Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slováci zhrození z cien energií: Faktúry aj s 500% nárastom, ÚRSO prvýkrát radí, čo s tým

Fico odporúčal Slovákom faktúry so zvýšenými cenami energií roztrhať.
Fico odporúčal Slovákom faktúry so zvýšenými cenami energií roztrhať. (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

BRATISLAVA - Škandalózne faktúry s vysokými cenami energií dvihli tlak mnohým Slovákom. Najmä tým zo stredného a východného Slovenska. Viacerí čitatelia sa nám ozvali, že sa im nepozdávajú faktúry za energie. Topky zisťovali, kde je problém u samotného Regulačného úradu. Po niekoľkých dňoch sme sa dočkali odpovede.

Vaše tipy

"Včera som dostal vyúčtovanie za plyn, na moje veľké prekvapenie aj keď predseda vlády minulý týždeň tvrdil, že ceny ostávajú na úrovni minulého roka, tak ceny za distribúciu sa zvýšili zo 6,35 na 17,50 EUR," napísal čitateľ Jozef Topkám s tým, že mu zvýšili aj dodávku z 0,11 na 1 euro.

"Je pravda, že dodávka (variabilná zložka) sa znížila z 0,02260 na 0,01920 EUR za kWh. Ide o tarifu D3, takže v konečnom dôsledku preplatím vyše 100 EUR oproti minulému roku, aj keď ceny energie podľa našich politikov klesajú. Samozrejme, týka sa to všetkých odberateľov Innogy na východnom Slovensku. Podľa nich cenu za distribúciu (stála mesačná platba), čiže prenájom plynomeru si určuje SPP," píše Jozef.

S týmito informáciami sme sa obrátili na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Čitateľovi Jozefovi odporúča obrátiť sa na svojho dodávateľa plynu. „Odporúčame odberateľovi osloviť svojho dodávateľa plynu ohľadne optimalizácie výšky preddavkovej platby. V prípade, že sa s ním nedohodne, môže poslať svoj podnet na posúdenie úradu a to buď písomnou alebo elektronickou formou,“ informoval Topky hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Nárast ceny až 500%

Alžbeta nás zase prosila o preverenie fakturácie Východoslovenskej energetiky, preddavkových platieb pre spotrebiteľov. V roku 2016 platila za odber elektriny 33 eur jej bola určená preddavková platba na dvoch odberných miestach vo výške 180 eur. Čiže za rok 2017 by platila trikrát toľko.

Celkovo za dve odberné miesta teda pani Alžbetka platila za rok 2016 niečo vyše 60 eur. Po novom? Astronomická suma vyše 360 eur. Takýto masívny nárast ceny by spôsobil nemalé problémy zrejme väčšine rodín na Slovensku. "Už sa bojím vyúčtovania za byt v obytnom dome. keď len na preddavkoch na záhrade a spoločnej elektrike v obytnom dome boli platby navýšené o 500%,“ napísala naša čitateľka.

Aj s týmto problémom sme sa obrátili na ÚRSO. Hovorca úradu bol však rovnako ako v prvom prípade strohý. „Odporúčame odberateľovi osloviť svojho dodávateľa elektriny ohľadne optimalizácie výšky preddavkovej platby. V prípade, že sa s ním nedohodne, môže poslať svoj podnet na posúdenie úradu a to buď písomnou alebo elektronickou formou,“ znela odpoveď.

Problémy sa vyšetrujú

Do problému s cenami energií sa obuli aj najvyšší ústavní činitelia - premiér Fico a predseda parlamentu Danko. Fico povedal, že problém s vysokými cenami sa stále prešetruje a Slovákom sľúbil, že ceny neporastú. „Úrad je funkčný. Najviac ma zaujíma, aby každá jedna sťažnosť či faktúra, ktorá sa mení oproti predchádzajúcemu obdobiu, aby sa to vyšetrilo. Predpokladám, že v tom úrad bude v najbližších dňoch konať, pretože sa len predsa objavujú stále nejaké sťažnosti od niektorých ľudí,“ povedal Fico.

Holjenčík skončil

Šéf ÚRSO Jozef Holjenčík včera na pozícii šéfa skončil. Málo známy úradník na dôležitom poste pretrval desať rokov. Za ten čas urobil niekoľko kontroverzných rozhodnutí. Nečakane vysoké faktúry za energie, ktoré Slovákom začali od nového roka chodiť, zalarmovali verejnosť. Obrovský tlak Holjenčík neustál.

Viac o téme: PlynEnergieÚRSOTip čiateľa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu