Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Remišovej varovanie pre verejnosť: Neodháňajte Čižnára, v parlamente sa formuje nová koalícia

Veronika Remišová a Jaromír Čižnár Zobraziť galériu (3)
Veronika Remišová a Jaromír Čižnár (Zdroj: SITA/Branislav Bibel/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Situácia na generálnej prokuratúre po prevalení kauzy esemeskovania prvého námestníka Petra Šufliarskeho s Marianom Kočnerom, ktorý je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, zatriasla verejnosťou a aj opozícia má k prípadu čo povedať. Najnovšie tak urobila aj Veronika Remišová z Obyčajných ľudí a nezávislých osobností.

Poslankyňa z OĽaNO prezentovala svoj názor formou komentáru na portáli Aktuality.sk a týkal sa hlavne generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Remišová v úvode komentára vychádza predovšetkým z faktu, že vedúce osobnosti mali kontakt aj na ľudí, ktorí sú už dnes obvinení zo závažných zločinov. "Šokujúce informácie o priateľskej komunikácií vedenia generálnej prokuratúry s ľuďmi, ktorí sú dnes obvinení z vrážd, rozpútali diskusiu o stave prokuratúry. Objavujú sa hlasy, podľa ktorých by mal niesť zodpovednosť aj generálny prokurátor a mal by zo svojej funkcie predčasne odísť," uvádza na začiatku členka klubu OĽaNO.

Peter Šufliarsky
Zobraziť galériu (3)
Peter Šufliarsky  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


Čižnár prijal rezignáciu Šufliarskeho, ktorý si esemeskoval s Kočnerom


Odchod Čižnára ničomu nepomôže

To, že by sa Čižnár odobral zo svojej funkcie predčasne ale Remišová nepovažuje za dobrý krok. "Tieto volania sú nebezpečné a nastoleniu spravodlivosti v budúcnosti vôbec nepomáhajú," píše Remišová, ktorá v nasledujúcich riadkoch popísala dôvody, prečo je svedčí viacero skutočností skôr v Čižnárov neprospech.

Spomenula známe a medializované "rozpútanie pekla" po úkladnej vražde novinára, dlhé čakanie na výsledky vyšetrovania ohľadom šikanovaných farmárov, odstavenie prokurátora Špirka, ktorý vyšetroval podozrenia z korupcie vedúce ku bývalému ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi a Jánovi Počiatkovi a ďalšie skutočnosti.

Hypotetický Čižnárov odchod je podľa nej potrebné vopred zanalyzovať. "Pri volaní po odchode Čižnára treba ale objektívne posúdiť, do akej miery o toxických kontaktoch svojich podriadených vedel, aká je jeho osobná zodpovednosť za prepojenia mafie a prokuratúry a či využil všetky nástroje, ktoré mu zákon umožňuje na to, aby sa s týmito osobami a prepojeniami vysporiadal," vysvetľovala Remišová.

Uvoľnenie cesty pre novú vládu

Poslankyňa Obyčajných ľudí Čižnárov odchod nechce hlavne z dôvodu, že sa podľa nej v parlamente tvorí už nová koalícia, ktorá by po voľbách mohla začať vládnuť. "Predčasné vyhnanie Čižnára z úradu by mohlo otvoriť cestu zvláštnej skupine, ktorá sa začína formovať v parlamente. Hovoríme o spojenectve strán SMER-SNS-MOST-KOTLEBA-SME RODINA, ktoré sa ukázalo pri viacerých hlasovaniach. Kto vie dnes zaručiť, že by táto skupina v predčasnej voľbe generálneho prokurátora nezvolila niekoho, kto by štát zavliekol pod absolútnu kontrolu mafie?" tvrdí vo svojom komentári Remišová.

Remišovej varovanie pre verejnosť:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

Podľa nej je teraz kľúčovou záležitosťou tlak verejnosti na dané orgány. "V súčasnej situácií je prvým krokom dôrazne pripomínať kompetentným, aby si dôsledne plnili svoju ústavnú a zákonnú povinnosť. Túto úlohu si na Slovensku aktívne plní občianska spoločnosť, novinári, a aj opoziční politici. Hlavne vďaka tomu pokračuje vyšetrovanie vraždy a hlavne vďaka tomu si vládna koalícia zatiaľ netrúfa otvorene vyšetrovanie sabotovať," dodala Remišová a pripomenula, že druhým krokom je požiadavka spoločnosti po čestných, profesionálnych a nezávislých osobách na prokuratúre.


Rada prokurátorov je znepokojená kontaktmi na podozrivých z trestnej činnosti


Posledná príležitosť odísť so cťou

Čižnár je podľa Remišovej v zásadnej pozícii, kedy môže rozhodnúť o tom, s akým statusom z prokuratúry odíde. Pripomína tiež, že funkčné obdobie Čižnára uplynie o rok v lete. "Pred Čižnárom a jeho úradom dnes stojí kľúčová úloha: vyšetrovať, stíhať (aj ex offo) bez rozdielu aj také kauzy, ako podozrenia z prepojenia mafie na úrad vlády, rozkrádanie eurofondov, šafárenie smeru a SNS na Pôdohospodárskej platobnej agentúre, farmárov a ďalšie, ktoré dnes traumatizujú spoločnosť. Je to jedinečná šanca zachovať si profesionálnu česť a svoje funkčné obdobie dokončiť bez hanby. A zrejme aj posledná," píše Remišová.

Ako to bolo s rozpútaním pekla

Na komentár Remišovej zareagovala aj samotná prokuratúra, ktorá sa vyjadrila ku viacerým tvrdeniam v článku. "Slová „o rozpútaní pekla“, ktoré vtedy povedal, s odstupom času „zľudoveli“ a pána generálneho prokurátora mrzí, že sa pre niektorých stali symbolom výsmechu, cynizmu, či nenávisti voči jeho osobe. Na tlačovej besede doslova povedal: “Keby sa preukázalo, že tento skutok bol spáchaný v súvislosti s prácou nebohého novinára a jeho družky, tak ja tu rozpútam peklo. Peklo také, že sa urobí všetko preto do tala, aby sa to objasnilo," uviedla pre Topky hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

"Pán generálny prokurátor vyvinul maximálne úsilie preto, aby sa to podarilo objasniť tento ohavný a neospravedlniteľný čin. Predmetnú trestnú vec dozorujú skúsení prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry. V rekordne krátkom čase, v priebehu pár týždňov (zvyčajne to trvá aj pol roka) sa podarilo zriadiť medzinárodný vyšetrovací tím. Jaromír Čižnár sa osobne zúčastnil na jeho kreovaní na rokovaniach so zahraničnými partnermi na pôde Eurojustu," uviedla prokuratúra aj na margo vyšetrovania dvojnásobnej úkladnej vraždy z februára minulého roka.

Farmárov prijali medzi prvými

Prokuratúra sa ohradila aj voči tvrdeniu o šikanovaných poľnohospodároch. Podľa Predajňovej bola práve prokuratúra ten orgán, ktorý ich medzi prvými prijal. "Nie je pravdou, že táto problematika skončila len „kritikou ministerky G. Matečnej.“  Vedenie GP SR prijalo zástupcov samostatne hospodáriacich roľníkov už štyrikrát. Sú vedené desiatky trestných konaní, viacerým osobám boli vznesené obvinenia. Bola to práve Generálna prokuratúra SR, ktorá iniciatívne analyzovala posledný článok Jána Kuciaka. Na základe informácií, ktoré publikoval, GP SR preskúmala desiatky spisov, prijala opatrenia, vydali sa pokyny na začatie trestných stíhaní a pre niektorých prokurátorov to malo aj personálne konzekvencie," uviedla Predajňová.

Situácia okolo Vaneka a Šufliarskeho

Predajňová sa z pozície prokuratúry vyjadrila aj ku komentovaniu Reného Vaneka a Petra Šufliarskeho. "Ako bolo medializované, nemal (Čižnár, pozn.) o týchto skutočnostiach informácie. Aj tu opäť konal iniciatívne. Renému Vanekovi odobral poverenie na výkon funkcie námestníka generálneho prokurátora pre netrestný úsek, po rozhovore s P. Šufliarskym – sa vzdal funkcie prvého námestníka generálneho prokurátora," vysvetlila Predajňová.

 

"Bol to práve Jaromír Čižnár, ktorý začal od nástupu do funkcie konať ex offo. Ak sa dozvedel, že by mohol byť spáchaný trestný čin, resp. že je podozrenie z nezákonnosti, bol to on, ktorý inicioval konanie. Dôkazom toho sú desiatky medializovaných prípadov. (Pozn. bol to práve Jaromír Čižnár, ktorý dal opätovne otvoriť prípad L. Bašternáka, ktorý je právoplatne odsúdený a odpykáva si svoj trest). Práve počas jeho pôsobenia, zaznamenala Generálna prokuratúra SR a on osobne niekoľko násobný počet podnetov od občanov, novinárov, ktorí sa na neho obracujú s dôverou." uzavrela Predajňová.

Viac o téme: Jaromír ČižnárVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu