Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

PRÁVE TERAZ Harabin sa vracia do politiky: Zakladá stranu Vlasť a ide do volieb

Štefan Harabin Zobraziť galériu (2)
Štefan Harabin (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Bývalý minister a šéf Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin zakladá stranu Vlasť a zúčastní sa budúcoročných parlamentných volieb. Oznámil to na tlačovej konferencii. Podľa neho je Slovensko v kritickom stave a nové strany ho nezachránia.

Štefan Harabin ide do volieb. Bývalý minister spravodlivosti za Mečiarovej vlády získal stranu po premenovaní Strany občianskej ľavice. Hlavným sloganom strany je „spravodlivosť pre každého“.

Nemôžem byť bokom

Harabin uviedol, že je jeho povinnosťou, aby išiel do zápasu o zmenu, pretože ide o „našu vlasť“. „Cítim, že už nemôžem zostať bokom,“ povedal Harabin. Do volieb vstupuje ako líder strany Vlasť. Na začiatku uviedol, že Slovensko je v zlom stave, na krajinu sa valí kríza, hovoril o všadeprítomnej korupcii a nerovnosti v odmeňovaní v príjmoch. Politická strana Vlasť je podľa neho návrat ukradnutej vlasti „do rúk normálnych ľudí, to je právo, poriadok a spravodlivosť pre každého“.

„Feťáci a pedofili“ nesmú riadiť našu vlasť

Harabin uviedol aj dôvody, prečo opäť vstupuje do politiky. „Pretože dnes ide o našu vlasť. Ide o to, či sa zmierime s tým, že nám ju ukradli zlodeji a politická kasta, ktorá nám zasahuje do života a či im ju necháme, alebo či to zmeníme a vezmeme si ju späť,“ uviedol s tým, že pre každého musí platiť rovnaký princíp „padni komu padni“. „Len vtedy sa pohneme dopredu, budeme lepšie a dlhšie žiť a porazíme krízu.“

Do politiky vstupuje, „aby mohol prispieť k tomu, aby v našej vlasti začala platiť vláda zákona a aby sme našu ukradnutú domovinu vrátili tým, komu vlasť má patriť – ľuďom a nenechali ju zlodejom, kšeftárom a politickej kaste“. Ako členov tejto kasty menoval Andreja Kisku, Miroslava Beblavého, Michala Trubana, ale aj Roberta Fica, Andreja Danka a Bélu Bugára. Tvrdil, že „feťáci a pedofili“ nemôžu a nesmú riadiť našu vlasť. Súčasní lídri nových strán nie sú podľa neho alternatívou.

Lex Harabin

Sudca kandidoval neúspešne aj v tohtoročných prezidentských voľbách. Pokiaľ bude Harabin súčasťou kandidačnej listiny strany, automaticky mu zanikne výkon povolania sudcu. Rozhodli o tom totiž poslanci Národnej rady SR novelizáciou zákona o sudcoch a prísediacich, ktorý dostal aj označenie Lex Harabin. V prípade, že sa sudcovia budú uchádzať o dôveru občanov v parlamentných voľbách alebo vo voľbách do európskeho parlamentu, nebude im už stačiť dočasné pozastavenie výkonu povolania. Mandát im automaticky zanikne.

Ohlasy z opozície

Od ohlásenia politickej strany Vlasť sa začínajú ozývať aj ďalší predstavitelia politického spektra. "Harabin hovorí, že naša vlasť je ukradnutá, no zabúda povedať, že on je ten, ktorý aktívne pomáhal Mečiarovi a Ficovi našu krajinu ukradnúť. Ľudia ako on by mali sedieť inde ako v parlamente," napísal na sociálnej sieti podpredseda hnutia Za ľudí Juraj Šeliga.

Šeliga kritizuje vstup Harabina do súčasnej politickej sféry
Zobraziť galériu (2)
Šeliga kritizuje vstup Harabina do súčasnej politickej sféry  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa Šeligu je navyše Harabin možným koaličným partnerom Smeru. "Čaká nás ťažký zápas, ľudia ako Harabin nemajú hanbu povedať čokoľvek a použiť čokoľvek, len aby oklamali občanov. Smer si hľadá ďalšieho potencionálneho koaličného partnera. Urobíme všetko preto, aby sme Ficovho sluhu porazili a aby ani on ani Harabin neboli vo vláde," uzavrel Šeliga.

Viac o téme: Štefan HarabinVlasť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu