Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bolestivé umieranie majora Maisnera (†75): Dusil sa… Trpel ako zviera!

Ladislavovi Potměšilovi sa rokmi rakovina rozliezla po celom tele. Zobraziť galériu (5)
Ladislavovi Potměšilovi sa rokmi rakovina rozliezla po celom tele. (Zdroj: ČT)

PRAHA - V pondelok verejnosť zasiahla správa o náhlej smrti legendárneho predstaviteľa majora Maisnera, herca Ladislava Potměšila (†75). Známemu Čechovi lekári v roku 2016 diagnostikovali zákernú rakovinu. No a tá sa rokmi z chrbtice rozliezla úplne všade. Jeho umieranie muselo byť podľa slov jeho kamaráta veľmi bolestivé - dusil sa!

Keď sa v pondelok predpoludním dostala na verejnosť informácia o smrti Ladislava Potměšila, nikto nevedel s istotou povedať, čo bolo príčinou jeho smrti. Ani jeho vlastný syn. „Tých príčin tam bolo viac, je zložité povedať, na čo zomrel,“ priznal pre médiá hercov syn Jan Potměšil.

Galéria: Ladislav Potměšil

Za jeho náhly skon však do značnej miery mohla aj zákerná choroba, s ktorou od roku 2016 bojoval. O umelcovom zdravotnom stave sa rozrozprával pre denník Aha! herec Jiří Klem. A myslí si, že smrť bola pre legendárneho predstaviteľa majora Maisnera vyslobodením. 

Kvôli rakovine kostí podstúpil 4 operácie chrbtice. Ožarovanie mu dokonca spálilo hlasivky. Napriek tomu svoj boj nevzdával. „Snažil sa, najprv chodil s chodítkom, potom ho manželka Jája vozila na vozíčku, posledného trištvrte roka už ale len ležal. Musel veľmi trpieť,“ prekvapuje svojimi slovami Klem, ktorý sa s Potměšilom kamarátil dlhých 57 rokov. 

Bolestivé umieranie majora Maisnera
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ČT)

Zákerná choroba sa u herca objavila najprv v dolnej časti chrbtice, ale potom sa dostala do celého tela. „A potom expandovala do pľúc, kde sa vytvoril nádor, a potom sa to rozliezlo všade,“ prezradil Klem. S Ladislavom volal naposledy pred 3 týždňami. „To bol ešte doma a on mi povedal, že nemôže hovoriť. A dal mi svoju ženu Jáju. Ten nádor mu tlačil na pľúca, bránil mu v dýchaní a hovorení. Dusil sa,“ prezradil Klem.

„Jája teda potom bola nielen jeho nohy a ruky, ale aj ústa. Bola jeho hovoriacim prostriedkom. On ma počul, čo hovorím, a ona za neho odpovedala. Bol už pod morfiom a trpel ako zviera,“ priznal kamarát a dodal: „Smrť bola pre neho vyslobodením.“ Posledné týždne svojho života herec strávil v Újezde nad Lesmi, kde si kúpil domček v radovej zástavbe. 

Bolestivé umieranie majora Maisnera
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tv Joj)

Viac o téme: Ladislav Potměšil
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu