Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poslanci za Smer-SD chcú zriadiť novú organizáciu: Venovať by sa mala obnove pamiatok

Dušan Jarjabek
Dušan Jarjabek (Zdroj: Foto: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Zabezpečiť efektívnejšiu obnovu a reštaurovanie národných kultúrnych pamiatok by mohla nová organizácia Ministerstva kultúry SR s názvom Štátne reštaurátorské a projekčné ateliéry. V novele zákona o ochrane pamiatkového fondu to navrhujú poslanci Národnej rady SR za Smer-SD Ján Senko a Dušan Jarjabek. Návrh zákona predložili do parlamentu.

Poslanci poznamenali, že aktuálna legislatíva nedokáže zabezpečiť nevyhnutné stavebné a reštaurátorské práce na obnovu národných kultúrnych pamiatok a zbierkových predmetov, "v dôsledku čoho časť národného pokladu chátra". Štátne reštaurátorské a projekčné ateliéry by boli novou rozpočtovou organizáciou rezortu kultúry. Organizácia by prevzala časť úloh správcov národných kultúrnych pamiatok pri zabezpečení ich obnovy, najmä v prípravnej a projektovej fáze.

Organizácia by, okrem iného, vykonávala reštaurovanie národných kultúrnych pamiatok a ich častí, ako aj zbierkových predmetov. Vykonávala by tiež pamiatkové a reštaurátorské výskumy či pripravovala podklady na verejné obstarávanie. "Štát má záujem získať väčšiu kontrolu nad dodržiavaním kvality výkonu prác na národných kultúrnych pamiatkach, ako aj zbierkových predmetoch vo vlastníctve SR, a tieto realizovať prostredníctvom novozriadenej rozpočtovej organizácie," napísali poslanci v dôvodovej správe návrhu.

Legislatívne zmeny by sa dotkli aj Pamiatkového úradu SR, ktorý by už nemal kompetenciu zabezpečovať reštaurátorské práce. Štatutárnym orgánom Štátnych reštaurátorských a projekčných ateliérov by mal byť podľa návrhu generálny riaditeľ volený kontrolnou radou na obdobie siedmich rokov.

"Povinne budú členmi kontrolnej rady po jednom zástupcovi nominovanom Pamiatkovým úradom SR, Slovenským národným múzeom, Slovenskou národnou galériou a Slovenským národným divadlom, ďalší piati zástupcovia organizácií zriadených ministerstvom budú vybraní ministrom spomedzi kandidátov nominovaných všetkými ostatnými organizáciami zriadenými ministerstvom," navrhli predkladatelia. Nová legislatíva by v prípade schválenia mohla byť podľa predkladateľov účinná od 1. januára 2020.

Viac o téme: SlovenskoSmer-SDJán SenkoDušan JarjabekObnova pamiatok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu