Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dojemné gesto vojnového hrdinu z JOJ-ky (92): Sám je ohrozený koronavírusom, pomáha seniorom!

Vojnový veterán sa rozhodol pomôcť ohrozenej skupine, hoci sám do nej patrí! Zobraziť galériu (8)
Vojnový veterán sa rozhodol pomôcť ohrozenej skupine, hoci sám do nej patrí! (Zdroj: TV JOJ)

BRATISLAVA – Relácia televízie JOJ V siedmom nebi Slovensku predstavila už mnohých hrdinov. Takých, čo bojujú so zákernou chorobou o vlastný život, tých, ktorí sa starajú o ťažko chorého člena rodina, ba dokonca aj vojnového veterána, ktorý na vlastne koži zažil hrôzy druhej svetovej vojny. V dnešných časoch poznačených koronavírusom sa Vlado Strmeň (92) napriek tomu, že sám patrí do ohrozenej skupiny, rozhodol, že pomôže seniorom!

Slovensko, a vôbec celý svet, dnes prežíva ťažké časy. Za všetkým je koronavírus, ktorý ohrozuje každého. Najzraniteľnejšou skupinou ľudí sú však seniori. Dôkazom toho je aj fakt, že v domovoch sociálnych služieb sa nachádzajú už desiatky nakazených. Denno-denne bojujú o svoj život a v boji im pomáhajú pracovníci domovov. Práve kvôli náročným podmienkam, v akých sa teraz nachádzajú, sa im prostredníctvom televízie JOJ rozhodol pomôcť Vlado Strmeň.

Vojnový veterán Vlado Strmeň chce pomôcť seniorom.
Zobraziť galériu (8)
Vojnový veterán Vlado Strmeň chce pomôcť seniorom.  (Zdroj: TV JOJ)

Deväťdesiatdvaročný vojnový veterán, ktorý sa objavil v jojkárskej relácii V siedmom nebi, prežil na vlastnej koži hrôzy druhej svetovej vojny. Preto si viac, ako ktokoľvek iný uvedomuje hodnotu ľudského života. Ako 16-ročný totiž bojoval ako partizán v Slovenskom národnom povstaní. „Od ukončenia vojny už uplynulo veľa času, tak už aj tie rany vojny a vojnového pustošenia sa už akoby aj zahojili. Ale spomienky ostávajú. Spomínam si na mojich dobrých spolubojovníkov, lepších odo mňa, ktorí padli. Ktorým už sa nedalo pomôcť. Nevedeli sme ráno, ktorí z nás ešte dožijú večera. Večer sme nevedeli, ktorý sa ešte dožije rána,“ spomínal na ťažké časy v relácii, kde mu splnili sen a vzali ho do Paríža.

Jeho rozhodnutie je v súčasnej dobe skutočne dojímavé. Vo svojom veku by už mohol sedieť pokojne doma, no on sa rozhodol, že pomôže. V piatok 24. apríla o 17:00 hod totiž odohrá koncert priamo vo svojej záhrade. Verejnosť si ho bude môcť vypočuť prostredníctvom livestreamu na Facebooku relácie V siedmom nebi. Vlado si vzal v tomto príklad od britského vojnového veterána.

Zo svojej záhrady odohrá Vlado Strmeň koncert, ktorým chce vyzbierať peniaze pre seniorov v Banskej Bystrici.
Zobraziť galériu (8)
Zo svojej záhrady odohrá Vlado Strmeň koncert, ktorým chce vyzbierať peniaze pre seniorov v Banskej Bystrici.  (Zdroj: TV JOJ)

„Bol som priamym účastníkom druhej svetovej vojny. Videl som, ako smrť kosila ľudí. Videl som, akú cenu má ľudský život. Aj v tejto dobe má ľudský život veľkú cenu a oplatí sa zaň bojovať. Vzorom mi je anglický kolega, 99-ročný Tom Moore. Podľa jeho vzoru idem na tejto záhrade hrať na harmoniku dovtedy, kým nevyzbieram 5-tisíc eur pre Domovy dôchodcov v Banskej Bystrici a okolí. Do posledného eura odovzdám všetky peniaze, lebo oni budú najlepšie vedieť, na čo ich využijú,“ povedal hrdina.

Svojím rozhodnutím prekvapil aj moderátora relácie Vila Rozborila, ktorý sa s ťažkými životnými osudmi, tragédiami i šťastnými koncami stretáva pravidelne. „Vlado je sám v ohrozenej skupine a napriek tomu nielenže sa nebojí, ale sám by chcel pomáhať. Mňa to dostalo,“ vyjadril sa ostrieľaný moderátor.

Vlado Strmeň myslí na svojich súputníkov. Pre seniorov sa rozhodol odohrať koncert a vyzbierať peniaze.
Zobraziť galériu (8)
Vlado Strmeň myslí na svojich súputníkov. Pre seniorov sa rozhodol odohrať koncert a vyzbierať peniaze.  (Zdroj: TV JOJ)

Viac o téme: Vilo RozborilVlado Strmeň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu