Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Súčasného primátora v Nitre vystrieda nováčik Hattas: Dvonč verí, že Nitra bude napredovať

Marek Hattas Zobraziť galériu (3)
Marek Hattas (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

NITRA – Novým primátorom Nitry sa stal Marek Hattas. Kandidoval ako nezávislý. Z celkového počtu 29.289 platných hlasovacích lístkov odovzdaných pre voľby primátora, získal 12.385 hlasov, čo predstavuje podiel 42,28 percenta, informovala mestská volebná komisia v Nitre.

O post primátora Nitry sa uchádzalo desať kandidátov. Hattas vystrieda vo funkcii Jozefa Dvonča, ktorý stál na čele mesta 12 rokov. V zozname voličov bolo zapísaných 68.698 voličov, celková účasť dosiahla 43,11 percenta. V predchádzajúcich komunálnych voľbách v roku 2014 predstavovala volebná účasť 26,49 percenta.

Dvonč prijal svoju porážku športovo. „Je to v pohode, treba vidieť realitu. Osobne som si myslel, že by sa to dalo ešte raz zvládnuť, pretože máme za sebou veľmi dobré projekty a veľa vecí sme urobili. Odchádzam s čistým svedomím, úplne vyrovnaný a verím, že v Nitre neostane tak, aby sa nepokračovalo v dobrých veciach," reagoval na svoju prehru Dvonč.

Marek Hattas reaguje na predbežné výsledky volieb
Zobraziť galériu (3)
Marek Hattas reaguje na predbežné výsledky volieb  (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

Podľa vlastných slov si počká na výsledok volieb na poslancov. "O mnohých veciach rozhoduje zastupiteľstvo, uvidím, aké bude ďalšie nazeranie na mesto," skonštatoval. 

Dvonč stál na čele mesta tri volebné obdobia od roku 2006. V tohtoročných komunálnych voľbách bol nominantom strany Smer-SD a SNS. Počítačový analytik Marek Hattas je zakladateľom a riaditeľom kultúrneho centra Hidepark. Jeho prvými krokmi vo funkcii primátora budú vymenovanie hlavného architekta, hĺbkový audit zmlúv, vymenovanie odborníkov do komisií na základe spoločenského konsenzu, skonštatoval.

Chce sa opierať o odborníkov

Vo volebnom štábe 31-ročného nezávislého kandidáta Mareka Hattasa sa už naplno rozbehli oslavy po tom, ako sa podľa predbežných výsledkov stal primátorom Nitry. K víťazstvu mu už zablahoželal aj dosluhujúci primátor Dvonč.

Hattas sa poďakoval svojim voličom a priaznivcom a pripomenul, že je aj so svojím tímom pripravený pustiť sa do práce. „Je to niečo neskutočné, po tých šiestich mesiacoch, čo sme viedli kampaň, je to zrazu obrovské víťazstvo. Víťazstvo celej Nitry. Na tej kampani sa nakoniec podieľalo viac ako 180 ľudí, čo je neskutočné číslo. Mali sme v uliciach obrovskú podporu a ja sa teším. Som určite aj dojatý. Beriem to s maximálnou pokorou, je to určite veľká výzva a ja viem, že zajtra už začíname pracovať," skonštatoval. 

Podľa jeho slov je dôležité, aby sa ľudia v Nitre začali cítiť bezpečne a postupne opäť získali dôveru v politikov. K jeho prvým krokom bude patriť obsadenie postu hlavného architekta a hĺbkový audit všetkých zmlúv.

Marek Hattas
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

„A potom postupné zavádzanie tých riešení, ktoré sme mali v našom predvolebnom programe, kde ich bolo viac ako 100. V Nitre je na čom pracovať. Ďakujeme pánovi Dvončovi za to dobré, čo spravil v tomto meste, a o tú bezpečnejšiu Nitru a o tú budúcnosť sa už musia postarať mladí. Áno, budeme asi aj chybovať, nech nám to odpustia, ale budeme to robiť najlepšie, ako vieme, s odborníkmi, transparentne, a chceme a posunieme toto mesto ďalej," vyhlásil Hattas.

Mladý aktivista sa neobáva, že by funkciu primátora nezvládol. Pri jej výkone sa chce opierať o tím odborníkov a otvorenú komunikáciu s ľuďmi. „Práve komunikácia bola zásadný problém v Nitre, v tomto meste chýbala a človek tu zostal jednoducho nevypočutý. Ja som realista, obklopujem sa odborníkmi a všetky moje plány a vízie sú podložené nejakými riešeniami. Určite to bude ťažké, počítame s tým, ale ja si myslím, že tú Nitru potiahneme ďalej, že na to máme, že tu je kopec schopných ľudí, ktorí boli nevypočutí. Verím, že na to máme a veríme si," dodal Hattas.

Profil Mareka Hattasa

Marek Hattas je programátor, nitriansky aktivista a zakladateľ nezávislého kultúrneho centra Hidepark Nitra. Verejne je aktívny od svojich 15 rokov. Marek Hattas sa narodil 1. marca 1987 v Nitre, vyrastal na sídlisku Klokočina. Venoval sa športu, hrával basketbal a hokejbal. Inšpiroval ho príklad tamojšieho farára, ktorý na parkovisku pred farou usporiadal hokejbalový zápas a o pár rokov tu už stálo ihrisko a začala sa hrávať farská hokejbalová liga.

„Vtedy som pochopil, že aj jednotlivec či malá skupina môžu ísť pozitívnym príkladom a výrazne ovplyvniť podobu svojho mesta," uviedol Marek Hattas na svojej webovej stránke.

Vo svojich 15 rokoch zorganizoval pochod proti rasizmu, aby ukázal, že Nitra je plná pozitívnych a otvorených ľudí. V tomto veku sa začal venovať programovaniu. Študoval na Strednej priemyselnej škole v Mlynárciach. Ako 18-ročný dostal v Prahe ocenenie Junior internet za webové štúdio DesignServis, prostredníctvom ktorého vytváral webové prezentácie.

Po dvoch rokoch štúdia aplikovanej informatiky na Masarykovej Univerzite v Brne sa v roku 2008 vrátil domov, do Nitry. Venoval sa programovaniu webových stránok a internetových obchodov. Zároveň hľadal priestor, kde by sa mladí ľudia mohli stretávať a tráviť voľný čas. Napokon sa rozhodol si ho vytvoriť sám.

V roku 2010 objavil na katastri nevyužitý pozemok za riekou. Našiel jeho majiteľov a predstavil im svoju víziu. A tak v roku 2010 vzniklo nezávislé kultúrne a dobrovoľnícke centrum Hidepark, ktoré už nie je len dejiskom koncertov, ale aj premietaní, workshopov a aktivít, ktoré ročne navštívi viac než 5000 ľudí. Takisto je tu komunitná záhrada, kde sa môžu ľudia z panelákov starať o vlastný kus zeme, či nezávislá škôlka.

Viedol protestné pochody Za slušné Slovensko v Nitre, ktoré boli reakciou na vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ako podporovateľ mestskej cyklodopravy sa angažuje aj v občianskom združení Rozbicyklujme Nitru!. V roku 2015 získal cenu Nadácie Orange za rok 2014 – 2. miesto v kategórii "Komunitný rozvoj": Triptych, o.z., za vytvorenie inšpiratívneho verejného priestoru Hidepark Nitra, v ktorom viacerým miestnym komunitám umožňujú sebarealizáciu v oblasti športu, umenia a ekológie. Marek Hattas je ženatý, má syna Maxa a dcéru Alicu.

Viac o téme: Komunálne voľbyNitraJozef DvončMarek Hattas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu