Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Revolučné zmeny SNS: Danko predstavil návrhy zákonov, majú ukázať skutočnú tvár politikov

Andrej Danko Zobraziť galériu (6)
Andrej Danko (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) pripraví na najbližšiu, 43. schôdzu NR SR, päť zásadných návrhov zákonov. Konkrétne ide o zníženie dane z príjmov právnických osôb na 15 % s účinnosťou k 1. januáru 2020, zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na všetky potraviny na 10 %, zníženie DPH pre printové médiá na 10 %, zrušenie koncesionárskych poplatkov pre seniorov a zavedenie povinnosti uvádzať pôvod mäsa aj v reštauračných a stravovacích zariadeniach. Informovala o tom v piatok riaditeľka kancelárie predsedu SNS Andreja Danka Zuzana Škopcová.

„Politika sa na Slovensku dostala do bodu mrazu. A to aj preto, že žije v zažitých mechanizmoch a funguje starými systémami. SNS sa preto rozhodla zmeniť spôsob predkladania zákonov. Týmto krokom chceme aj odhaliť skutočnú tvár politikov v konfrontácii so zákonmi, ktoré reálne pomôžu občanom Slovenska,“ konštatuje predseda NR SR a SNS Andrej Danko. V najbližších dňoch preto Slovenská národná strana pripraví, a následne v stredu 6. marca 2019 aj doručí do podateľne NR SR spomínaných päť návrhov zákonov.

Kažimír bol proti

Zníženie dane z príjmov právnických osôb na 15 % s účinnosťou k 1. 1. 2020 obhajuje predseda SNS tým, že v programovom vyhlásení vlády bolo uvedené, že daň z príjmu právnických osôb bude znížená každý rok o jedno percento. "Napriek tomu, že Slovensko vykazuje dobré hospodárske ukazovatele, neboli sme schopní ministra financií Petra Kažimíra priamymi rokovaniami presvedčiť o naplnení tohto záväzku," uviedol Andrej Danko.

Peter Kažimír
Zobraziť galériu (6)
Peter Kažimír  (Zdroj: TASR / Martin Baumann)

Zníženie dane z pridanej hodnoty na všetky potraviny na 10 % má zas ukázať charakter obchodných reťazcov. "Sme zvedaví, či prvýkrát za 30 rokov od revolúcie začnú ceny potravín pri takejto DPH konečne klesať. Aby sa ukázalo, kto tu skutočne zarába na potravinách," pokračoval Danko.

S príchodom digitálnych médií vzniklo podľa SNS nerovnoprávne postavenie hráčov v mediálnom prostredí. Zníženie DPH pre printové médiá na 10 % berie SNS ako zrovnoprávnenie printových a digitálnych médií. Zrušenie koncesionárskych poplatkov pre seniorov by mal byť zas podľa SNS prvý a ústretový krok na odľahčenie života seniorov.

Plány SNS

Povinnosť uvádzať pôvod mäsa aj v reštauračných a stravovacích zariadeniach vníma SNS ako nutnosť najmä teraz, keď sa SR dozvedá o nekalých praktikách na niektorých bitúnkoch, či pri prebaľovaní mäsa. "Keď idete do obchodu, na etikete jasne vidíte, odkiaľ mäso pochádza. Ale ako to je v reštauráciách, či jedálňach? Chceme zaviesť povinnosť uvádzať pôvod mäsa priamo v jedálnom lístku, aby sme vedeli, čo jeme,“ dodal Andrej Danko.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (6)
Andrej Danko  (Zdroj: Topky/Maarty)

Spomínané návrhy zákonov plánuje SNS predložiť na najbližšej parlamentnej schôdzi, ktorá sa začne 26. marca 2019. Zároveň už SNS pripravuje aj návrh zákona na ďalšiu schôdzu, ktorý má pomôcť seniorom. Konkrétne by išlo o zdvojnásobenie vianočných príspevkov pre seniorov a oslobodenie od platenia liekov. „Doteraz sme sa snažili niesť ťarchu svojich ministerstiev zodpovedne. Prichádza však čas, aby sa skutočná pravda, kto chce zreformovať Slovensko a kto nie, ukázala v pléne parlamentu. Verím, že táto schôdza NR SR doslova rozbúra staré móresy a ukáže, kto to ako myslí so Slovenskou republikou,“ uzavrel predseda NR SR a SNS Andrej Danko.

Smer je pripravený diskutovať

Akýkoľvek vládny návrh zákona musí byť predmetom rokovaní Koaličnej rady. Uviedol to v reakcii na legislatívne návrhy z dielne SNS hovorca koaličnej strany Smer-SD Ján Mažgút. "Keď ich koaličný partner predloží, sme pripravení o konkrétnych návrhoch diskutovať," uviedol v stanovisku strany Smer-SD Mažgút.

Ján Mažgút
Zobraziť galériu (6)
Ján Mažgút  (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Most-Híd sa nemieni zapájať do pretekov

Strana Most-Híd sa nemieni zapájať do pretekov o návrhoch zákonov. Očakáva rokovania v rámci koalície a upozorňuje na potrebu vyrovnaného rozpočtu. Most-Híd to uviedol v reakcii na návrhy, ktoré v piatok predstavila SNS. Smer-SD je ochotný o iniciatívach rokovať, keď ich koaličný partner predloží.

"Vyjadrením o skokovom zvýšení minimálnej mzdy o 80 eur strana Smer-SD odštartovala podobné preteky, ako pred časom s vyjadrením v súvislosti so zastropovaním veku odchodu do dôchodku. Neprekvapuje nás, že s vlastnými návrhmi prišla aj SNS. Strana Most-Híd sa do týchto súťaží nikdy nezapája," uviedla hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár. Most-Híd podľa jej slov svoje predstavy aj v sociálnej oblasti rieši na rokovaniach s koaličnými partnermi. 

Béla Bugár
Zobraziť galériu (6)
Béla Bugár  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pripomína, že zníženie daní zamestnancom zvýšením nezdaniteľnej časti navrhol Most-Híd v roku 2017. "O rok neskôr sme navrhli zníženie daňovo-odvodového zaťaženia, formou daňovo odpočítateľnej položky z daní príjmov právnických osôb v sume desať precent zaplatených odvodov," doplnila.

Hovorí aj o ďalších návrhoch z dielne Mosta-Híd. Napríklad rozšírenie zdvojnásobenia daňového bonusu aj na deti staršie ako šesť rokov, zníženie odvodov pre zdravotné poistenie, podpora seniorov. "Most-Híd všetky návrhy aj v budúcnosti položí na koaličný rokovací stôl a od svojich partnerov očakáva rovnaký prístup," uviedla hovorkyňa. Most-Híd pri opatreniach zdôrazňuje potrebu vyrovnaného rozpočtu.

Kritika OĽaNO

Predseda SNS Andrej Danko sa rozhodol opätovne vydierať svojich koaličných partnerov. Myslí si to líder opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič. Predkladať návrhy zákonov proti vôli svojich koaličných partnerov je totiž podľa neho hrubé porušenie koaličnej zmluvy, ktorú strany Smer-SD, Most-Híd a SNS uzavreli. 

Igor Matovič
Zobraziť galériu (6)
Igor Matovič  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Danko sa tak podľa Matoviča týmto spôsobom zrejme rozhodol rozbiť koalíciu a vyvolať predčasné voľby. "Andrej Danko si definitívne osvojil politický marketing Jána Slotu. Ten totiž presne pred siedmimi rokmi, s vedomím dramatického poklesu preferencií SNS, sľuboval rovnaké opatrenia, aké dnes sľubuje Andrej Danko," uviedol Matovič.

Reaguje aj INESS 

Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS) v reakcii na návrhy SNS uviedol, že je za zníženie dane z príjmu právnických osôb na 15 %. "Túto iniciatívu vítame, INESS ju dokonca má vo svojich dlhodobých opatreniach na zlepšenie podnikateľského prostredia. Slovensko má dnes v rámci strednej a východnej Európy jednu z najvyšších sadzieb korporátnej dane," ozrejmil analytik INESS Martin Vlachynský.

INESS víta aj zníženie dane z pridanej hodnoty na všetky potraviny na 10 %. "Zavedenie jednotnej sadzby na potraviny by výrazne zjednodušilo účtovný život obchodníkov a znamenalo by aj nižšie náklady občanom na potraviny. Tento návrh je predložený v čase, keď sa preukázalo, že zavedenie odvodu reťazcov zvýšilo ceny potravín. Nižšia DPH má šancu tento rast spomaliť, prípadne zvrátiť. Pri nedávnom zavedení 10-percentnej DPH na vybrané potraviny došlo k merateľnému poklesu ich cien. Z pohľadu spotrebiteľa by tak ideálnym riešením bol balíček, ktorý by obsahoval tak zníženie DPH, ako aj zrušenie odvodu reťazcov," pokračoval Martin Vlachynský. Dodal, že INESS víta aj zníženie DPH pre printové médiá na 10 %.

K zrušeniu koncesionárskych poplatkov pre seniorov INESS uviedol, že väčší zmysel by malo zrušenie koncesionárskych poplatkov pre podnikateľské subjekty, ktoré nedávajú žiaden zmysel. K povinnosti uvádzať pôvod mäsa aj v reštauračných a stravovacích zariadeniach bol kritický. "Presne takto vzniká byrokracia. Verejnosť je vystrašená medializovaným prípadom, tak pribehne politik s rýchlym a jednoduchým "riešením". Zo zdanlivo jednoduchého opatrenia ale často vzniknú regulácie, ktoré majú pre zákazníka minimálny efekt a podnikateľa poškodia," dodal Vlachynský.

Viac o téme: DaneSNSAndrej DankoDPH
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu