Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Koaličná dohoda opäť zlyhala! Sága na ÚS pokračuje, poslanci zvolili len jedného kandidáta

Zľava: Béla Bugár, Andrej Danko a Martin Glváč Zobraziť galériu (10)
Zľava: Béla Bugár, Andrej Danko a Martin Glváč (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Dnes sa koná ďalšia voľba kandidátov na ústavných sudcov. Líder SNS Andrej Danko vyhlásil, že koalícia sa dohodla na piatich menách. Pokiaľ ani táto voľba nebude úspešná, ďalšia už musí byť verejná. Prebehla by však až na septembrovej schôdzi. Dohodu na piatich kandidátoch potvrdili aj strany Most a Smer. Po podvečernom hlasovaní je však jasné, že koaličná dohoda opäť zlyhala. Poslanci zvolili len jedného kandidáta na ústavného sudcu.

V prípade, že napokon nebudú zvolení piati kandidáti, na ktorých sa dohodli koaličné strany, to bude posledná tajná voľba, v ktorej budú hlasovať poslanci za Slovenskú národnú stranu. V septembri v takom prípade SNS podporí verejné hlasovanie. Most a Smer potvrdili, že v koalícii už je doheoda na piatich menách. Koaličná dohoda však opäť zlyhala.

Aktualizovaní 18:37 Niektorí poslanci Smeru nerozumejú, ako je možné, že sa nezvolil počet podľa koaličnej dohody. Tie zrejme nefungujú.

Aktualizované 18:36 Blízko k hranici zvolenia bol Libor Duľa a Peter Melicher. Obaja dostali 72 hlasov. Úspešný kandidát musel dnes získať minimálne 74 hlasov.

Aktualizované 18:14 Výsledky tajnej voľby - Poslanci opäť zvolili len jedno meno

Na tajnú voľbu bolo vydaných 147 hlasovacích lístkov z toho šesť bolo neplatných. Poslanci opäť zvolili len jedno meno, a to Editu Pfundtner. Koaličná dohoda opäť nevyšla. Opäť sa musí vykonať nová voľba, pretože opäť nebol zvolený potrebný počet. 

Edita Pfundtner
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Aktualizované 18:11 Podľa Klusa to vyzerá, ako keby sa koaličné strany navzájom testovali. Pri hlasovaní sa podľa neho objavujú tie isté chyby.

Aktualizované 18:04 Podľa SaS hlasujú koaliční poslanci zrejme za troch kandidátov. Sú medzi nimi Edita Pfundtner, Libor Duľa a Peter Melicher. "Podľa toho, čo sme videli, bude takmer definitívne opakovaná voľba v septembri. Na viacerých, čo som videl, boli dve, tri, maximálne štyri mená," povedal Klus.

Aktualizované 18:03 Tajná voľba skončila. Nasleduje prestávka, počas ktorej sa zrátajú hlasy.

Aktualizované 18:02 "Piatich treba voliť, nie šiestich. Lebo už aj taký prípad sme mali," upozornil Bugár. "Ja sa nebojím, len bude to treba potom zoapkovať a už nás to unavuje," povedal Bugár a vyzval poslancov, aby dovolili.

Aktualizované 17:49 Poslanci pristupujú k tajnému hlasovaniu. Béla Bugár upozornil poslancov, aby nezaškrtávali čísla pred menami kandidátov, lebo lístok bude neplatný. "Neutekajte zo sály, lebo niektorí z vás nevedia poriadne ako hlasovať v tajnej voľbe."

SPOLU hovorí o hanbe

Ani po piatich mesiacoch hanby a ôsmich hlasovaniach sme sa nedočkali. Vládnej koalícii sa opäť nepodarilo splniť povinnosť a dokončiť voľbu kandidátov na sudcov a sudkyne ústavného súdu. Mali to urobiť už vo februári. Namiesto toho nás vystavujú divadlu, intrigám a klamstvám, ktoré nemajú konca. Je to nedôstojné a nevhodné. Voči parlamentu, voči ústavnému súdu, voči uchádzačom, voči občanom Slovenskej republiky.

Lídri strán Progresívne
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Poslanci v SPOLU v každom jednom hlasovaní volili potrebný plný počet kandidátov. Vo februári 18, v apríli 18, v máji 10, v júni 6 aj dnes. Je to naša povinnosť. Prejav základného rešpektu k právam a slobodám ľudí, ktoré má ústavný súd chrániť. Politici radi hovoria ako si vážia Ústavu Slovenskej republiky. Týchto päť mesiacov jasne ukázalo, ktorí poslanci parlamentu to myslia vážne a ktorí len rečnia.

Názory koalície sa rôznia, Bugár chce verejnú voľbu

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár uviedol, že po utorkovej voľbe kandidátov na ústavných sudcov bude strana navrhovať verejnú voľbu. O tom, že by ďalšia voľba mala byť už verejná, hovoril aj šéf SNS Andrej Danko. Poslanci za Smer-SD trvajú na tajnej voľbe. Podľa poslanca Dušana Jarjabka (Smer-SD) by mohla prezidentka Zuzana Čaputová pomôcť riešiť túto situáciu a vymenovať ďalších sudcov.

Béla Bugár
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

"Opäť sme bližšie k cieľu. Už to začína byť veselé," povedal po voľbe Jarjabek. Ústavný súd však podľa neho nie je nefunkčný. "Keď prezidentka chce, môže z tejto tzv. krízy urobiť 'nekrízu'. ... Keď pani prezidentka chce, môže z týchto ľudí, ktorí sú navolení, vybrať polovicu," dodal. Koalícia podľa Jarjabka v niektorých veciach funguje a v niektorých veciach nie. "Ak sa niekto pomýlil zámerne, nefunguje," reagoval. Za najkorektnejšiu však považuje tajnú voľbu kandidátov na ústavných sudcov. Dodal tiež, že šéf Smeru-SD Robert Fico už "dávno nechce ísť na Ústavný súd". Podľa ďalšieho poslanca za Smer-SD Ľubomíra Petráka zjavne dohody neplatia a proces voľby začína byť nedôstojný. Petrák taktiež trvá na verejnej voľbe.

Okrem Bugára pripustil verejnú voľbu kandidátov na ústavných sudcov aj predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák. "My vždy držíme dohody. ... "Nikoho to neteší, Most-Híd by chcel mať stopercentne túto celú vec za sebou, dúfali sme, že zvolíme piatich," reagoval. "Svoj sľub som si splnil," povedal po voľbe poslanec za SNS Dušan Tittel. "Už dlhší čas sa, bohužiaľ, nepodarilo zvoliť dostatočný počet. Bude piate kolo volieb, musíme dovoliť tých zvyšných," dodal s tým, že volil aj Pfundtner. "Je dôležité do budúcnosti zmeniť kľúč volieb," skonštatoval.

Kollár je spokojný, Dostál videl lepších

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár je so zvolením Edity Pfundtner za kandidátku na ústavnú sudkyňu spokojný, podľa jeho slov za ňu hnutie hlasovalo od začiatku. Poslanec za SaS Ondrej Dostál by si naopak vedel predstaviť aj lepších kandidátov.

"Je to koaličná kandidátka, takže stranícka afinita je tam zjavná," poznamenal Dostál. Zvolenie jedinej kandidátky je tiež podľa neho dôkazom, že vládne strany Ústavný súd neberú vážne. Kollár zas nezvolenie piatich mien, na ktorých sa Smer-SD, SNS a Most-Híd dohodli, vníma ako znak, že koalícia nefunguje. "Keď sú na niečom dohodnutí, malo by to platiť," myslí si. Zopakoval tiež, že Sme rodina bude podporovať verejnú voľbu kandidátov.

Ak nezvolíme piatich sudcov, bude verejná voľba

Koalícia je dohodnutá na piatich menách ústavných sudcov. To je záver Koaličnej rady, na ktorej sa lídri zišli v utorok dopoludnia. V prípade, že napokon nebudú zvolení, to bude posledná tajná voľba, v ktorej budú hlasovať poslanci za SNS. Uviedol to dnes na tlačovom brífingu v súvislosti s voľbou ústavných sudcov predseda parlamentu a SNS Andrej Danko. „Za SNS je to poslednýkrát, keď budeme voliť tajne. V koalícii je dohoda na piatich menách, ak nebudú zvolení, bude v septembri verejná voľba. Viac by sme nemali spoločnosť traumatizovať. Vždy v histórii však bol problém s voľbou ústavných sudcov. Robí sa tu z toho téma, ktorá zbytočne vytvára napätie,“ povedal Danko po Koaličnej rade.

Koaličná dohoda opäť zlyhala!
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Peter Rusko)

„Za tou plentou môže dôjsť k zlyhaniu ľudského faktora,“ povedal v súvislosti s chybnými hlasovacími lístkami pri predchádzajúcich voľbách. Prípadnú chybovosť chce pri ďalšej voľbe odstrániť verejnou voľbou, predpokladá však, že v septembri už voľba potrebná nebude. Danko v súvislosti so vzťahmi v koalícii deklaroval, že SNS predčasné voľby nechce. Vysvetlil, že s partnermi debatujú aj o rozličných názoroch. „To neznamená, že by sme sa teraz relevantne o predčasných voľbách bavili,“ dodal.

Most a Smer potvrdili koaličnú dohodu

Dohodu v koalícii na voľbe piatich kandidátov potvrdil aj predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák a podpredseda NR SR Martin Glváč za Smer po rokovaní Koaličnej rady. „Každý toto deklaroval, takže dúfam, že to každý dodrží,“ skonštatoval po Koaličnej rade Bastrnák. Do plného počtu kandidátov treba ešte zvoliť piatich.

Koaličná dohoda opäť zlyhala!
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Koaličné strany musia ukončiť znevažovanie spravodlivosti 

Líder SPOLU Miroslav Beblavý opakovane vyzýva koaličné strany, aby konečne prestali pozerať len na seba a ukončili znevažovanie spravodlivosti. „Súčasný postup vládnej koalície je prejavom hrubej neúcty k ústavnému súdu a jeho úlohe garantovať ochranu základných práv a slobôd ľudí na Slovensku. Za SPOLU sme vždy volili maximálny možný počet kandidátov a naďalej sa zaväzujeme zodpovedne postupovať tak, aby sme čo najrýchlejšie naplnili ústavný súd. Dnes sme pripravení znovu hlasovať za plný počet kandidátov,“ uviedol s tým, že poslanci SPOLU sa dohodli, že budú hlasovať za Rudolfa Čirča, Ladislava Duditša, Martinu Jánošíkovú, Peter Straku a Roberta Šorla.

Lídri strán Progresívne
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

SaS zverejnila päť mien

Poslanec parlamentu a tímlíder strany Sloboda a Solidarita pre spravodlivosť Alojz Baránik zverejnil vopred mená kandidátov, ktorých odporučil poslaneckému klubu strany podporiť v dnešnej tajnej voľbe kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Ide o Katarínu Čechovú, Rudolfa Čirča, Martinu Jánošíkovú, Petra Straku a Roberta Šorla.

Koaličná dohoda opäť zlyhala!
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Na rozdiel od koalície my nepolitikárčime, ale volíme, keďže ide o najdôležitejšiu voľbu v tomto volebnom období. Od samého začiatku hovoríme, že voľba ústavných sudcov má byť verejná a voliči majú právo vedieť, ako poslanci hlasovali v tak dôležitej otázke. Preto sme opakovane zverejnili zoznam uchádzačov, ktorí by podľa nášho názoru boli dobrými kandidátmi na ústavných sudcov,“ povedal Baránik. 

Siedme hlasovanie

Plénum parlamentu počas aktuálneho kalendárneho roka hlasovalo o nových sudcoch sedemkrát. Doposiaľ zvolili zákonodarcovia 13 uchádzačov. K dvojnásobnému počtu na uvoľnené miesta musia poslanci nájsť ešte piatich kandidátov. Ústavný súd SR stále funguje v obmedzenom režime, pričom chýba šesť sudcov z trinástich. Vo štvrtok (20. 6.) zvolili len jedného kandidáta, a to Radoslava Procházku. Doteraz volili štyrikrát, plný počet kandidátov, čiže 18, sa im zatiaľ zvoliť nepodarilo. Ak sa im nepodarí zvoliť päť mien ani teraz, ďalšia voľba bude až na septembrovej schôdzi. 

Viac o téme: Tajná voľbaBéla BugárAndrej DankoÚstavný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu