Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Matovičovci so zákonom o občianstve neuspejú, Smer počká na MVSR

Igor Matovič
Igor Matovič

BRATISLAVA - Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti zrejme so svojou novelou zákona o občianstve na blížiacej sa júlovej schôdzi Národnej rady SR neuspejú. Smer-SD, od ktorého úspech právnej normy závisí, si chce počkať na úpravu zákona z dielne ministerstva vnútra. Rezort plánuje právnu normu predložiť v priebehu tohto polroka.

"Návrh, ktorý prejde pripomienkovým konaním, je podľa mňa lepší ako populistický návrh pána Matoviča," povedal poslanec Smeru-SD Miroslav Číž. Potvrdil, že sociálni demokrati si asi počkajú na iniciatívu z rezortu Roberta Kaliňáka (Smer-SD). "Zrejme bude takáto tendencia," uviedol.

Novela ministerstva vnútra zatiaľ nie je známa, obyčajní chcú tou svojou vrátiť občianstvo SR ľuďom, ktorí ho stratili napriek tomu, že mali na príslušný štát reálne väzby. Právna norma má zjemniť zákon prijatý počas prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD). Kabinet ním v máji 2010 reagoval na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom.

Na základe tohto zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu. Počas minulej vlády Ivety Radičovej sa objavili viaceré pokusy o zjemnenie tejto právnej normy, avšak ani jeden z nich nebol úspešný. Pochádzali z dielne vtedajšej koalície, od matovičovcov, aj od Smeru-SD.

Igor Matovič odkazuje sociálnym demokratom, že nemajú politikárčiť. Pripomína, že v minulom volebnom období predkladali podobný návrh ako obyčajní. Matovič sa nazdáva, že ministerstvo vnútra v súčasnosti nemá čo nové vymyslieť. "Koleso už vymyslené bolo," poznamenal.

Dodal, že pokiaľ Smer-SD chce, môže podporiť návrh obyčajných a v druhom čítaní ho cez pozmeňovacie návrhy upraviť o svoje predstavy. Verí, že pokiaľ sociálni demokrati nebudú politikárčiť, návrh OĽaNO má šancu na úspech. Číž Matovičovi pripomína, že v minulom volebnom období mal možnosť podporiť návrh na zjemnenie zákona, ktorý predkladal Smer-SD, jeho súčasnú iniciatívu považuje za populistický krok. Podobný názor má aj Most-Híd, ktorý chápe iniciatívu matovičovcov "ako snahu vytĺcť pre seba lacný politický kapitál".

V dôsledku súčasného zákona prišlo od 17. júla 2010 o slovenské občianstvo zatiaľ 296 ľudí, z toho 134 mužov a 162 žien. Väčšina z nich (149) stratila slovenské občianstvo kvôli prijatiu českého. O slovenské občianstvo prišli aj osoby, ktoré prijali rakúske občianstvo (37), nemecké (34), maďarské (25), britské (17), holandské (11), americké (10), francúzske, islandské, nórske (všetky po 2), austrálske, belgické, čínske, kanadské, švajčiarske, talianske a ukrajinské (všetky po 1). Slovenské štátne občianstvo nadobudlo za rovnaké obdobie, teda od 17. júla 2010 doteraz, celkom 631 osôb.

Právna norma je momentálne na Ústavnom súde (ÚS) SR. Skupina poslancov Národnej rady SR, ktorú vedie Gábor Gál (Most-Híd), namieta, že ustanovenie zákona hovoriace o strate štátneho občianstva SR tým, že občan prijme štátne občianstvo iného štátu, je v rozpore s Ústavou SR. Plénum ÚS SR prijalo podanie skupiny 30 poslancov na ďalšie konanie. Ich žiadosti na pozastavenie účinnosti niektorých ustanovení zákona o štátnom občianstve však súd nevyhovel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu