Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Talianske voľby šokovali Brusel: Padajú trhy a hrozí ešte väčšia kríza v Európe!

Voľby v Taliansku môžu byť za ďalšou vlnou krízy. Zobraziť galériu (2)
Voľby v Taliansku môžu byť za ďalšou vlnou krízy. (Zdroj: SITA)

LONDÝN/MADRID/RÍM - Euro dnes oslabilo a jeho kurz voči doláru klesol na najnižšiu úroveň za sedem týždňov. Dôvodom je patový výsledok víkendových parlamentných volieb v Taliansku, ktoré nemajú jasného víťaza schopného zostaviť vládu. Podľa novinára britského The Guardian vraj zavládlo v Bruseli nad touto situáciou dokonca číre zdesenie.

Pád trhov a strach z ďalšej vlny krízy

Akcie na západoeurópskych burzách začali dnes podľa očakávania výrazným poklesom. Zrazili ich pondelkové nerozhodné výsledky volieb v Taliansku, ktoré vyvolali obavy z ďalšej vlny dlhovej krízy v eurozóne. Široký "paneurópsky" index FTSEurofirst 300 začal prepadom o 1,3 percenta. V pondelok index spočiatku rástol, postupne upresňované údaje o výsledku volieb však jeho zisky nakoniec zmazali.

Najhoršie si viedli talianske akcie. Index milánskej burzy FTSE MIB začal poklesom o 1,6 percenta, akonáhle sa ale začalo obchodovať s talianskymi bankami, spadol index až o päť percent.

Ranný vývoj na trhoch v Tokiu nepotešil.
Zobraziť galériu (2)
Ranný vývoj na trhoch v Tokiu nepotešil.  (Zdroj: SITA)

Talianske parlamentné voľby skončili patom. Zvíťazila v nich síce stredoľavá koalícia, ktorá chce pokračovať v reformách vlády Maria Montiho, ale väčšinu bude mať len v Poslaneckej snemovni, nie v Senáte, ktorý je rovnako dôležitý. Nie je tak vylúčené, že sa kvôli rozloženiu síl v hornej komore uskutočnia nové voľby.

Pre analytikov je šokujúci najmä vysoký zisk populistického a ostro protireformného Hnutia piatich hviezdičiek bývalého komika Beppeho Grilla. "Je tu asi tretina Talianov, ktorí chcú všetko zničiť. Budeme radi, keď dnes skončíme poklesom o štyri percentá," povedal agentúre Reuters jeden milánsky maklér.

Obavy zo zastavenia reforiem a prudkého rastu úverových nákladov Talianska najviac pociťuje bankový sektor. Európsky index bánk klesol ráno o takmer tri percentá a akcie talianskych bánk ako UniCredit a Intesa Sanpaolo strácali sedem až desať percent.

Kurzy a reakcie

Situácia v Taliansku vyvoláva obavy nielen o ďalší vývoj v krajine, ktorá musí pokračovať v zavádzaní reforiem a úsporných opatrení, ale aj o vyhliadky eurozóny ako celku. Taliansko je totiž treťou najväčšou ekonomikou bloku.

Riziková prirážka na talianske dlhopisy už v reakcii na výsledok volieb stúpa a niektorí obchodníci tvrdia, že kurz eura sa môže čoskoro prepadnúť pod hranicu 1,3000 USD/EUR.

V dnešnom rannom obchodovaní klesol kurz spoločnej európskej meny na 1,3018 USD/EUR a dosiahol tak najnižšiu úroveň od 7. januára. Euro sa už tesne priblížilo k hranici 1,2998 USD/EUR, čo je jeho tohoročné minimum.

Na výsledok talianskych volieb dnes reagovalo aj Španielsko, ktoré sa veľmi obáva, že trhy obnovia tlak na tzv. okrajové štáty eurozóny. Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel García-Margallo potvrdil, že Madrid má veľké obavy z vývoja na dlhopisových trhoch a zo zvýšenia rizikových prirážok okrajových štátov v dôsledku talianskych volieb. Ich výsledok podľa neho neveští nič dobré pre Taliansko ani pre Európu.

Olej do ohňa prilievajú aj médiá. "Šokujúce hlasovanie, ktoré nám dáva zablokovaný parlament," znel titulok na serveri talianskeho denníka Corriere della Sera. Podľa britského denníka The Financial Times sa Taliansko na dlhú dobu ocitá v mŕtvom bode. "Voľby v Taliansku: vytvoriť vládu je nemožná úloha," usudzuje na svojich webových stránkach francúzsky denník Le Parisien.

Taliansky ekonomický analytik Stefano Zamagni povedal, že výsledok hlasovania ukázal, že veľká časť Talianov je naštvaná z nasledovania politiky úspor, ktorú presadzujú severní európski partneri Talianska v čele s Nemeckom. "Hlasovanie ľudí bolo odmietnutím (nemeckej kancelárky Angely) Merkelovej a odmietnutím utrpenia z úspornosti," uviedol expert z Bologne. .

Neistota a nové voľby

Podľa predbežných výsledkov volieb do snemovne získala koalícia na čele s Demokratickou stranou (PD) 29,5 percenta hlasov a stredopravý tábor expremiéra Silvia Berlusconiho 29,1 percenta. V dolnej komore Bersaniho zoskupeniu k zisku väčšiny potrebnej na vládnutie stačí aj tesné víťazstvo, pretože vďaka prémii pre víťaza získava automaticky 340 zo 630 kresiel.

V Senáte je však situácia zložitejšia vzhľadom na iný výpočet hlasov a rozdeľovanie mandátov. Stredoľavá koalícia tu získava podľa predbežných výsledkov 119 kresiel. Je to síce viac než 117 kresiel, ktoré obsadí blok okolo Berlusconiho strany Ľud slobody (PDL), ale oveľa menej, než 158 kresiel, čo je väčšina potrebná na presadzovanie zákonov a ďalších vládnych návrhov v hornej komore.

Znamená to, že aj keď sa Bersaniho koalícia spojí s centristami odchádzajúceho premiéra Maria Montiho (18 senátorských kresiel), nebude mať potrebnú väčšinu v hornej komore, ktorá má pritom v Taliansku rovnaké právomoci ako komora dolná. Bersani by teda musel hľadať spojencov z radov Berlusconiho tábora alebo Hnutia piatich hviezdičiek bývalého komika Beppeho Grilla, čo sa však zatiaľ podľa agentúry Reuters javí ako veľmi nepravdepodobné.

Tejto možnosti nenasvedčuje ani vyjadrenie Grilla, ktorého euroskeptická strana získala v snemovných voľbách 25,6 percenta hlasov. Nechal sa hneď po oznámení výsledkov počuť, že sa nechystá uzatvárať žiadne dohody s ostatnými stranami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu