Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Mubaraka súdia, na lôžku za mrežami vinu odmietol!

Husní Mubarak za mrežami Zobraziť galériu (7)
Husní Mubarak za mrežami

KÁHIRA - Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak dnes v Káhire po prvýkrát stál pred súdom, kde si vypočul obvinenia z korupcie a podielu na smrti viac ako 800 demonštrantov pri tohtoročných protestoch, ktoré viedli k pádu jeho autoritárskeho režimu.

Po celú dobu vypočúvania ležal viditeľne bledý Mubarak (83)) na nemocničnom lôžku, odkiaľ tiež všetky vznesené obvinenia odmietol. Proces bude pokračovať 15. augusta a Mubarak bude zatiaľ umiestnený do káhirskej nemocnice, kde budú sledovať jeho zdravotný stav. Začatie procesu sprevádzali potýčky medzi Mubarakovými stúpenci a odporcami, proti ktorým musela zasahovať polícia.

V ostro sledovanom procese, v ktorom sú súdení aj jeho synovia Gamál a Ala za korupciu a bývalý minister vnútra Habíb Adlí za násilie voči demonštrantom, hrozí Mubarakovi a Adlímu trest smrti. Konanie s oboma synmi a bývalým ministrom súd odročil na štvrtok.

"Úplne odmietam všetky obvinenia," vyhlásil Mubarak z lôžka, ktoré bolo umiestnené za masívnymi mrežami v priestore pre obžalovaných. "Takéto zločiny som nespáchal," uviedol prostredníctvom mikrofónu. Obvinenia odmietli aj jeho synovia.

Mubarak je podľa agentúry DPA obvinený zo zabitia a z pokusu o zabitie účastníkov demonštrácií, ktoré sa v krajine konali po 25. januári tohto roka, z vydania rozkazu polícii k streľbe a nájazd na demonštrantov vozidlami. Exprezident je spolu so svojimi synmi obvinený aj zo zneužitia právomocí a korupcie. Konkrétne ide okrem iného o nadobudnutie drahých nehnuteľností do osobného vlastníctva za neprimerane nízke ceny v letovisku Šarm aš-Šajch a tiež o sprostredkovanie drahých pozemkov Mubarakovmu dôverníkovi Husajn Salimaovi, ktorý ich predával za nízke ceny.

V sieni sledovalo proces, ktorý je považovaný za historickú udalosť pre celý arabský svet, okolo 600 ľudí. Vedľa Mubarakových synov sa medzi obžalovanými nachádzal bývalý minister vnútra Habíb Adlí, ktorý bol už odsúdený za korupciu na 12 rokov väzenia a šesť vysokých predstaviteľov egyptskej polície. Okrem Mubaraka všetci v priestore pre obžalovaných stáli, oblečení v bielom. V neprítomnosti bol súdený Salim, ktorý utiekol do Španielska.

Proces prenášala v priamom prenose televízia. Mubarak podľa záberov pôsobil ľahostajne, občas si rukou zakryl tvár, čo pripomínalo gesto vyčerpania. Po úvode, ktorý trval vyše hodinu, bol proces na žiadosť obhajoby dvakrát krátko prerušený.

Sudca Ahmad Rifát na začiatku procesu overoval totožnosť obžalovaných a potom zástupcov obetí a obhajcov obžalovaných. Tí vyhlásili, že oproti množstvu zástupcov obetí sú nedostatočne zastúpení. Overovanie totožnosti sprevádzali zmätky. Rifát preto vyzval k pokoju a pohrozil vykázaním zo súdnej siene, ak budú účastníci či diváci rušiť rokovanie. Aj napriek tomu musel opakovane vyzývať prítomných ku kľudu, keď sa nahromadili pri zábradlí, ktoré ich oddeľuje od sudcov, a vykrikovali svoje požiadavky.

Jeden z obhajcov Adlího žiadal, aby v procese svedčili ďalšie osoby, ktoré sa údajne podieľali na represiách voči demonštrantom. Vymenoval konkrétne osoby, ktorých funkcie naznačovali, že sa jedná o vyššieho činiteľa polície či armády. Podľa agentúry Reuters zaznelo aj meno poľného maršala Muhammada Husajna Tantávího, predsedu Najvyššej rady ozbrojených síl (SCAF), ktorá teraz Egyptu vládne.

Podľa interpretácie analytika televízie Al-Džazíra ide o pokus ukázať, že prítomní obžalovaní nie sú jedinými zodpovednými, respektíve nie sú tými, ktorí by mali byť za násilie súdení. Bývalý prezident bol dnes najprv prevezený lietadlom z prímorského letoviska Šarm aš-Šajch a následne vrtuľníkom pred káhirskú policajnú akadémiu, kde sa súd koná. Z vrtuľníka ho pred budovu previezla sanitka.

Už pred jeho príletom sa pred budovou policajnej akadémie rozpútali potýčky medzi stovkami Mubarakových stúpencov a oponentov. Policajti v žiarivo bielych uniformách sa snažili demonštrantov, ktorí na ne hádzali kamene a fľaše s vodou, od seba oddeliť. V priebehu dňa strety pokračovali, zasiahla pri nich poriadková polícia.

Pojednávania sa zúčastňujú okrem iného príbuzní niektorých z 850 demonštrantov zabitých pri januárových a februárových protestoch. Mubarak, ktorý sa takmer do posledných chvíľ svojej tridsaťročnej autoritárskej vlády tešil výraznej podpore západného sveta, žil od svojho zvrhnutia vo februári v internácii v letovisku Šarm aš-Šajch. Jeho zdravotný stav vyvoláva značné pochybnosti. Podľa lekárov trpí srdcovými problémami.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu