Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Radiácia z Fukušimy nezasiahla potraviny v zahraničí

Zničený reaktor jadrovej elektrárne vo Fukušime.
Zničený reaktor jadrovej elektrárne vo Fukušime. (Zdroj: SITA)

TOKIO - Rádioaktivita z jadrovej elektrárne v Japonsku nezapríčinila kontamináciu potravy rastúcej v iných štátoch. Informovala o tom dnes Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

Japonské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že testy zistili radiáciu u ďalších druhov zeleniny, a to na viacerých miestach v krajine. Nové zistenia naznačujú, že kontaminácia po havárii v jadrovej elektrárni sa šíri ďalej do potravinového reťazca.

Predstaviteľ ministerstva Jošifumi Kadži dnes uviedol, že testy preukázali nadmerné množstvá rádioaktívnych častíc po špenáte aj v kanole a listoch chryzantémy. Medzi miestami, kde objavili kontaminované plodiny, boli aj tri prefektúry, kde predtým kontamináciu nezaznamenali.

Podľa Kadžiho je možné, že niektoré kontaminované potraviny sa už predali. Dodal, že vláda rozhodla o zastavení dodávok mlieka z Fukušimy, kde sa nachádza postihnutá elektráreň. Kontaminované mlieko našli na štyroch z 37 testovaných fariem.

Ministerstvo zdravotníctva odporučilo obyvateľom jednej dediny neďaleko elektrárne, aby nepili pitnú vodu vzhľadom na zvýšenú hladinu rádioaktívneho jódu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu