Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ústavnoprávny výbor odobril ústavnú ochranu manželstva z dielne KDH

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Prenesenie definície manželstva ako jedinečného zväzku muža a ženy do Ústavy SR má podporu poslancov. Návrh z dielne KDH, pod ktorým je podpísaných 40 poslancov NR SR, dnes odobril aj Ústavnoprávny výbor NR SR a odporučil plénu novelu ústavy schváliť.

Návrh KDH je rovnaký, aký obsahuje aj spoločná novela Ústavy SR, na ktorej sa dohodli kresťanskí demokrati so Smerom-SD. Dohoda však prišla až po tom, ako hnutie Jána Figeľa novelu týkajúcu sa len manželstva predložilo do parlamentu. V pléne sú tak dve novely najvyššieho zákona. Tá spoločná KDH a Smeru-SD však okrem manželstva obsahuje aj zmeny v justícii. Obe právne normy sa aktuálne nachádzajú v druhom čítaní.

Ak bude KDH úspešné aj v pléne, Ústava SR sa rozšíri o dve vety: "Manželstvo je jedinečným zväzkom jedného muža a jednej ženy. Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru". Ústava SR v súčasnosti o manželstve hovorí: "Manželstvo, rodičovstvo a rodina sú pod ochranou zákona. Zaručuje sa osobitná ochrana detí a mladistvých."

Samotná nová veta však možno napokon bude vyzerať inak. Predseda Ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer-SD) dnes presadil pozmeňujúci návrh, ktorý z definície vypúšťa číslovky. Tie totiž označil za nadbytočné. Po novom by tak mala definícia znieť: "Manželstvo je jedinečným zväzkom medzi mužom a ženou. Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru". O konečnej podobe návrhu by mal parlament rozhodnúť už na májovej schôdzi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu