Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Československo nebolo podľa Csákyho zlou krajinou

Pál Csáky
Pál Csáky (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bývalé Československo nebola podľa člena predsedníctva Strany maďarskej koalície (SMK) Pála Csákyho zlá krajina a čím väčší potenciál má štát, tým má väčší vplyv v Európe.

Ako povedal Csáky v spomienkach na obdobie pred dvadsiatimi rokmi, rozdelením federácie stratili Česi aj my. "Vtedy sme sa báli hlavne toho, že politická elita, ktorá sa dostane týmto krokom de facto k neobmedzenej moci na Slovensku, nebude chcieť a vedieť viesť Slovensko v intenciách bežných demokratických hodnôt. A to sa, žiaľ, aj naplnilo," konštatoval Csáky.

Rovnako ako vtedy bývalé Maďarské kresťanskodemokratické hnutie (MKDH), ktoré Csáky reprezentoval, aj KDH malo podľa neho obavy, že kryptokomunisti pod vedením Vladimíra Mečiara Slovensko zdevastujú. "Čarnogurský mi povedal, že aj keď druhýkrát sa vytvorí samostatná Slovenská republika a de facto politická elita to pokazí, tak sa možno Slovensko stane úplne neprijateľné pre demokratický svet," povedal Csáky. Na druhej strane uznáva, že emócie upadli a riešenie dvoch samostatných republík sa osvedčilo. "Takže napriek tým obavám, napriek tým všetkým turbulenciám a súbojom, ktoré tu boli v tom období, uznám, že to nie je zlý model. De facto splnil svoj účel," dodal.

Csákymu obdobie pred 20 rokmi zasiahlo do života. "Ja som išiel do politiky v roku 1990 s tým, že tam budem dva roky. Dostal sa však do troch skupín, hneď v roku 1991, ktoré mali riešiť vzťahy medzi dvomi časťami federácie. Bol som súčasťou politickej skupiny, ktorá chodievala s Václavom Havlom na hrady a zámky a skúsili sme vytvoriť zmluvu medzi Českou a Slovenskou republikou. Takáto zmluva sa aj pripravila, len sa neschválila," spomína Csáky.

Potom bol súčasťou federálnej odbornej skupiny pod vedením Alexandra Dubčeka, ktorá pripravovala federálnu ústavu. Bol súčasťou aj slovenského tímu pod vedením Ivana Čarnogurského, vtedajšieho podpredsedu SNR, ktorý pripravoval slovenskú ústavu. V roku 1992 bol v predsedníctve Slovenskej národnej rady. Csáky vystupoval za vtedajšiu Maďarskú koalíciu k vyhláseniu zvrchovanosti v slovenskom parlamente a takisto bol tým, kto dal analýzu prvej slovenskej ústavy.
V roku 1992 bolo podľa Csákyho cítiť, že HZDS išlo do volieb s piatimi riešeniami usporiadania vzťahov medzi Slovenskom a Českom. "Niektoré návrhy neboli životaschopné. Napríklad chceli jednotnú menu, zachovať si československú korunu, to bolo vyhlásenie Milana Kňažka pred rokovaním v Prahe v roku 1992, ale chceli dve samostatné národné banky, to je nezmysel," pripomenul.
Pred 20 rokmi 26. augusta 1992 v Brne rokovali slovenský premiér a predseda HZDS Vladimír Mečiar a český premiér a predseda ODS Václav Klaus o konkrétnych problémoch a postupných krokoch rozdelenia Českej a alovenskej federatívnej republiky na dva samostatné štáty. Termín zániku ČSFR stanovili na 31. decembra 1992. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu