Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

USA zaspali, stane sa z Číny dobyvačná superveľmoc?

ISS končí prevádzku Zobraziť galériu (2)
ISS končí prevádzku

PEKING - Čína by sa čoskoro mohla stať hlavnou svetovou veľmocou v dobývaní vesmíru, pokiaľ ide o prestížne lety s posádkami. Upozorňujú na to americkí experti. Čína asi bude mať vďaka plánovanej orbitálnej stanici ako jediná krajina stále posádky na obežnej dráhe potom, čo prevádzku ukončí Medzinárodná vesmírna stanica (ISS). A zatiaľ čo Spojené štáty nemajú o budúcnosti vesmírneho programu úplne jasno, prudko sa rozvíjajúca Čína chystá aj lety na Mesiac, pripomína agentúra AP.

Ešte tento rok vynesie raketa na obežnú dráhu modul o veľkosti lokomotívy, prvý blok čínskej vesmírnej stanice. Okolo roku 2013 potom chce Peking vyslať na Mesiac sondu a vysadiť tam robotické vozidlo a niekedy po roku 2020 aj človeka.

Kým Spojené štáty práve uzatvárajú program raketoplánov a budú najmenej do roku 2015 odkázané na cudzie stroje, Čína nezadržateľne pokračuje v plnení vytýčených cieľov.

"Vedúca pozícia vo vesmíre je vysoko symbolická z hľadiska národných schopností a národného vplyvu a na jej oslabenie sa bude pozerať ako na relatívne oslabenie moci a vplyvu USA," upozorňuje expert NASA Scott Pace, poradca bývalej vlády Georgea Busha. Pace podporil Bushov plán návratu Američanov na Mesiac. Terajší prezident Barack Obama ho však uložil k ľadu.

Čína je síce stále ďaleko za Spojenými štátmi, čo sa týka rozvoja technológií pre dobývanie kozmu i skúseností v tejto oblasti, ale na rozdiel od USA jej nechýba jasný plán, elán a finančné zdroje. Kým aj existujúce americké programy by sa mohli stať obeťami rozpočtových reštrikcií alebo zmeny vlády, rýchlo rastúca Čína zjavne žiadne takéto obmedzenia nemá.

"Jedna z najväčších výhod ich systému spočíva v tom, že majú päťročný plán, takže môžu rýchlo postupovať dopredu," zdôrazňuje expert na vesmírne technológie Peter Bond. "Rozhodli sa postupovať po krôčikoch, dávajú si na čas a postupne zlepšujú svoje schopnosti. Skladajú k sebe všetky tie kúsky vo veľmi výkonný moderný vesmírny priemysel," dodal Bond.

Čína však nie je jedinou krajinou, ktorá má vo vesmíre veľké ambície. Rusko sníva o zriadení základne na Mesiaci a o možnej misii na Mars, aj keď nestanovilo časový harmonogram. India na rok 2016 plánuje svoj prvý pilotovaný let do vesmíru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu