Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Situácia vo Fukušime sa stabilizuje, obetí 8 tisíc

Obyvatelia evakuovaní z mesta neďaleko Fukušimy.
Obyvatelia evakuovaní z mesta neďaleko Fukušimy. (Zdroj: SITA)

TOKIO - Japonskí inžinieri a hasiči cez víkend pokračovali v úsilí zastaviť prehrievanie reaktorov jadrovej elektrárne Fukušima 1, ktorá bola minulý týždeň poškodená mohutným zemetrasením a následnou niekoľkometrovou vlnou cunami.

Rádioaktívne prvky v Japonsku zaznamenali v potravinách i v pitnej vode. Úrady dnes potvrdili, že súčet počtu potvrdených obetí prírodnej katastrofy a nezvestných presahuje 20 tisíc. Záchranárom sa dnes napriek tomu podarilo vyslobodiť dvoch živých zo sutín domu v meste Išinomaki.

Okrem bezprostredných následkov prírodnej katastrofy, ktorá premenila časť východného pobrežia hlavného japonského ostrova Honšú v mesačnú krajinu, majú japonské úrady najväčšie starosti s poškodenou jadrovou elektrárňou v prefektúre Fukušima.

Z prehrievajúcich sa reaktorov elektrárne uniká radiácia, ktorá síce zatiaľ nemá bezprostredné dôsledky na zdravie obyvateľov, ale stopy rádioaktívnych prvkov sa v sobotu prvýkrát našli v potravinách v regiónoch blízko elektrárne a tiež v pitnej vode v Tokiu.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) upozornila, že kontaminované potraviny môžu predstavovať "krátkodobé riziko" pre ľudské zdravie.

Najväčšiu hrozbu predstavuje tretí reaktor elektrárne. Jeho palivové články totiž obsahujú prímes vysoko nebezpečného plutónia. Dnes ráno kvôli stúpajúcemu tlaku hrozilo, že inžinieri budú musieť z reaktora vypustiť rádioaktívnu páru. Tlak sa však podarilo stabilizovať.

Zatiaľ sa pomerne darí aj chladenie ostatných reaktorov provizórnym ostrekováním z vodných diel. K väčšine z šiestich blokov však bol počas víkendu privedený elektrický prúd, ktorý má umožniť postupné spustenie štandardných chladiacich systémov.

"Myslím, že sa situácia postupne zlepšuje," konštatoval dnes námestník vedúceho japonského úradu vlády Tecuro Fukujama. Japonská vláda však oznámila, že Fukušima 1 bude uzavretá a jej prevádzka už nikdy nebude obnovená.

Z ožiarenia majú obavy aj krajiny susediace s Japonskom. Lekárňam v niektorých poľských mestách došli jódové tabletky, ktoré majú tlmiť možné rakovinové účinky rádioaktivity.

Japonsko medzitým stále sčíta mŕtvych, nezvestných a tiež hospodárske škody, ktoré mu 11. marca priniesla najväčšia katastrofa od 2. svetovej vojny.

Polícia dnes uviedla, že mŕtvych a nezvestných je spolu viac ako 20 tisíc, z toho len v najviac sužovanej prefektúre Mijagi cez 15 tisíc. Počet potvrdených mŕtvych prekročil 8 tisíc. Podľa rôznych údajov 360 tisíc až 400 tisíc ľudí sa muselo uchýliť do núdzových prístreškov. Katastrofa bude tretiu najvýkonnejšiu ekonomiku sveta stáť podľa agentúry Reuters 248 miliárd dolárov (zhruba 175 miliárd eur).

Japonský premiér Naoto Kan v sobotu zisťoval možnosť vytvorenia vlády národnej jednoty, ktorá by krajinu vyviedla z krízy. Najväčšia opozičná strana to však odmietla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu