Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kiska vymenoval Kamenického za ministra financií: VIDEO Reagoval aj na možné personálne zmeny

Ladislav Kamenický Zobraziť galériu (5)
Ladislav Kamenický (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska dnes vymenoval nového ministra financií. Po niekoľkotýždňových diskusiách sa ním stal Ladislav Kamenický, ktorý pôsobil vo finančnom výbore ako predseda. Predsedníctvo strany Smer ho pred pár dňami na zasadnutí schválilo.

VIDEO Kiska vymenoval Kamenického za ministra financií

Prezident Andrej Kiska vymenoval Ladislava Kamenického za nového ministra financií

„Treba úprimne povedať, že toto ministerstvo je pre našu krajinu kľúčové,“ povedal na úvod Kiska. „Treba povedať na rovinu, že situácia, v ktorej preberáte ministerstvo, nie je jednoduchá.“ Podľa prezidenta dostávame signály, že sa ekonomike nemusí naďalej dariť, ukazovateľom je podľa neho aj ekonomický pokles Nemecka. „Druhým signálom, možno závažnejším, sú signály z domácej ekonomiky,“ povedal. 

Kiska vymenoval Kamenického za
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa Kisku sa objavujú signály o tom, že svetovej ekonomike sa nemusí v najbližšom období dariť. „Predpoveď ekonomického rastu Nemecka sa výrazne zhoršila a Nemecko je ťahúňom Európskej únie a náš priemysel veľmi závisí na tom, ako sa darí Nemecku,“ skonštatoval Kiska.

Takisto signály z domácej ekonomiky podľa prezidenta hovoria o tom, že je pred nami obdobie krízy. Klesá totiž počet inzerátov voľných miest na prácu, veľkí zamestnávatelia nehľadajú nových pracovníkov a spoliehajú sa na prirodzenú fluktuáciu, aby stav pracovníkov znížili. Hrozí nám podľa Kisku aj riziko automatizácie, ktorá môže taktiež ohroziť počet pracovných miest. „Vyčerpali sme rast založený na priemyselnej veľkovýrobe,“ povedal Kiska.

Sloensko má za sebou výborne roky

Na druhej strane prezident pozitívne ohodnotil to, že Slovensko má za sebou výborné roky, keď hrubý domáci produkt rástol a nezamestnanosť klesla na historicky najnižšiu úroveň. Taktiež pozitívnou správou je informácia o vyrovnanom štátnom rozpočte. Objavujú sa podľa Kisku aj veľké „ale“. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť hovorí o rizikách a hrozí, že vyrovnaný rozpočet ostane len snom a Slovensko môže skončiť v deficite.

Kiska vymenoval Kamenického za
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Parlament a vláda majú ako keby rozdielnu finančnú politiku. Mnohé pre štátny rozpočet dôležité návrhy sa presadzujú poslaneckými návrhmi a neprechádzajú diskusie u odborníkov,“ pokračoval Kiska. Dokonca sa podľa neho porušuje zákon o rozpočtových pravidlách, keď pri návrhu zákona, ktorý má dopad na štátne financie, nie sú spravené štúdie o finančných dopadoch. „Takým napríklad bol aj poslanecký návrh o určení stropu dôchodkového veku. To sú veci, na ktoré musí minister financií dbať,“ dodal Kiska.

Kamenický o Makóovi neuvažoval

„Ja môžem povedať za seba, neviem o tom, že by bol pán Makó vymenovaný mojím predchodcom za prezidenta Finančnej správy. Ja som o takomto mene nikdy neuvažoval a ani neuvažujem,“ uviedol Kamenický. Najdôležitejšou a prvou výzvou je pre nového ministra udržanie historicky prvého vyrovnaného rozpočtu. 

Ladislav Kamenický po vymenovaní za ministra financií

Štyridsaťosemročný Kamenický bol poslancom parlamentu za stranu Smer od roku 2012. Do Národnej rady SR sa dostal aj po parlamentných voľbách v roku 2016, v ktorých získal 1 649 platných prednostných hlasov. Od roku 2016 pôsobil ako predseda výboru pre financie a rozpočet a bol aj členom výboru pre európske záležitosti.

Nový minister by mal pokračovať v Kažimírovej línii

Premiér Peter Pellegrini chce, aby nový minister financií Ladislav Kamenický pokračoval v práci svojho predchodcu. „Pevne verím, že bude pokračovať v línii, ktorú nastavil jeho predchodca Peter Kažimír. Verím, že jeho priority budú zdravé financie a hospodárne narábanie s peniazmi daňových poplatníkov. Pokiaľ pôjde pán minister v línii ozdravovania verejných financií, tak bude mať vždy moju plnú podporu,“ povedal po vymenovaní nového ministra Pellegrini.

Peter Pellegrini po vymenovaní Kamenického

Predseda vlády sa vyjadril aj k medializovaným informáciám o možnom vymenovaní Ľudovíta Makóa, ktorý je šéfom Kriminálneho úradu finančnej správy, do funkcie šéfa Finančnej správy SR. „To sa už opýtajte nového ministra, v mojej kompetencii to nie je. Ja neviem momentálne, či je aktuálna otázka, že jedna z prvých personálnych výmen pána ministra by mal byť finančný riaditeľ. Zatiaľ takáto dohoda nepadla,“ povedal Pellegrini. Medializované informácie dementoval aj nový minister financií Ladislav Kamenický.

Kiska vymenoval Kamenického za
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

SaS očakáva, že Kamenický vyvinie maximálne úsilie, aby Makó skončil

SaS očakáva od novovymenovaného ministra financií Ladislava Kamenického, že nielen nevymenuje súčasného šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa za nového riaditeľa tejto inštitúcie, ale zároveň aj vyvinie maximálne úsilie, aby bol tento človek zbavený svojej terajšej funkcie.

„Nový minister financií by mal vyslať smerom k finančnej správe jasný a zrozumiteľný signál. Kriminálny úrad finančnej správy musí prevziať bezúhonný človek. Človek s pevným odhodlaním bojovať proti mafii,“ tvrdí poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre štíhly štát Jozef Rajtár. Týmto krokom by sa podľa SaS vyslal jasný signál všetkým, ktorí bohatli a bohatnú z daňových a colných podvodov, že doba daňovej beztrestnosti je na konci.

Predsedom finančného výboru sa stane Puci

Finančný výbor Národnej rady SR povedie Róbert Puci. Potvrdil to predseda Smeru Robert Fico. V čele výboru Puci nahradí Ladislava Kamenického. „Finančný výbor je jeden z najvýznamnejších výborov Národnej rady. Tu padlo rozhodnutie na poslanca Róberta Puciho,“ povedal Fico s tým, že o nominácii rozhodlo minulotýždňové predsedníctvo Smeru.

Náhrada za Kamenického 

Ladislava Kamenického, ktorého prezident SR Andrej Kiska vymenoval v utorok za nového ministra financií, má nahradiť v parlamente niekdajšia poslankyňa Darina Gabániová. Potvrdil to predseda mandátového a imunitného výboru Juraj Blanár. 

Kiska vymenoval Kamenického za
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Post ministra financií sa uvoľnil po tom, ako Kiska v polovici apríla prijal demisiu Petra Kažimíra. Rezort dočasne vedie premiér Peter Pellegrini (obaja Smer-SD). Nomináciu Kamenického, ktorý bol doteraz predsedom finančného výboru parlamentu, schválilo predsedníctvo vládnej strany Smer-SD minulý týždeň.

Bývalý minister Kažimír sa 1. júna ujme funkcie guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS). Na poste vystrieda Jozefa Makúcha, ktorý pozíciu opustil predčasne. Oficiálne sa mu malo skončiť funkčné obdobie v roku 2021.

Viac o téme: Ministerstvo financiíAndrej KiskaLadislav Kamenický
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu