Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rusi radia Egyptu o demokracii, Čína o stabilite

Prezident Mubarak už rezignoval. Čo bude s Egyptom ďalej?
Prezident Mubarak už rezignoval. Čo bude s Egyptom ďalej? (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Po piatkovom páde prezidenta Husního Mubaraka dnes ďalšie krajiny vyzvali Egypt, aby nastúpil cestu k demokracii a obnovil poriadok a stabilitu.

Arabské krajiny vyjadrili dôveru egyptskej armáde a jej schopnosti riadiť záležitosti Egypta po tom, čo bola Mubarakova demisia oznámená po viac ako dvoch týždňoch masových protivládnych demonštrácií. Armáda podľa piatkového vyhlásenia prevzala právomoci prezidenta. Na Mubarakov odchod dnes prvýkrát oficiálne zareagovalo Rusko, ktoré vyzvalo Káhiru k posilneniu demokracie "bez vonkajšieho zasahovania".

"Čakáme, že Egypt nájde z krízy pokojné východisko, ktoré vezme do úvahy záujmy všetkých Egypťanov a ktoré posilní demokratické normy v tejto kľúčovej arabskej krajine,"
vyhlásil podľa agentúry AFP hovorca ruského ministerstva zahraničia Alexander Lukaševič.

Ruský prezident Dmitrij Medvedev dnes vyzval na usporiadanie legitímnych volieb a rešpektovanie náboženskej slobody v Egypte. "Silný a demokratický Egypt predstavuje dôležitý faktor v pokračovaní mierového procesu na Blízkom východe," uvádza sa v Medvedevovom vyhlásení.

Na potrebu nastoliť v Egypte čo najrýchlejšie poriadok upozornil hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Ma Čao-su. "Čína dúfa, že v Egypte bude čo najrýchlejšie obnovená stabilita a verejný poriadok," povedal.

Demisia prezidenta Mubaraka a nedávny pád vlády autoritárskeho tuniského prezidenta nie sú podľa AFP dobrou správou pre vládnucu čínsku komunistickú stranu. V Číne pokračuje cenzúra diskusných a informačných serverov: po zadaní pojmov "Egypt" alebo "Mubarak" sa čínskym užívateľom celosvetovej siete zobrazilo oznámenie, že "podľa platných zákonov nemožno výsledok vyhľadávania sprostredkovať".

Mubarakovou abdikáciou sa dnes podľa agentúry Reuters venoval úvodník denníka China Daily. List zdôraznil nutnosť sociálnej stability a nastolenie poriadku. AFP upozornila, že text sa vyhol referencie o dôvodoch povstania v Egypte a slovo demokracia sa v ňom neobjavilo ani raz.

Výzvu na usporiadanie volieb a následnému odovzdanie moci adresovalo dnes egyptskej armáde Turecko. "Dúfame, že najvyššia rada ozbrojených síl sa bude riadiť zdravým rozumom a odovzdá svoje povinnosti novej vláde, ktorá vznikne ako výsledok slobodného a spravodlivého volebného procesu, a že Egypt následne pristúpi ku konštitučnej demokracii," uvádza sa vo vyhlásení úradu tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana .

Postúpenie právomocí prezidenta Mubaraka najvyššej vojenskej rade v piatok ohlásil egyptský viceprezident Umar Sulajmán.

Jemen, kde sa nedávno odohrali protesty proti prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi, dnes oznámil, že rešpektuje voľbu egyptského ľudu, a ponúkol Egyptu pomoc na ceste k pokroku a stabilite. Podobne Bahrajn dnes oznámil, že rešpektuje vôľu Egypťanov a plne dôveruje schopnosti egyptskej armády riadiť záležitosti krajiny.

Za krok dobrým smerom označil vývoj v Egypte kabinet irackého premiéra Núrího Málikího. "Sme presvedčení, že Egypt a jeho veľký ľud ... vytvorí vedenie, ktoré dokáže uspokojiť jeho ambície a zabezpečiť bezpečnosť, stabilitu a jeho medzinárodné postavenie," zdôraznila iracká vláda v dnešnom vyhlásení.

Predseda iránskej Najvyššej rady národnej bezpečnosti Saíd Džalílí sa dnes nechal počuť, že koniec Mubarakovej vlády svedčí o "neúspechu Spojených štátov a sionizmu v oblasti". Podobne ako predtým prezident Mahmúd Ahmadínedžád tiež Džalílí poukázal na fakt, že oznámenie o Mubarakovom odchode a iránska islamská revolúcia, ktorá v roku 1979 zvrhla šáha a priviedla k moci šiitske duchovenstvo, zhodne pripadajú na 11. februára. "Mubarak a jeho americkí podporovatelia počuli hlas egyptského ľudu s tridsaťročným oneskorením," dodal podľa AFP.

Pád Mubarakovho režimu oslavovala sýrske štátne médiá. Podľa dnešného vydania denníka Al-Baas, denníku vládnej Socialistickej strany arabskej obrody (Baas), Mubarakov odchod "zmení tvár Egypta, regiónu a celého sveta". Baas sa dostala k moci v roku 1963 po štátnom prevrate.

Bezpodmienečnú podporu egyptskému ľudu, ktorý "uskutočnil svoje priania" v noci na dnes vyjadril sudánsky prezident Umar Bašír.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu