Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kandidátku strany DOPRAVA povedie podpredseda Marián Damankoš

Marián Damankoš
Marián Damankoš (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

BRATISLAVA - Kandidátku politickej strany DOPRAVA v májových voľbách do Európskeho parlamentu povedie podpredseda strany Marián Damankoš. Ako ďalej informovali predstavitelia strany, na druhom mieste je advokát a vysokoškolský pedagóg Ján Cirák a tretia v poradí je busieness administrátorka Lenka Beňačková. Na kandidátke nasledujú Ludvík Posolda, Ľubomír Ochotnický, Roman Hrnčirík, Jozef Mišenko, Adriána Trojanovičová, Tomáš Beharka, Jaroslav Mäsiar, Jaroslav Málek a Viktor Magic.

"Strana DOPRAVA je proeurópska politická strana, ktorej členovia sú presvedčení o potrebe ďalšej integrácie členských krajín Európskej únie. Táto integrácia má mať jasný cieľ a tým cieľom je vytvorenie predpokladov k tomu, aby sa z Európskej únie stala svetová mocnosť prvej kategórie," uvádza sa vo vyhlásení strany k eurovoľbám. Európska integrácia a posilňovanie pozície EÚ na svetovej politickej scéne nemá byť podľa strany DOPRAVA zamerané proti niektorej z veľmocí. "EÚ musí byť plnohodnotným partnerom, ak treba aj konkurentom, súčasným svetovým veľmociam – Spojeným štátom, Číne, Rusku. Sme presvedčení, že iba svetová veľmoc dokáže svojim občanom zabezpečiť bezpečnosť, potrebnú infraštruktúru a ekonomickú prosperitu," dodáva strana

Voľby do Európskeho parlamentu sa budú na Slovensku konať v sobotu 25. mája. Európania o svojich zástupcoch naprieč celou EÚ rozhodnú od štvrtka 23. mája do nedele 26. mája. Predseda parlamentu Andrej Danko, v ktorého kompetencii je vyhlasovanie termínov volieb, zároveň určil aj lehoty na utvorenie volebných okrskov a určenie volebných miestností do 22. februára. Zároveň určil aj lehotu na utvorenie okresných volebných komisií a okrskových volebných komisií do 1. apríla a lehotu na ich prvé zasadanie do 15. apríla. Politické strany teraz majú možnosť do 24. februára podať kandidačné listiny s návrhmi kandidátov na poslancov Európskeho parlamentu, ktorých právoplatnosť následne preverí Štátna komisia.

Tohtoročné eurovoľby sprevádza neistota súvisiaca s brexitom. Ak by Spojené kráľovstvo nestihlo odísť k 29. marcu, Briti by mali nárok zvoliť si svojich poslancov Európskeho parlamentu. V tom prípade by Slováci mali 13 poslancov. Ak sa Británii podarí odísť, Slováci získajú v 705-člennom pléne o jednu stoličku viac. Slováci si svojich zástupcov, ktorí majú mandát na päť rokov, vyberú po štvrtýkrát.

Viac o téme: Marián DamankošDOPRAVA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu