Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Slovensko a Srbsko chystajú dohodu o vyrovnaní dlhu ešte z čias Juhoslávie

Peter Pellegrini a srbská premiérka Ana Brnabičová Zobraziť galériu (4)
Peter Pellegrini a srbská premiérka Ana Brnabičová (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Slovensko a Srbsko by mohli začiatkom budúceho roka podpísať dohodu o vyrovnaní dlhu ešte z čias Juhoslávie. Slovensko preferuje jednorazové čiastočné splatenie. Malo by ísť o sumu okolo šiestich miliónov eur. Peniaze majú ísť na podporu Slovákov žijúcich v zahraničí. Povedal to premiér Peter Pellegrini po rokovaní so srbskou premiérkou Anou Brnabičovou.

„Verím, že začiatkom roka 2019 bude podpísaná dohoda medzi Srbskom a Slovenskom o vyrovnaní tohto dlhu. Slovensko preferuje alternatívu jednorazového čiastočného splatenia tejto sumy s tým, že to bude považované za definitívne splatenie tohto dlhu,“ uviedol Pellegrini na tlačovej konferencii na Úrade vlády SR.

„Naše ministerstvá financií už pracujú na spomínanej dohode o vyrovnaní dlhu. Preto dúfam, že budeme mať možnosť o niekoľko mesiacov túto dohodu podpísať, a dúfam, že sa tak stane v Belehrade,“ doplnila Brnabičová.

PELLEGRINI: So srbskou premiérkou sme sa dohodli na vyrovnaní dlhu ešte z čias Juhoslávie

Partneri hovorili aj o ekonomicko-politických témach. Pellegrini uviedol, že Slovensko nemení svoj postoj voči jednostrannému vyhláseniu nezávislosti Kosova a podporuje srbské snahy o vstup do Európskej únie (EÚ). Únia by podľa neho mala povedať, kedy môže Srbsko počítať s prijatím, ak splní podmienky.

„Srbsko považujeme za prvok stability v danom regióne a chcem vás uistiť, že SR bude Srbsko podporovať vo všetkých aktivitách, ktoré budú smerovať k vstupu Srbska do nášho európskeho spoločenstva," doplnil Pellegrini. 

Peter Pellegrini a srbská
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Slovenského premiéra teší, že medzi krajinami nie sú otvorené otázky, a poukázal na to, že Srbsko patrí k najvýznamnejším obchodným partnerom z krajín západného Balkánu. Partneri spolu hovorili o zlepšení obchodnej spolupráce firiem či spolupráce medzi vládami. Slovensko chce ponúknuť srbskej vláde podľa premiéra niektoré IT riešenia z oblasti eGovernmentu či expertízu v otázke boja proti daňovým podvodom.

Na návštevu Slovenskej republiky prišla srbská premiérka Ana Brnabičová

Diskutovali aj o politických témach. Pellegrini uviedol, že Slovensko naďalej podporuje teritoriálnu integritu Srbska a postoj Slovenska v otázke Kosova sa nemení. „Iba dialóg považujeme za jediný nástroj vedúci k normalizácii vzájomných vzťahov," povedal Pellegrini. Slovensko podľa jeho slov zároveň podporuje prítomnosť KFOR v Kosove ako garanciu bezpečnosti a stability regiónu.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

„Slovenská republika striktne odmieta transformáciu kosovských bezpečnostných síl na regulárnu armádu rôznymi neústavnými spôsobmi, ako sa to kosovská vláda opakovane pokúša dosiahnuť,“ povedal Pellegrini.

Ana Brnabičová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Brnabičová ocenila postoj Slovenska v súvislosti s integráciou Srbska do EÚ aj v súvislosti s témou vytvorenia kosovskej armády. „Riešením pre región západného Balkánu je vstup nás všetkých do EÚ. Vysoko si vážim váš striktný postoj k prípadnému avizovanému vytvoreniu kosovského vojska,“ doplnila.

Saková: Srbskej strane sme zodpovedali otázky o reforme štátnej správy a e-governmentu

Srbsko plánuje reformovať verejnú správu a preto dnes srbská premiérka Ana Brnabič navštívila klientske centrum v Bratislave. Ako v tejto súvislosti novinárom povedala ministerka vnútra Denisa Saková, SR s reformou začala v roku 2013 a jej súčasťou bolo aj budovanie klientskych pracovísk v okresných mestách.

"Dnes ich máme otvorených 55 z celkového plánovaného počtu 79," povedala s tým, že pracovisko v Bratislave obslúžilo od svojho otvorenia približne 1 200 000 klientov s priemernou dobou čakania 16 minút. Vybudovanie centier sa podľa ministerky stretlo aj s priaznivou reakciou verejnosti.

"S pani premiérkou sme diskutovali aj o základných pilieroch e-governmentu," uviedla Saková s tým, že rezort vnútra zodpovedal všetky otázky srbskej strany. "Potvrdili sme záujem, že sme kedykoľvek k dispozícii Srbskej republike pri všetkých otázkach nielen čo sa týka reformy administratívnych služieb, ale aj e-governmentu," dodala Saková.

Brnabič poďakovala za pripravenosť SR podeliť sa so svojimi skúsenosťami. Slovensko aj Srbsko sú podľa nej orientované v rámci svojich priorít na digitalizáciu v rámci štátu a spoločnosti. "Chceme poskytovať kvalitné služby, v rámci ktorých budú využité všetky prvky IT sektoru," povedala s tým, že SR sa do reforiem v rámci elektronizácie a digitalizácie pustila skôr. "Preto sme veľmi povďační SR, že je pripravená zdieľať svoje skúsenosti a odovzdať nám tie najlepšie rady," uzavrela.

Viac o téme: Peter PellegriniAna Brnabičová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu