Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Aktivista predpovedá: Dávam Taliansku 6 mesiacov, potom bude koniec!

Beppe Grillo
Beppe Grillo (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Taliansky komik a aktivista Beppe Grillo, ktorého Hnutie piatich hviezd (M5S) sa v nedávnych voľbách prekvapivo stalo najsilnejšou samostatnou stranou v dolnej komore parlamentu, očakáva kolaps politického systému vo svojej krajine. Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA.

"Dávam starým stranám ešte šesť mesiacov - a potom bude koniec," povedal Grillo (64) pre nemecký týždenník Focus. "Potom už nebudú môcť vyplácať dôchodky a ani mzdy vo verejnom sektore," vyhlásil. Tradičné talianske strany podľa neho nechcú skutočné reformy. "Len blufujú, aby získali čas," tvrdí Grillo.

Ľavicová koalícia Piera Luigiho Bersaniho síce získala väčšinu kresiel v Poslaneckej snemovni, vo voľbách do Senátu však zvíťazila pravicová koalícia expremiéra Silvia Berlusconiho. Obe politické zoskupenia tak na zostavenie stabilnej vlády potrebujú spojencov. Grillo koalíciu s nimi odmieta.

"Ak by Bersaniho PD a Berlusconiho PdL navrhli: okamžitú zmenu volebného zákona, zrušenie náhrady výdavkov na volebnú kampaň, maximálne dve funkčné obdobia pre každého poslanca - takúto vládu by som samozrejme hneď podporil. Oni to však nikdy neurobia," tvrdí Grillo.

Zjavne s úľavou prijal, že jeho hnutie nezískalo pri svojich prvých parlamentných voľbách hneď väčšinu na zostavenie vlády. "Toto je teraz generálna skúška," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu