Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Masová poprava v Saudskej Arábii: Zavraždili 47 teroristov, medzi nimi aj duchovný šejk

Saudská Arábia popravila 47 väzňov Zobraziť galériu (5)
Saudská Arábia popravila 47 väzňov (Zdroj: Foto: SITA)

RIJÁD – Saudská Arábia oznámila, že dnes popravila 47 väzňov obvinených z terorizmu. Väčšinu tvorili členovia teroristickej siete al-Káida, ale medzi popravenými bol aj popredný šiitský duchovný, šejk Nimr an-Nimr, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Meno duchovného sa nachádzalo na zozname 47 ľudí, ktorý priniesla štátna tlačová agentúra Saudi Press Agency. Odvolávala sa na informácie od ministerstva vnútra. Saudskoarabská štátna televízia takisto zverejnila správu o popravách.

An-Nimr bol ústrednou osobnosťou šiitských protestov, ktoré vypukli v roku 2011 v rámci tzv. arabskej jari. Jeho poprava môže vyvolať nové nepokoje medzi príslušníkmi šiitskej menšiny v Saudskej Arábii - veľmoci v Organizácii krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) - a tiež v Bahrajne, upozornila dnes agentúra AP. 

Masová poprava v Saudskej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Šiitská menšina žije prevažne na východe Saudskej Arábie a v Bahrajne, kde od sunnitskej monarchie požaduje väčšie práva. Medzi popravenými bolo 45 saudskoarabských občanov, jeden pochádzal z Čadu a ďalší z Egypta.

An-Nimr bol hlasným kritikom vlády maličkého ostrovného štátu Bahrajn, kde sunnitmi riadená monarchia tvrdo potlačila šiitmi vedené protesty v roku 2011. Sauská Arábia poslala vtedy do Bahrajnu vojakov, aby pomohli potlačiť povstanie, keďže hrozilo, že sa rozšíri aj za hranice.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International označila verdikt proti duchovnému, ktorý bol vo veku po päťdesiatke, za súčasť kampane saudskoarabských úradov zameranej na "rozdrvenie všetkého odporu".

Masová poprava v Saudskej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: SITA)

An-Nimr pred svojím zatknutím v roku 2012 vyhlásil, že ľudia nechcú vládcov, ktorí zabíjajú a páchajú bezprávie na protestujúcich. Duchovný neodmietol politické obvinenia voči svojej osobe, ale dodal, že nikdy nenosil zbraň ani nevyzýval na násilie.

Chameneí dnes vyhlásil, že moslimský svet by mal Saudskú Arábiu za Nimrovu popravu odsúdiť. "Nepochybujem o tom, že jeho čistá krv postrieka dvor Saudov a zmetie ho zo stránok histórie. Poprava šejka Nimru je zločin a súčasť kriminálneho správania tejto zradcovskej rodiny. Očakáva sa, že islamský svet bude volať a že tento čin čo najhlasnejšie odsúdi," povedal Chameneí.
Masová poprava v Saudskej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: SITA)
 
Iracký siitsky poslanec Muhammad Sajhúd sa domnieva, že Saudská Arábia chce popravou známeho šiitskeho duchovného zvýšiť napätie v oblasti. "Má to znovu roznietiť náboženské rozpory medzi sunnitmi a šiitmi," povedal.
 
Nimrov brat Muhammad povedal, že si šejka Nimru veľmi vážil nielen ako komunita a že je isté, že jeho smrť vyvolá reakciu. "Dúfame, že sa to obmedzí na pokojný prejav, krviprelievania bolo dosť," povedal Muhammad Nimra agentúre Reuters.
 
Ku kritikom sa pripojili aj zástupcovia libanonských šiitov, ktorí Nimrovu popravu označili "za veľkú chybu". Šiitske kruhy v Jemene Nimru považujú za "bojovníka svätej vojny" a odsúdili proces, ktorý s ním bol vedený v Saudskej Arábii.
Masová poprava v Saudskej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Saudská Arábia vykonala v roku 2015 celkovo najmenej 157 popráv - počet popráv sťatím hlavy v kráľovstve bol tak najvyšší za posledné dve desaťročia. Informovalo o tom niekoľko organizácií na ochranu ľudských práv, ktoré monitorujú prípady trestov smrti po celom svete.

Viac o téme: TerorizmusPopravaSaudská Arábia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu