Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Na Mubarakovo odstúpenie reagoval Izrael a mnohí ďalší

Oslavy Mubarakovho odstúpenia
Oslavy Mubarakovho odstúpenia

KÁHIRA/JERUZALEM - Izrael dúfa, že dnešné odstúpenie egyptského prezidenta Husního Mubaraka nezmení mierové vzťahy medzi oboma krajinami.

"Je príliš skoro na predpovede, aký bude mať (jeho rezignácia) dopad," povedal nemenovaný vysoký izraelský predstaviteľ.

"Dúfame, že zmena k demokracii v Egypte sa uskutoční bez násilia a že mierové dohoda bude naďalej platiť," citovala jeho slová agentúra Reuters.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že egyptský prezident Husní Mubarak svojím odstúpením z funkcie urobil svojmu národu službu. Povedala však tiež, že egyptské zmluvy s Izraelom treba dodržať. "Dnes sme všetci svedkami historickej zmeny. Teším sa spolu s egyptským národom, s miliónmi ľudí v uliciach Egypta," dodala.

Generálny tajomník Ligy arabských štátov, Egypťan Amr Músá, dnes privítal "bielu revolúciu" v Egypte - ako nazval odstúpenie Mubaraka po 30 rokoch vlády -, odmietol však povedať, či on sám bude v budúcnosti kandidovať na prezidenta. "Teraz nie je správny čas hovoriť o tom...," vyhlásil.

Palestínčania v pásme Gazy, ktoré hraničí s Egyptom, oslavovali dnes zmenu v Egypte zábavnou pyrotechnikou a streľbou do vzduchu. Radikálne hnutie Hamas vyzvalo nových vládcov Egypta na zmenu politiky.

"Rezignácia... Mubaraka je začiatkom víťazstva egyptskej revolúcie... Vyzývame nové vedenie Egypta, aby prijalo okamžite rozhodnutie zrušiť blokádu Gazy a otvoriť nastálo hraničný priechod Rafah, aby umožnili slobodný pohyb ľudí v záujme začatia procesu obnovy Gazy," uviedol hovorca Hamasu Samí abú Zuhrí.

Vysoký predstaviteľ najväčšej egyptskej opozičnej skupiny, Moslimského bratstva, povedal, že Egypťania dosiahli ľudovým povstaním svoj hlavný cieľ. "Zdravím egyptský národ a jeho mučeníkov. Toto je deň víťazstva pre egyptský národ. Hlavný cieľ revolúcie bol dosiahnutý," povedal Muhammad al-Katatní, bývalý vodca parlamentného bloku Moslimského bratstva. Uviedol, že bratstvo čaká na ďalšie kroky, ktoré urobí najvyššia rada ozbrojených síl, ktorá prevzala v krajine vládu.

Generálny tajomník Osn Pan Ki-mun dnes zopakoval svoju výzvu na "transparentnú, pokojnú a usporiadanú" zmenu režimu v Egypte po odstúpení prezidenta. "O rozsahu a rýchlosti tejto zmeny musia rozhodnúť občania Egypta," citoval Pana hovorca OSN Martin Nesirky.

Americký viceprezident Joe Biden dnes označil mocenskú zmenu v Egypte za "ústredný" okamih v dejinách tejto krajiny i Blízkeho východu. Povedal, že zmena v Egypte, ku ktorej došlo, musí byť "nezvratná".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu