Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO V Toronte odštartoval filmový festival: Nechýbajú Jennifer Lopez, Tom Hanks a mnohí ďalší

Jennifer Lopez Zobraziť galériu (11)
Jennifer Lopez (Zdroj: SITA/Photo by Evan Agostini/Invision/AP)

TORONTO - Začiatok septembra už tradične patrí Medzinárodnému filmovému festivalu v Toronte (TIFF), ktorý má za sebou prvé tri dni. Jedenásťdňová festivalová prehliadka, na ktorej o laureátoch cien nerozhoduje odborná porota, ale publikum, ponúka ako obvykle množstvo filmových premiér.

Úvodné dni festivalu patrili okrem iných aj filmom Just Mercy, Na nože, A Beautiful Day in the Neighborhood či Zlatokopky. Svetová premiéra filmu Zlatokopky s Jennifer Lopez a Constance Wu v hlavných úlohách prilákala do kina predovšetkým ženské publikum. Snímka zachytáva skutočný príbeh skupiny striptérok z New Yorku, ktoré začali okrádať zbohatlíkov z Wall Street po tom, ako pre finančnú krízu prestali chodiť do klubu. Snahou režisérky Lorene Scafaria bolo do filmu obsadiť čo najrozmanitejšie osobnosti, herečky, tanečnice, ktoré by sa navzájom odlišovali a zároveň dopĺňali. Film Zlatokopky nie je podľa nej o striptíze a zlodejkách, ale najmä o matkách a kamarátkach, ktoré sa rozhodnú uchopiť moc do svojich rúk, aby mohli zabezpečiť seba i svoje rodiny. Slovenskí diváci a diváčky si budú môcť Zlatokopky pozrieť v kinách od 10. októbra.

Jennifer Lopez
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Photo by Evan Agostini/Invision/AP)

Constance Wu
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Photo by Evan Agostini/Invision/AP)

Do Toronta prišiel svoj nový filmový počin A Beautiful Day in the Neighborhood predstaviť aj Tom Hanks. Stvárnil v ňom Freda Rogersa, skutočnú televíznu hviezdu a moderátora detskej relácie, popri ktorej vyrástlo niekoľko generácií divákov. Príbeh sa točí okolo mladého novinára, ktorému stretnutie s Rogersom zmenilo život. Podľa slov Toma Hanksa by sa mali "Rogersom ľudia inšpirovať aj v dnešnej dobe a snažiť sa byť jeden k druhému chápavejší a láskavejší".

Chris Cooper, zľava, Tom
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Frank Gunn/The Canadian Press via AP)

Tom Hanks
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Frank Gunn/The Canadian Press via AP)

Americký herec Michael B. Jordan, ktorého kariéra je vďaka úlohám vo filmoch Creed (2015), Creed II (2018) a Čierny panter (2018) poriadne našliapnutá, si najnovšie zahral po boku Jamieho Foxxa a Brie Larson v dráme Just Mercy. Stvárnil v nej mladého advokáta, ktorý sa dostal k prípadu muža v cele smrti a rozhodol sa presvedčiť súdy o jeho nevine. Film mal v Toronte svetovú premiéru.

Svetovú premiéru mala na festivale aj snímka Na nože Riana Johnsona, ktorý režíroval aj ôsmu epizódu Hviezdnych vojen s podtitulom Poslední Jediovia (2017). Inšpiráciou pre film, ktorý sleduje rozuzlenie vraždy bohatého spisovateľa (Christopher Plummer) počas rodinnej oslavy, bola majsterka detektívok s nečakaným rozuzlením Agatha Christie. Film sa okrem napínavého deja a zápletky snaží prilákať divákov aj hviezdnym obsadením. Detektíva, ktorý vraždu vyšetruje, stvárnil Daniel Craig. Okrem neho a Plummera si v snímke zahrali aj Chris Evans, Ana De Armas, Jamie Lee Curtis, Toni Collette alebo Katherine Langford. Medzinárodný filmový festival v Toronte potrvá do 15. septembra.

Daniel Craig
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Nathan Denette/The Canadian Press via AP)

Jamie Lee Curtis
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Nathan Denette/The Canadian Press via AP)

Viac o téme: Jennifer LopezDaniel CraigTom HanksTorontoMedzinárodný filmový festivalTIFFConstance Wu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu