Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Chcete vyberať víno ako profík?

PR článok Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: VITIS)

Aké víno vybrať na sviatočný stôl či ktoré víno sa hodí ako svadobný dar? Čo brať do úvahy pri párovaní vína k jedlu a ktorou odrodou nikdy nič nepokazíte? Ak si na výbere fľaše v obchode dávate záležať viac ako ostatní a dôkladne študujete etikety, rubrika Sprievodca vínami je ako stvorená pre vás. V spolupráci so spoločnosťou Vitis Pezinok vám aj tento rok budeme prinášať užitočné tipy a rady, vďaka ktorým bude váš výber vína vždy trefou do toho ideálneho bieleho, ružového či červeného!

Váš osobný Sprievodca vínami vám bude radiť aj tento rok

Každé z týchto vín má svoje špecifiká, ktoré je dobré poznať, ak chcete pre seba alebo svojich blízkych vyčarovať naozajstný zážitok z chutí. Karin Kovácsová, somelierka  a ambasádorka značky Vitis , však ubezpečuje, že základy výberu vína sa môže naučiť každý. „Určite to nie je zložité. Každý máme svoje chute a preferencie, na ktoré si treba dať pozor, ale dá sa poradiť aj náročnejšiemu milovníkovi vína. Napríklad, ak niekto pije len červené víno, stále sa dá vyberať medzi ľahšími a ťažšími červenými vínami a podobne.“

Báť sa netreba ani párovania vína. Karin prezrádza: „Sú zaužívané základné pravidlá, ktoré sa dajú ľahko naučiť a navnímať. Napríklad už na škole sme sa učili, že k červenému mäsu sa hodí červené víno. Je to najideálnejšia kombinácia, lebo to mäso je ťažké, takže určite k nemu nie je vyhovujúce ľahké svieže biele víno s vysokými kyselinkami. Také základné kritériá sú, že k červenému mäsu ide červené víno, k ľahším šalátom sa zase hodia ľahšie biele vína, šumivé víno je dobré na začiatok.“ Konkrétne prípady, ktoré víno ku ktorému mäsu či zelenine ladí najlepšie, sa taktiež dočítate počas celého roka v našom Sprievodcovi vínami.

Aké víno nám chutí?

Že je medzi Slovákmi a Slovenkami viacero vínomilcov, potvrdil aj prieskum, ktorý prebehol od polovice apríla do polovice mája 2019 formou internetového formulára. Zúčastnilo sa ho 1 007 respondentov nad 18 rokov, z ktorých 54 % boli muži a 46 % ženy.

Chcete vyberať víno ako
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: VITIS)

Prieskum prezradil, že až približne tri štvrtiny Slovákov si vychutnajú víno aspoň raz mesačne. Druhá najväčšia skupina, 34 %, si víno kupuje raz za týždeň. Približne 11 % si víno kupuje viac ako raz do týždňa a len niečo cez 16 % konzumentov víno kupuje iba veľmi zriedka a pri špeciálnych príležitostiach. Prieskum tiež ukázal, že sa vínom viete potešiť aj sami. Skoro polovica z nás, 47 %, kupuje víno pre vlastnú spotrebu, návštevy ponúkne 28 %. Preferujeme suché biele vína, nasledujú ich polosuché a polosladké vo farbách bielej, červenej a ružovej.

V našich pohárikoch sa najčastejšie ocitá Tramín červený a Cabernet Sauvignon. Siahame však aj po Chardonnay, Rulandskom šedom alebo Rizlingu rýnskom.

Juraj Slováček, hlavný technológ spoločnosti Vitis Pezinok prezrádza, že na tieto odrody sa môžeme tešiť aj v roku 2020: „Očakávam, že budú výborné odrody Veltlínske zelené, Rizling vlašský a Rizling rýnsky alebo Cabernet Sauvignon. Veľmi sa teším hlavne na náš Rizling rýnsky z radu Vitis Galéria. Samozrejme, darilo sa aj menej náročným odrodám. Z červených vín bude výborné Svätovavrinecké. V decembri sme už robili prvé ochutnávky a vyzerá, že bude mäkučké a hlavne farebne krásne.“

Chcete vyberať víno ako
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: VITIS)

Dobrá rada nad zlato

V prípade výberu vína to platí dvojnásobne. Somelieri a odborníci na víno poznajú množstvo tajomstiev, ktoré spravia z večere s vínom výnimočnú večeru s dokonalým vínom. Hlavne sa netreba báť pýtať. Ak sa však vyberiete kupovať víno na miesto, kde žiadny somelier nebude po ruke, poslúžia vám práve naše rady v Sprievodcovi vínami v našom časopise, ale aj na www.vitis.sk.

„S vínom si máme život spríjemňovať, nie komplikovať. Preto nám robí radosť prinášať čitateľom zaujímavé informácie o víne, ktoré zužitkujú vo svojom každodennom živote a vďaka ktorým aj malé okamihy premenia na veľké,“  konštatuje na záver Juraj Slováček.  www.vitis.sk

Chcete vyberať víno ako
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: VITIS)

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu