Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Posledná nádej EÚ? Fiškálna politika pre všetky krajiny!

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble
Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecko chce všetkých 27 členov Európskej únie podriadiť svojmu plánu integrácie rozpočtovej politiky a vytvorenie prísneho centrálneho dohľadu nad rozpočtami. Povedal to včera nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Podľa neho by sa sprísnenie rozpočtových pravidiel Paktu stability malo odohrať v rámci zmeny terajšej Lisabonskej zmluvy o EÚ, pripustil však aj iné riešenie. Schäuble tiež navrhol nový krok, ktorý by mohol obnoviť dôveru krajín eura na trhoch.

"Chceme to urobiť so všetkými 27 (krajinami EÚ)," povedal Schäuble zahraničným partnerom v Berlíne. "Vláda chce všetko robiť v rámci zmluvy (o EÚ)," dodal minister podľa agentúry Reuters. Pripustil ale, že ak táto cesta neprejde, budú možno aj alternatívne riešenia, napríklad podľa vzoru takzvaného paktu "Euro-plus" pre posilnenie konkurencieschopnosti v EÚ.

Nemecká tlač v nedeľu informovala, že nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Nicolas Sarkozy plánujú radikálne kroky v boji proti dlhovej kríze v eurozóne, vrátane rýchleho zavedenia nového Paktu stability. Sprísnenie rozpočtových pravidiel by sa ale podľa tejto verzie týkalo len krajín eurozóny, ktoré by sa na tom dohodli na bilaterálnom základe, aby nový pakt mohol nadobudnúť účinnosť už začiatkom budúceho roka.

Krajiny eura, ktoré by sa k novej dohode nepripojili, by podľa tejto verzie plánu museli zvážiť svoje zotrvanie v menovej únii. To je podľa analytikov cesta k rozdeleniu eurozóny a niektorí politici sa už proti tomu dôrazne ozvali.

Nemecké ministerstvo financií včera uviedlo, že teraz "intenzívne pracuje na vytvorení Únie stability", ku ktorej chce dôjsť prostredníctvom zmien európskej zmluvy. Berlín a Paríž chcú svoje návrhy predložiť pred summitom EÚ, ktorý sa plánuje na 9. decembra. Podľa niektorých komentátorov je to posledná šanca na to, aby sa zabránilo rozpadu eurozóny.

Nemecko tiež podľa Schäubleho navrhne, aby krajiny eurozóny previedli časť svojho štátneho dlhu prekračujúceho limit 60 percent hrubého domáceho produktu do vlastných národných fondov typu "konsolidačných bánk". To by malo obnoviť dôveru finančných trhov vo verejné financie členov menovej únie. Podobný krok navrhla nedávno rada ekonomických poradcov nemeckej vlády s tým rozdielom, že predpokladala založenie centrálneho fondu eurozóny a ručili by za neho všetky krajiny eura.

"Popri rozpočtovej disciplíne potrebujeme kroky, ktoré získajú späť stratenú dôveru finančných trhov," povedal minister. "Preto navrhujeme, aby všetci členovia eurozóny spravovali dlh, ktorý presahuje prah 60 percent HDP stanovený Paktom stability, vo svojich vlastných fondoch krytých ich vlastnými príjmami," uviedol Schäuble.

K otázke spoločných dlhopisov krajín eura čiže "eurobondov" Schäuble zdôraznil, že o niečom takom bude možné hovoriť až potom, čo eurozóna urobí podstatné kroky smerom k fiškálnej integrácii. "Eurobondy znamenajú kolektivizáciu záväzkov. Nemecko tak bude zahltené záväzkami celej eurozóny rovnako ako Holandsko, Fínsko, Luxembursko, Rakúsko a Francúzsko," povedal minister na otázku, kedy by mohli byť spoločné dlhopisy zavedené. "Musí sa to stať v správnom poradí, takže uvidíme," dodal s tým, že debatovať sa tom nebude teraz, ale až neskôr.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu