Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Csáky sa rozbehol: Fico je Dedo Mráz a Nagyho úrad zbytočnosť!

Csáky tiež kritizoval výjazdové rokovania vlády po regiónoch Slovenska
Csáky tiež kritizoval výjazdové rokovania vlády po regiónoch Slovenska

BRATISLAVA - Úrad splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny podľa člena predsedníctva neparlamentnej Strany maďarskej koalície (SMK) Pála Csákyho je absolútne neefektívne náhradné riešenie.

 "Po podpredsedovi vlády to je nič na druhom, pričom tam dali človeka, ktorý je politicky vydierateľný. Je to oveľa viac človek Roberta Fica ako Mostu, alebo maďarskej komunity," vyhlásil v rozhovore Csáky v súvislosti s Lászlom Nagyom, ktorý je splnomocnencom vlády pre národnostné menšiny. Splnomocnenec podľa neho nemôže nič. "Splnomocnenec vlády, keď sa pozriete na kompetenčný zákon, je, pri všetkej úcte, štrukturálny úradník, nemá právo na nič. Nezúčastňuje sa ani na rokovaniach vlády, nemá právo zasahovať do štátnej správy. Jemu dali určité možnosti prejavovať sa, ale myslím, že to je veľmi veľmi slabá náplasť a ľutujem, že sa to politicky zobralo, uviedol Csáky s tým, že teraz Robert Fico môže kdekoľvek vyhlásiť, že mám ta Maďara, ktorý sám hovorí, že ten úrad pre neho je dobrý."

Csáky tiež kritizoval výjazdové rokovania vlády po regiónoch Slovenska. "Ficova vláda mala zasadnutie v okrese Rimavská Sobota a pán Fico sa snaží na takýchto výjazdových podujatiach správať ako Dedo Mráz a rozdeľuje finančné prostriedky. Keď potom miestni analyzovali, tak severná časť okresu Rimavská Sobota dostala 96 percent všetkých finančných prostriedkov a južná časť štyri percentá, čo je nie je dobré a jasne ukazuje na to, že bližšia je aj pre Roberta Fica a pre túto vládu košeľa ako kabát. Pričom je to sklamanie aj ponaučenie aj pre niektorých Maďarov, ktorí volili Fica," zdôraznil Csáky. Aj pre SMK bolo podľa neho nepríjemné sledovať, keď voliči odišli od Mostu, ale nevrátili sa k SMK, ale buď ostali doma alebo volili Smer.

Maďari v boji o dvojaké občianstvo podľa Csákyho prejavujú lojalitu k Slovenskej republike. "Nikto z Maďarov sa nechce zbaviť občianstva Slovenskej republiky. Neviem, či si uvedomujú slovenskí politici, že Maďari tým, že bojujú za to, aby ostali aj občanmi Slovenskej republiky a nechcú stratiť slovenské štátne občianstvo, prejavujú lojalitu k Slovenskej republike. Len žiadajú od Slovenskej republiky, aby uznala ich druhú väzbu - národnú, čo je bežné v Európe a myslím si, že je to malichernosť a malosť od slovenskej politiky neumožniť to," uviedol Csáky. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu