Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rada prokurátorov je znepokojená kontaktmi na podozrivých z trestnej činnosti

Peter Šufliarsky
Peter Šufliarsky (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Rada prokurátorov SR ako najvyšší výkonný orgán samosprávy prokurátorov v SR, chrániaci práva a oprávnené záujmy prokurátorov, vyjadruje znepokojenie z kontaktov niektorých vysokých vedúcich prokurátorov Generálnej prokuratúry SR s osobami podozrivými zo závažnej trestnej činnosti. Uvádza sa to v dnešnom vyhlásení rady zverejnenom na internetovej stránke GP SR.

"Uvedomujeme si, ze takéto kontakty vrhajú zlé svetlo na prokuratúru ako plnohodnotne fungujúcu inštitúciu slobodných a nezávislých prokurátorov. Rada prokurátorov sa od podobných kontaktov a praktík dištancuje a vyzýva generálneho prokurátora, ak získa vedomosť o ďalších vedúcich prokurátoroch s podobnými kontaktmi, aby týchto prokurátorov odvolal z vedúcich funkcií, k čomu je rada pripravená poskytnúť mu bezodkladnú súčinnosť v zmysle zákona," uvádza sa vo vyhlásení.

Rada súčasne apeluje na výberové komisie, aby pri výbere prokurátorov do vedúcich funkcií okrem potrebných odborných a riadiacich predpokladov dôsledne prihliadali aj na ich morálne a charakterové vlastnosti. Generálneho prokurátora tiež vyzýva, aby do vedúcich funkcií vymenoval len prokurátorov, ktorí takýmito vlastnosťami disponujú. "Rada prokurátorov zároveň vyzýva predstaviteľov politickej moci, aby pri svojich mediálnych vystúpeniach neznevažovali celoživotnú prácu jednotlivých prokurátorov," uzatvára vyhlásenie.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár koncom marca oznámil, že Peter Šufliarsky končí na poste prvého námestníka Generálnej prokuratúry SR. Šufliarsky sa tak rozhodol po jeho medializovanej komunikácii s Marianom K. a rozhovore s generálnym prokurátorom. Šufliarsky si s Marianom Kočnerom vymenil viac SMS, upozornil na to opozičný poslanec Igor Matovič (OĽaNO). Šufliarsky následne komunikáciu priznal.

V súčasnosti sú tieto správy súčasťou spisu k vyšetrovaniu likvidácie Šufliarskeho a nesúvisia s prípadom vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Čižnár následne rozhodol o zaradení Šufliarskeho na odbor legislatívy a ústavného práva Generálnej prokuratúry SR. Už predtým skončil na pozícii námestníka GP pre netrestný úsek René Vanek. Dôvodom bola komunikácia s obvinenou Alenou Zs.

Viac o téme: Trestná činnosťGenerálna prokuratúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu