závažné prípady zdravotných a sociálnych problémov, ako je vznik rakovinových dedín v jednotlivých regiónoch."

Hoci boli úrady v posledných mesiacoch nútené priznať ich existenciu, nie všetci sú zmierení s tým, že sa tieto informácie dostávajú na povrch. Farmára Chena Zuqiana, ktorý sa nedávno odvážil vyzvať miestneho pracovníka životného prostredia, aby si zaplával v znečistenej rieke v jeho provincii, poriadne zbili. Jeho rodina tvrdí, že útok bol pomstou za jeho odvahu. Chen z mestečka Banqiao v provincii Zhejiang, bol medzi niekoľkými miestnymi podnikateľmi, ktorí ponúkajú vysokým úradníkom v regióne sumu v prepočte 15-tisíc eur za to, že sa vykúpu.

Podľa Greenpeace je v Číne 320 miliónov ľudí bez prístupu k čistej pitnej vode a 190 miliónov ľudí má pitnú vodu silne kontaminovanú nebezpečnými chemickými látkami. V roku 2009 členka organizácie Mariah Zhaová návštívila rodinu žijúcu v rakovinovej dedine v provincii Ťiang-su. "Keď som ho prvýkrát uvidela, bola som v úplnom šoku. Farmár "Wang" ležal na posteli a mal vydutý hrudník. Jeho žalúdok pretínali škaredé jazvy po nedávnej operácii. Mal rakovinu čriev. Jeho rodina tvrdí, že bola spôsobená znečistením vody armádnymi chemickými závodmi, ktoré susedia s ich dedinou a poliami. Voda Wangovcov je čierna a hnilobná, pokrytá jedovatou penou," popísala svoj smutný zážitok.

Expert na znečistenie vody Zhao Zhangyuan z čínskej výskumnej akadémie environmentálnych vied, uviedol, že dochádza k vysokej miere chudoby a stavu extrémnej krízy. Svedčí o tom aj príklad z dediny Shaanxi so 154 obyvateľmi. Prvú obeť rakoviny obec zaznamenala v roku 1974. Od roku 2001 zomrelo na tú istú chorobu už 36 dedinčanov a ďalších 22 na srdcové a mozgové ochorenia. Iba štyri z 30 rodín zatiaľ neboli poznačené obeťami, zatiaľ čo rakovina pripravila o život všetkých príslušníkov štyroch iných rodín.

Vládnuca komunistická strana už prisľúbila obyvateľom začatie riešenia tohto problému, je však otázne, kedy a či k nemu vôbec dôjde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu