Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rozhovor s novým primátorom Nitry: Marek Hattas tvrdí, že mesto zaspalo na každom fronte

Marek Hattas Zobraziť galériu (3)
Marek Hattas (Zdroj: SITA/Martin Havran)

NITRA - Tohtoročné komunálne voľby sa končili mnohými prekvapeniami. Jedným z najväčších bola porážka dlhoročného primátora Nitry Jozefa Dvonča. Toho v primátorskom kresle po 12 rokoch nahradí 31-ročný Marek Hattas. Svoje prvé kroky na čele mesta poskytol v rozhovore pre topky.sk

Aké máte pocity po tom, čo ste porazili predchádzajúceho primátora Jozefa Dvonča?

Na jednej strane je to neuveriteľná radosť a na druhej veľká zodpovednosť. S pokorou prijímam výsledky a chcem sa poďakovať celému môjmu tímu, voličom a svojej rodine za podporu a dôveru.

Blahoželal vám?

Áno pán Dvonč mi poslal gratulačnú SMS v nedeľu o 1:00 ráno. Osobne mi zagratuloval v stredu. Zároveň sme sa dohodli, že ustanovujúce zastupiteľstvo bude 30. 11., kedy zložím primátorský sľub.

Kedy ste sa začali pohrávať s myšlienkou kandidatúry na primátora mesta Nitra resp. čo vás motivovalo?

Vždy som jedným okom sledoval, čo sa deje na radnici, aké tu máme kauzy, ako funguje vedenie mesta. Definitívne rozhodnutie ohľadom kandidatúry sa skladalo z mnohých menších prvkov, či príbehov. Jedným z nich bolo, keď som sedel na mestskom úrade v pracovnej skupine ohľadom rozvoja kultúrneho priemyslu v Nitrianskom regióne. Za zavretými dverami sa rozhodovalo ako a kam bude použitých cca 20 miliónov eur. Z tohto stretnutia sa nerobil žiadny verejný zápis a ja som sa divil, prečo tam nie sú ďalší zástupcovia kultúrnej obce v Nitre.

Marek Hattas po zverejnení prvých výsledkov
Zobraziť galériu (3)
Marek Hattas po zverejnení prvých výsledkov  (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

Potom sú tu márne snahy o presadenie cyklistických riešení, či novej koncepcie kultúry, respektíve navýšenie grantovej schémy. Zvolal som teda sériu workshopov a zisťoval, či aj iní ľudia v meste majú podobné skúsenosti ako ja. Zistil som, že takých ľudí je veľa. Ani som nevedel ako a mal som okolo seba partiu odborníkov a aktivistov, ktorí to s našim mestom videli podobne ako ja. To sa písal november 2017.

Svojím programom hlásate predovšetkým preverovanie existujúcich zmlúv formou auditu. Kedy k nemu dôjde?

Audit všetkých zmlúv a vymenovanie postu hlavného architekta sú prvé dve veci, na ktoré sa zameriame. Na oboch sme už začali pracovať, hoci právomoci primátora budem mať až od 30. 11. 2018.

Prezradíte ktoré konkrétne zmluvy máte na mysli?

Začneme tými, ktoré najviac zaťažujú mestský rozpočet.

Marek Hattas
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

Váš pomerne rozsiahly program zohľadňuje šport, problematiku alkoholizmu mladistvých, kanalizácie, ale aj škôlky v mestských častiach Nitry. Máte pre tieto ciele určené nejaké poradie?

Nitra zaspala, takpovediac, na každom fronte. Preto budeme implementovať mnohé riešenia súčasne.

Čo vás inšpirovalo pri tvorbe programu? Môžete uviesť nejaké konkrétne prípady (čo bolo v meste zanedbávané napr.)?

Program mal tri fázy. Na začiatku sme vychádzali z našich vlastných skúseností a pozorovaní. Tie sme neskôr doplnili o postoje odborníkov z nášho tímu. V poslednej fáze sme program doplnili o podnety obyvateľov. 

Súhlasíte s víťazom volieb v Bratislave Matúšom Vallom, že súčasný výsledok volieb je príčinou aj generačnej výmeny politikov na komunálnej úrovni?

Áno. Dokonca sme to mali v kampaňovom slogane.

V Nitre ste známy aj ako predseda a zakladateľ najväčšieho kultúrno komunitného centra Hidepark, kde sa schádza široká kultúrna komunita Nitry. Budete vo funkcii riaditeľa pokračovať aj po zvolení na kreslo primátora?

Mal som to šťastie založiť a viesť Hidepark 8 rokov. V máji som všetky kompetencie delegoval na ostatných členov. Takže už túto sezónu som Hidepark pozoroval skôr ako návštevník. Mám úprimnú radosť, že tento projekt bude fungovať naďalej aj bezo mňa. Týmto sa chcem poďakovať všetkým, ktorí pomohli  vytvoriť toto jedinečné miesto a teším sa na sezónu 2019. Vedenie projektu Hidepark mi bude chýbať, ale teraz sa chcem naplno venovať rozvoju nášho mesta.

Viac o téme: RozhovorNitraMarek Hattas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu