Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Opozičný návrh na ochranu rodiny asi nedostane vládny súhlas

BRATISLAVA - Rezort spravodlivosti pripravil pre vládu zamietavé stanovisko k opozičnému návrhu novely ústavy, ktorým navrhla skupina poslancov definovať manželstvo v ústave ako „jedinečný zväzok jedného muža a jednej ženy".

Táto novela, pod ktorú sa podpísali Ján Figeľ, Pavol Hrušovský (obaja KDH), Béla Bugár (Most-Híd), Richard Vašečka (OĽaNO), Jozef Mikuš (SDKÚ-DS) a ďalší poslanci, uzrela svetlo sveta ešte predtým, ako sa rovnaká veta dostala do návrhu novely ústavy, ktorý podal za Smer-SD Pavol Paška a za KDH Pavol Hrušovský.

"Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky nespochybňuje ciele, ktoré sleduje svojím návrhom skupina poslancov, avšak poukazuje na skutočnosť, že úprava obsiahnutá v poslaneckom návrhu sa stala súčasťou spoločného návrhu koalície a opozície vo forme návrhu poslancov Národnej rady SR Pavla Pašku a Pavla Hrušovského na vydanie ústavného zákona, ktorým sa mení a dopĺňa Ústava Slovenskej republiky," zdôvodnil rezort spravodlivosti, prečo vláde navrhol zamietavé stanovisko.

Spoločným návrhom sa zároveň navrhuje zavedenie opatrení, ktoré sú podľa autorov nevyhnutné na zefektívnenie a skvalitnenie fungovania justičného systému. "Poslanecký návrh je preto z procedurálneho aj vecného hľadiska duplicitný," konštatovalo MS SR.

Okrem spomínanej definície manželstva by sa do ústavy mohla týmto návrhom dostať aj garancia, že SR manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru. Manželstvo, rodičovstvo a rodina by boli pod ochranou zákona. Ústavne by sa zaručila aj osobitná ochrana detí a mladistvých. Aj táto pasáž sa dostala do spoločného návrhu Smeru a KDH.

Autori navrhovanej právnej úpravy, ktorá pravdepodobne nedostane od vlády súhlas, chceli reagovať na relativizovanie a spochybňovanie definície a významu manželstva a rodiny - tvrdia, že k takýmto javom dochádza stále častejšie u nás aj v medzinárodnom prostredí. Okrem toho chceli nadviazať na skutočnosť, že viaceré európske štáty posilňujú ústavnú ochranu manželstva ako jedinečného vzťahu medzi mužom a ženou.

Ústavné definície manželstva ako zväzku muža a ženy obsahujú napríklad ústavy Poľska, Litvy, či Maďarska. Za ústavnú ochranu manželstva ako zväzku muža a ženy hlasovali v decembri 2013 občania Chorvátska v referende.

"Precíznejšou úpravou manželstva ako zväzku muža a ženy priamo v Ústave SR je možné nielen posilniť ústavný význam právneho inštitútu manželstva, ale aj prispieť k stabilite a kontinuite právneho poriadku, pokiaľ ide o tento významný a dôležitý právny a spoločenský inštitút pre občanov Slovenska," uviedli autori poslaneckej novely ústavy. Úmyslom predkladateľov bolo posilnenie ústavnej ochrany manželstva, ale aj príprava lepších podmienok pre jeho podporu a dobro.

"Toto by mohlo byť posilnené zintenzívnením činností štátnych orgánov a inštitúcií, aby vytvárali efektívnejšie sociálne, ekonomické a kultúrne podmienky pre podporu manželstva a rodiny". Cez podporu manželstva a z neho vychádzajúcej prirodzenej rodiny je podľa autorov novely možné účinne prispieť k vyššej stabilite a rozvoju celej spoločnosti na Slovensku. "Pretože čo je dobré pre rodinu, je dobré aj pre spoločnosť a štát," uviedli.

Okrem spomínanej definície manželstva by sa do ústavy mohla týmto návrhom dostať aj garancia, že SR manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru. Manželstvo, rodičovstvo a rodina by boli pod ochranou zákona. Ústavne by sa zaručila aj osobitná ochrana detí a mladistvých.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu