Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Dramatický kongres SaS: VIDEO Blahovú vylúčili zo strany, kandidátka bez galkovcov schválená!

Zobraziť galériu (19)
(Zdroj: SITA/SaS, TASR/Oliver Ondráš)

JASNÁ/BRATISLAVA - Nominačný kongres strany Sloboda a Solidarita (SaS) v sobotu v Jasnej schvaľoval kandidačnú listinu do budúcoročných parlamentných volieb. Okrem predsedu strany Richarda Sulíka predložili svoje návrhy kandidačných listín aj ďalší štyria členovia strany, no tí ich nakoniec stiahli. Kongres zároveň rozhodoval aj o vylúčení Natálie Blahovej zo strany. Toto je výsledok!

Zápas v SaS bude pokračovať aj po sneme, tvrdí Hrabko: Niekto musí prehrať

Poslankyňu za SaS Natáliu Blahovú vylúčili zo strany. Rozhodli o tom členovia SaS na sobotňajšom nominačnom kongrese. Po hlasovaní o tom informoval poslanec Ľubomír Galko spolu s ostatnými členmi platformy Demokratického jadra SaS. Blahová bola doteraz predsedníčkou poslaneckého klubu SaS.

Dramatický kongres SaS: VIDEO
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

Za vylúčenie hlasovalo 83 zo 112 delegátov

Vylúčenie Natálie Blahovej zo strany Sloboda a Solidarita navrhol tri dni pred nominačným kongresom v Jasnej radový člen SaS Michal Sklienka z Dolného Kubína. Ten zdôvodňoval svoj návrh tým, že Blahová podľa neho poškodzuje dobré meno strany, čím porušuje stranícke stanovy.

„Zdôvodnené to bolo tak, že v diskusii na mojom súkromnom profile som sa vyjadrila, že SaS je momentálne nebezpečná strana. Ak toto je dôvodom na vylúčenie, tak to je signifikantné k tomu, čo sa v strane deje. Je to jeden príspevok v diskusnom vlákne so 70 príspevkami, takže niekto ho tam zámerne vyhľadal. Predpokladám, že strane sa bude dýchať lepšie, keď bude v republikovej rade väčšina povoľná predsedovým návrhom," skonštatovala Blahová.

Dramatický kongres SaS: VIDEO
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

Vetu, pre ktorú vznikol návrh na jej vylúčenie, vysvetlila nasledovne: „Ak je moc sústredená u jedného človeka, ktorý má takéto autokratické sklony, nie je bezpečné tej strane dôverovať. Čokoľvek, čo je závislé na jednom človeku, nie je podľa mňa bezpečné."

Pôvodne sa malo o Blahovej vylúčení rozhodovať až po oznámení schválenia návrhu kandidačnej listiny do parlamentných volieb. Nakoniec delegáti kongresu rozhodovali o kandidátke aj straníckom osude Blahovej naraz v tajnom hlasovaní. Zo 112 delegátov sa za vylúčenie vyslovilo 83. Prítomných bolo celkovo 119.

Dramatický kongres SaS: VIDEO
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

Reakcia Natálie Blahovej

"Prišli sme na tento kongres len s malou nádejou, že sa podarí návrat k zdravému rozumu. Rozpory sú totiž veľké, emócie vybičované," skonštatovala Blahová s tým, že väčšina delegátov rozhodla o tom, že chce pokračovať s predsedom SaS Richardom Sulíkom a bez členov platformy.

Sulík podľa Blahovej vyhnal zo strany aj tých, ktorí ju budovali, a to len preto, že odmietli mlčať o jeho chybách. "Je to typická zbabelosť politika, ktorý si nedokáže udržať v strane prirodzenú autoritu, musí si ju vynucovať intrigami, mimoriadnymi kongresmi, vydieraním a nakoniec likvidáciou svojich oponentov," skonštatovala. 

Schválili Sulíkovu kandidátku

Na nominačný kongres strany SaS dostalo pozvánku 216 delegátov, mnohí však neprišli. Nechýbali však členovia Demokratického jadra SaS zoskupeného okolo poslancov Ľubomíra Galka a Jozefa Rajtára, ktorí sa na protest nezúčastnili septembrového kongresu vo Zvolene. Priebeh kongresu bol neverejný. Predseda strany Sulík to odôvodnil tým, že na kongrese sa budú preberať interné záležitosti a on nemá vo zvyku ich riešiť na verejnosti.

Dramatický kongres SaS: VIDEO
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

Nakoniec však bola schválená kandidátka Richarda Sulíka, na ktorej sa nenachádzajú práve spomínané mená Ľubomíra Galka ani Jozefa Rajtára ani ďalších členov Demokratického jadra SaS. Sulík je zároveň lídrom kandidátky, dvojkou je europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Dramatický kongres SaS: VIDEO
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

Reakcia Ľubomíra Galka

"Delegáti kongresu schválili kandidátku bez dvoch podpredsedov strany. Bez Jany Kiššovej a bezo mňa, aj bez väčšiny republikovej rady," povedal Galko po sčítaní hlasov s tým, že schválená kandidátka je kandidátkou deštrukcie, rozpadu a nasmeruje SaS mimo parlament. Zdôraznil, že členov vylúčených z kandidátky a tých, čo zo solidarity odmietli byť na Sulíkovej kandidátke spája kritický postoj ku konaniu predsedu strany.

Dramatický kongres SaS: VIDEO
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

Podľa Galka šanca na nájdenie kompromisu pri zostavovaní kandidátky bola minimálna. „My sme niekoľkokrát vyzývali na dohodu, je predsa nonsens, že Richard Sulík má na svojom návrhu kandidátky niekoľko voľných miest a dáva tam ľudí, ktorí nie sú ani členmi strany, ba si dovolím povedať, že ich ani nepozná. Na druhej strane pre takých ľudí, ako sú Rajtár, Kiššová či Blahová sa miesto nenašlo. Táto kandidátka je kandidátkou deštrukcie a rozkladu SaS," skonštatoval Galko.

Ľubomír Galko po kongrese SaS: Je to kandidátka deštrukcie a rozkladu

Zároveň zdôraznil, že on a Jana Kiššová ako podpredsedovia SaS, Natália Blahová ako ešte stále predsedníčka poslaneckého klubu či poslanci Jozef Rajtár, Vladimír Sloboda a Radoslav Pavelka, nateraz ostávajú aj naďalej členmi strany. „O svojich ďalších krokoch budeme informovať v najbližších dňoch,“ priblížil Galko.

Dramatický kongres SaS: VIDEO
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

Vyjadrenie Jany Kiššovej

Jana Kiššová v tejto súvislosti zopakovala svoje slová, že do strany patria aj kľúčoví saskári ako sú Jozef Rajtár a Ľubomír Galko. "Ja na takejto kandidátke nemám miesto. Takto postavená kandidátka nie je vo verejnom záujme," podotkla.

"Sme na vážnej križovatke, či sa Slovensko po roku 2020 vyberie smerom k právnemu štátu... Ak takýchto dvoch ľudí odstránime čudným spôsobom z kandidátky, neviem si predstaviť, ako budeme presviedčať voliča, že to s takýmto bojom myslíme vážne," uviedla.

Dramatický kongres SaS: VIDEO
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

Nejasný osud Blahovej a galkovcov

To, či bude Blahová naďalej v poslaneckom klube a jeho predsedníčkou zatiaľ nepovedali, ešte sa o tom bude rozhodovať. Členovia platformy rovnako nešpecifikovali svoje ďalšie kroky. Sulík ich však už v minulosti vyzval na odchod zo strany, čo aj opätovne zopakoval.

Dramatický kongres SaS: VIDEO
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

Podľa Demokratického jadra SaS ide o unikát

"Dovoľte, aby som sme vás informovali, že v strane SaS je už v týchto chvíľach poupratované. Účastníci tohto kongresu schváli kandidátku strany bez dvoch podpredsedov Jany Kiššovej a Ľubomíra Galka, bez väčšiny členov Republikovej rady a nakoniec i niektorých poslancov. Toto je zrejme aj na politickej scéne unikát, ktorému sa najviac podobá asi Mečiarovo HZDS. Ľudí, ktorí boli z kandidátky vylúčení, alebo sa na nej odmietli na protest objaviť, spája ich kritický názor na politiku a spôsoby predsedu strany Richarda Sulíka," píše sa v profile Demokratického jadra SaS na sociálnej sieti.

Podľa jeho členov predseda strany Sulík "radšej obetoval dobrý volebný výsledok SaS, radšej nechal vyhodiť zo SaS jeho významnú kritičku a predsedníčku poslaneckého klubu Natáliu Blahovú, radšej vyvolal so svojou väčšinou v strane rozkol, akoby mal riskovať, že na riadnom kongrese v roku 2020 bude nahradený schopnejším človekom."

Sulík považuje nezhody za ukončené

„Garantujem stabilitu tejto kandidátnej listiny. Je takmer kompletná, máme tam skvelých ľudí... Chcem sa poďakovať členom SaS, ktorí väčšinovo rozhodli o tom, s akou kandidátkou pôjde strana do volieb. Toto je veľmi dôležitý signál pre našich voličov. Od pondelka sa začína naša kampaň,“ povedal v sobotu Sulík pred médiami.

Dramatický kongres SaS: VIDEO
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

Predseda SaS reagoval aj na kritické vyjadrenia poslanca Ľubomíra Galka, ktorý pre médiá uviedol, že takáto kandidátka nasmeruje SaS mimo parlamentu. „Nemám najmenšiu obavu, že by sme sa nedostali do parlamentu,“ skonštatoval Sulík. Podľa Sulíka kandidátnu listinu schválili riadnym, právoplatným procesom. „To, že s tým majú niektorí ľudia problém, za to nemôžem... Nemusí sa to všetkým páčiť. Dôležité je, že väčšina strany SaS chce, aby bola podaná presne takáto kandidátna listina,“ uviedol Sulík.

Richard Sulík sa po kongrese neobáva, že sa SaS nedostane do parlamentu

Blahová hovorila o napätej atmosfére

Natália Blahová: Atmosféra na nominačnom kongrese SaS bola napätá

Atmosféra na sobotňajšom nominačnom kongrese Slobody a Solidarity v Demänovskej Doline bola podľa predsedníčky poslaneckého klubu strany Natálie Blahovej napätá. Povedala to pre médiá počas hlasovania o kandidačnej listine do budúcoročných parlamentných volieb.

Dramatický kongres SaS: VIDEO
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

„V mnohých očiach bolo sklamanie... Nálady boli veľmi rôzne,“ dodala Blahová. Podľa predsedníčky poslaneckého klubu nie je príjemné, keď sa kandidačná listina rieši na takomto veľkom fóre. „Mám názor, že takúto závažnú vec mala riešiť republiková rada. Lepšie sa dokáže dohodnúť 13 členov, ktorí sú zástupcami všetkých 218 členov, ako riešiť v 200-člennom auditóriu, kto a akým spôsobom bude na kandidačnej listine,“ uviedla.

Dramatický kongres SaS: VIDEO
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/SaS)

Sobotňajší nominačný kongres SaS mal rozhodovať o piatich návrhoch kandidátok do volieb, štyri z nich počas rokovania navrhovatelia stiahli. „Zdôvodnenie bolo hlavne také, že táto kompetencia patrí republikovej rade. Tam by mala zostať a tam by sa mala kandidačná listina schvaľovať. V hre zostala jediná kandidačná listina, a to pána Sulíka, na ktorej nie je nikto z Demokratického jadra SaS,“ dodala Blahová.

Dramatický kongres SaS: VIDEO
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/SaS)

Na programe kongresu bol tiež bod o vylúčení Blahovej zo strany. Ten Blahová vníma ako signifikantný tomu, čo sa deje v SaS.

Dramatický kongres SaS: VIDEO
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

Galko hovorí o deštrukcii strany

Podpredseda strany Ľubomír Galko považuje Sulíkov návrh kandidátky za deštrukciu strany. „Táto kandidátka je kandidátka deštrukcie a rozkladu SaS. Toto je kandidátka, ktorá nasmeruje SaS mimo parlamentu,“ zdôraznil po rokovaní.

Za nonsens označil aj to, že v Sulíkovom návrhu ostalo niekoľko voľných miest, predsedovu kandidátku vníma ako nekompletnú a slabú. Poukázal aj na to, že priamo na kongrese sa niekoľkí ľudia vzdali kandidatúry. Na otázku, či majú jeho kolegovia z platformy plán do budúcna, odpovedal tým, že stanovisko o svojej ďalšej politickej budúcnosti zaujmú počas niekoľkých dní.

Dramatický kongres SaS: VIDEO
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

Viac o téme: KandidátkaSaSRichard SulíkSloboda a SolidaritaNatália BlahováNominačný kongres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu