Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

OĽaNO chce zvolať mimoriadnu schôdzu k ochrane pôdy pred cudzincami

Jozef Viskupič
Jozef Viskupič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Poslanci Národnej rady (NR) SR za hnutie OĽaNO plánujú iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorej témou má byť ochrana slovenskej pôdy pred výpredajom do zahraničia.

Prisľúbených majú podľa vlastných slov viac ako 30 podpisov zákonodarcov, ktoré sú potrebné na to, aby sa konala. Na dnešnom brífingu na pôde NR SR o tom informovali poslanci Jozef Viskupič, Martin Fecko a Helena Mezenská.

"Bojím sa, že po 1. máji, kedy sa nám končí prechodné obdobie na predaj poľnohospodárskej pôdy cudzincom ako fyzickým osobám, nám tu vznikne právne vákuum a časový klondajk na to, aby našu pôdu vykúpili bez nejakých obmedzení cudzinci, ktorí po 1. máji takúto možnosť budú mať," upozornil Fecko.

Slovensko si pri vstupe do Európskej únie (EÚ) v máji 2004 uplatnilo moratórium na predaj poľnohospodárskej pôdy cudzincom – fyzickým osobám na obdobie siedmich rokov s platnosťou do 30. apríla 2011. V tomto období tak mohli pôdu v SR kupovať iba právnické osoby so sídlom v zahraničí. V roku 2011 EÚ schválila návrh slovenskej vlády na predĺženie moratória o ďalšie tri roky, do 30. apríla 2014.

"Prečo vláda nereagovala a nepripravila legislatívne návrhy zákonov týkajúce sa nadobúdania pôdy po 1. máji 2014? Pritom vláda o tom vedela. Vedela, že dátum sa už nebude môcť posúvať, že to treba riešiť," dodal Fecko. Svedčí o tom podľa neho fakt, že koncom minulého roka predložila vláda návrh zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskej pôdy, ktorý mal byť pôvodne účinný od 1. mája tohto roka. Do parlamentu sa ešte nedostal.

"V návrhu zákona, ktorý som mal možnosť vidieť, nie sú využité všetky možnosti, ktoré by sme si mohli vziať za príklad z iných krajín EÚ. Prečo nemá u nás štát predkupné právo k takýmto pozemkom? Prečo neviažeme nákup pôdy na trvalý pobyt nadobúdateľa v našej krajine? Prečo neviažeme po nákupe pôdy jej poľnohospodárske využitie aj na dlhšiu dobu?" pýta sa Fecko.

Opoziční poslanci za OĽaNO navrhujú, aby bol návrh zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskej pôdy prijatý v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej schôdzi NR SR, ktorá sa začne 13. mája. Zároveň zbierajú podpisy od občanov pod petíciu za záchranu slovenskej pôdy. Na úrovni EÚ by chceli dosiahnuť, aby bola pôda klasifikovaná ako národné kultúrne dedičstvo a nie ako kapitál.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu