Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Členovia SaS rozhodli o osude Sulíka: Vzbúrenci ho vyzvali k sebareflexii, vznik platformy!

Mimoriadny kongres strany Sloboda a Solidarita Zobraziť galériu (10)
Mimoriadny kongres strany Sloboda a Solidarita (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

BRATISLAVA - Richard Sulík bude predsedom strany Sloboda a Solidarita aj ďalšie štyri roky. Rozhodli o tom členovia strany na mimoriadnom kongrese, ktorý sa konal dnes vo Zvolene. Sulík získal 135 hlasov zo 141 odovzdaných volebných lístkov, šesť hlasov bolo neplatných.

Predseda obsadí stoličku na čele strany na ďalšie štyri roky. Riadne voľby predsedu sa mali konať až v júni 2020. V strane zároveň vzniká názorová platforma Demokratické jadro SaS. Oznámilo to krídlo, ktoré bojkotovalo mimoriadny kongres vo Zvolene.

Sulík voľbu vníma ako jasný signál

„Dnešná voľba je jasným signálom toho, že budeme v strane jednotní a predstavuje dobrý predpoklad ísť do volieb so silným mandátom. Dnes sa strana SaS zomkne a spoločne ideme do volieb uhrať čo najlepší výsledok," povedal v príhovore staronový predseda strany Sulík. 

Predseda liberálov verí, že ich členmi dokážu naplniť vyváženú a výbornú kandidačnú listinu. „Prvýkrát budeme mať kampaň nastavenú tak, že do nej zapojíme všetkých našich kandidátov. Dôležité je to, čo uhráme 29. februára. SaS už viackrát ukázala, že dokáže uhrať dobrý a prekvapivý výsledok. Toto ideme zopakovať a tomuto ideme podriadiť všetko," priblížil ciele strany Sulík. SaS je podľa jeho slov skúsená, pripravená a po dnešku aj jednotná strana.

Mimoriadny kongres strany Sloboda
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

Prečítajte si aj: V SaS to pred kongresom vrie: Sulík bojuje sám, galkovci odignorovali aj stranícku tlačovku

Cieľom sú voľby

Na kongrese sa nezúčastnili podpredsedovia SaS Ľubomír Galko, Jana Kiššová, predsedníčka poslaneckého klubu Natália Blahová či poslanci NR SR za SaS Jozef Rajtár, Vladimír Sloboda a Radoslav Pavelka. Do Zvolena nakoniec neprišli ani poslanci Miroslav Ivan, Renáta Kaščáková a Peter Osuský. 

Sulík v reakcii na to uviedol, že rozumie tomu, že nemôžu mať všetci členovia rovnaký názor na jednu vec. Do predvolebnej kampane však počíta aj s nimi a nebojí sa, že by odišli zo strany. „Naším spoločným cieľom totiž je odstaviť od moci stranu Smer-SD. Od pondelka sa preto budem venovať len a len našej kampani a v tejto súvislosti sa teším na spoluprácu s každým jedným členom strany. Najbližších šesť mesiacov budeme debatovať len o voľbách," dodal predseda SaS.

Jediný kandidát

Mimoriadny kongres, na ktorom sa o post lídra SaS uchádzal iba súčasný predseda Richard Sulík, sa uskutočnil aj napriek kritike viacerých členov strany. O tom, či je kongres potrebný, hovorila v pondelok aj republiková rada strany.

Mimoriadny kongres strany Sloboda
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

Ako priblížila predsedníčka parlamentného poslaneckého klubu SaS Natália Blahová po zasadnutí Republikovej rady SaS, viacerí členovia navrhovali, aby sa v sobotu 7. septembra voľba predsedu strany nekonala. „Viacerí členovi prišli s kompromisným návrhom, aby sa miesto voľby prijímalo uznesenie, ktorým by vyjadrili, že strana stojí za lídrom Richardom Sulíkom a že je náš volebný líder," priblížila Blahová s tým, že takýto návrh neprešiel. 

Vznik názorovej platformy

Reakcia tých, ktorí sa nezúčastnili mimoriadneho kongresu strany vo Zvolene, na seba nenechala dlho čakať. Časť členov SaS na tlačovej besede v bratislavskom sídle strany - Liberálnom dome, oznámila vznik názorovej platformy Demokratické jadro SaS v strane Sloboda a Solidarita. Predsedu strany Richarda Sulíka vyzvali k sebareflexii. 

Členovia strany tak vyjadrili svoj nesúhlas so spôsobom, akým bol mimoriadny kongres vo Zvolene zvolaný. Podľa platformy Demokratické jadro SaS sa tretina členov na kongrese nezúčastnila, preto tvrdia, že Sulík nemá silný mandát a ten mu uplynie v riadnom období v júni na budúci rok.

„Chceme demonštrovať svoj nesúhlas s tým, ako bol zvolaný kongres aj s jeho obsahom. Od zvolania kongresu sme neustále konfrontovaní členmi, ale aj voličmi s otázkou, či sme stále tou saskou, ktorá sa hlási k zdravému rozumu a zodpovednosti za štát. Či teraz, pol roka pred mimoriadne dôležitými voľbami, keď sa bude rozhodovať o budúcnosti Slovenska, je pre nás stolička riadne zvoleného predsedu tým najdôležitejším problémom, či už našej strany, alebo celej spoločnosti. Ja jasne hovorím - nie je,“ povedala Jana Kiššová na tlačovej besede.

Jana Kiššová
Zobraziť galériu (10)
Jana Kiššová  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Je však podľa nej absurdné, aby sa už raz riadne zvolený predseda nečakane vzdal funkcie, a to len z jediného dôvodu, že chce byť zvolený na ďalšie štyri roky ešte pred tým, ako mu uplynie predchádzajúce volebné obdobie. „Toto slovenské politické anály nepoznajú,“ vyhlásila Kiššová. Za takýchto okolností podľa poslankyne nie je možné, aby výsledok mimoriadneho kongresu uznali.

Oslabená strana

Podľa Kiššovej sa Sulíkovi mandát končí na riadnom kongrese, ktorý by sa mal konať budúci rok. „Dnes sa potvrdilo to, čo sme hovorili už na začiatku, že Richard Sulík nezískal silnejší mandát, naopak, je oslabený a s ním aj celá naša strana. A čo je najhoršie, toto sa deje v predvolebnom čase, v čase nádejí občanov Slovenska, že dôjde konečne na čele štátu k zmenám a naša krajina bude spravodlivým a právnym štátom. Toto je doslova odvrátená stránka tohto mimoriadneho kongresu,“ povedala Kiššová.

Ubezpečila voličov aj členov, že nechcú rozbíjať stranu, práve naopak, chcú byť stmeľovacou silou. "Nechceme rozbíjať Slobodu a Solidaritu a stratiť členov alebo voličov, ktorí rovnako ako my sa nemôžu preniesť cez takéto mimoriadne kongresy. Považujte túto tlačovú besedu za otvorenie názorovej platformy Demokratického jadra SaS," oznámila Kiššová.

Pre všetkých

Poslanec Rajtár povedal, že cieľom názorovej platformy Demokratické jadro SaS je zabrániť ďalším odchodom nespokojných členov zo strany, upevňovať povesť strany SaS ako spoľahlivého liberálneho pravicového subjektu a uskutočniť voľby predsedu SaS v riadnom termíne v júni 2020. „Platforma je otvorená pre všetkých súčasných a bývalých členov SaS, a takisto pre priateľov slobody,“ povedal Rajtár. Poslankyňa Blahová pripomenula, že viac ako jedna tretina nevyjadrila Sulíkovi dôveru.

Jozef Rajtár
Zobraziť galériu (10)
Jozef Rajtár  (Zdroj: Topky/Maarty)

Nie sme skupinkou

Členovia platformy vravia, že hoci ich predseda strany nazýva skupinkou, rozhodne skupinkou nie sú. „Sme poctiví a aktívni členovia strany z viacerých regiónov Slovenska, ktorí si vážia demokratické princípy,“ povedal na tlačovej besede viceprimátor Púchova Lukáš Raník.

Ľubomír Galko predstavil niekoľko téz platformy Demokratické jadro SaS. „Členovia demokratického jadra vyznávajú demokratické hodnoty a uplatňujú ich vo svojej politickej práci,“ povedal okrem iného Galko. Hlásia sa tiež k myšlienkam liberalizmu a podporujú trhové hospodárstvo.

Viac o téme: PredsedaKongresSaS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu