Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Polícia v Bratislave zadržala hľadaného Ukrajinca: Pomohla im databáza odtlačkov prstov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská polícia zadržala Ukrajinca, ktorý bol pre násilnú trestnú činnosť hľadaný od roku 2004. Ako ďalej informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová, muž sa minulý týždeň dostavil na Obvodné oddelenie Policajného zboru Bratislava Staré mesto - západ s tým, že stratil cestovný doklad.

Pre podozrenie z neoprávneného pobytu na území SR ho policajti odovzdali kolegom z oddelenia cudzineckej polície. "Policajti postupovali štandardným spôsobom. V prvom rade bolo potrebné preveriť identitu cudzinca. Overili si ju na základe daktyloskopických odtlačkov v databáze Interpolu, a zistili, že cudzinec neuviedol poriadkovej polícii pravdivé informácie. Skutočnú identitu skrýval zámerne, pretože je od roku 2004 hľadaný pre násilnú trestnú činnosť Interpolom," povedala Baloghová.

Medzinárodný zatykač na muža vydala Česká republika a od roku 2007 po ňom pátrala aj prostredníctvom Schengenského informačného systému. "V súčasnosti je cudzinec vo väzbe a čaká na extradíciu do Českej republiky. Podobný prípad už služba hraničnej a cudzineckej polície zistila aj v apríli tohto roka," uviedla Baloghová. Zaujímavosťou podľa hovorkyne v tomto prípade je, že hľadaný v roku 2009 aj 2017 žiadal o azyl v Rakúsku a v roku 2017 v Maďarsku. "Našim susedom sa však zrejme pre absenciu porovnania jeho odtlačkov prstov s databázou Interpolu nepodarilo zistiť jeho skutočnú identitu," skonštatovala.

Preverovanie v databáze odtlačkov prstov Interpolu vykonáva služba hraničnej a cudzineckej polície v súčasnosti systematicky u všetkých nelegálnych migrantov. "Umožňuje to integrované vyhľadávanie v databáze odtlačkov prstov Interpolu, ktoré bolo implementované do Informačného systému migrácie a medzinárodnej ochrany (IS MIGRA) v apríli 2016. Ide o veľmi praktické riešenie, ktoré je ukážkou dobrej medzinárodnej spolupráce," dodala Baloghová.

Viac o téme: Odtlačky prstovPolícia BratislavaUkrajinec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu