Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prokuratúra žiada pre exprezidenta Mubaraka trest smrti

Hosni Mubarak
Hosni Mubarak (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Egyptská prokuratúra žiada pre exprezidenta Husního Mubaraka trest smrti. Potvrdil to štátny zástupca Mustafá Chatír, ktorý svoj návrh na udelenie najvyššieho trestu predostrel vo štvrtok pred súdom v Káhire. Okrem Mubaraka žiada popravu aj pre siedmich ďalších obvinených vrátane bývalého ministra vnútra Habíba al-Ádlího.

"Duše mŕtvych mučeníkov sa pýtajú, kde je pozemský sudca, spravodlivý sudca, ktorý bude počúvať náš nárek, ktorý potrestá vinníkov," opýtal sa Chatír vo svojej záverečnej reči v procese, v ktorý sa chýli ku koncu.

"Prokuratúra a egyptská spoločnosť očakáva pravdu a rovnosť pred zákonom," dodal štátny zástupca. Mubarakovi obhajcovia by mali so svojimi záverečnými argumentmi predstúpiť pred súd v pondelok a vynesenie verdiktu sa očakáva v priebehu ďalších dní a týždňov.

Osemdesiattriročný Mubarak je obvinený zo zabitia asi 850 demonštrantov počas protivládnych protestov, ktoré viedli k jeho zosadeniu. Autoritársky exprezident však tvrdí, že je nevinný. Obvineniu z korupcie, sprenevery a vraždy čelia v tom istom procese aj Mubarakovi dvaja synovia Džamál a Alá a bývalý minister vnútra al-Ádlí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu