Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bývalý kriminalista Matej Snopko: Ak nemá expolicajt vysoký morálny kredit, môže prejsť na druhú stranu zákona

Bývalý kriminalista Matej Snopko uviedol, že bývalí policajti sa môžu uchýliť k zločinom. Na snímke naľavo Tomáš S., podozrivý z násilnej trestnej činnosti, ktorý v minulosti pracoval ako policajný vyšetrovateľ. Zobraziť galériu (9)
Bývalý kriminalista Matej Snopko uviedol, že bývalí policajti sa môžu uchýliť k zločinom. Na snímke naľavo Tomáš S., podozrivý z násilnej trestnej činnosti, ktorý v minulosti pracoval ako policajný vyšetrovateľ. (Zdroj: Facebook/ T. S.; Matej Snopko)

BRATISLAVA – Po siedmich mesiacoch od chladnokrvnej popravy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej by mala byť polícia o krok bližšie k dolapeniu páchateľov. V meste Kolárovo na juhu Slovenska totiž zadržali osem podozrivých osôb. Jednou z nich je aj expolicajt Tomáš Sz. Bývalý kriminalista Matej Snopko však tvrdí, že účasť mužov či žien na druhej strane zákona nie je až tak ojedinelá.

Od skorých raných hodín zasahovala vo štvrtok v Kolárove protizločinecká jednotka NAKA. Do večera vykonávali domové prehliadky, skúmali autá zadržaných, ale tiež dvory či strechy miest, kde sa zdržiavali. Na miesto prišli aj členovia Europolu, európskeho policajného úradu. Zadržali osem osôb podozrivých z násilnej trestnej činnosti. O podrobnostiach zásahu sa dočítate TU.

Bývalý kriminalista Matej Snopko:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Medzi nimi je aj Tomáš Sz. z Kolárova, ktorý v minulosti pôsobil ako policajný vyšetrovateľ v Komárne. Podľa miestnych je aj s ďalším zadržaným, a zároveň jeho bratrancom Miroslavom M., v obci známy ako „vybavovač problémov“. Vo veľkých veciach však údajne dvojica nelietala, pracovali skôr ako "zaklopkávači". Kontakty mali mať vo Veľkom Mederi či Dunajskej Strede, nemali však pracovať spolu. Ich mená v minulosti spájali aj s vraždou podnikateľa v Kolárove.

Kolárovo razia 9

Matej Snopko: Zločin sa nedá objasniť zo dňa na deň

Bývalý kriminalista Matej Snopko uviedol, že nie je výnimočné, ak sa na zločine podieľa bývalý muž zákona. „Účasť expolicajtov a zblúdilých policajných duší na druhej strane zákona nie je vylúčená, pretože tí, čo idú k polícii, majú radi adrenalín, dobrodružstvo a vzrušenie, a ak nemajú dosť vysoký morálny kredit, aby nepáchali protizákonné veci, tak si to skúsia,“ vysvetlil.

Tomáš Sz. mal v minulosti pracovať ako policajný vyšetrovateľ v Komárne, aj ako ochrankár na lodi.
Zobraziť galériu (9)
Tomáš Sz. mal v minulosti pracovať ako policajný vyšetrovateľ v Komárne, aj ako ochrankár na lodi.  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, TASR/Milan Drozd, FB/Tomas Sz.)

Fakt, že polícia zadržala prvých podozrivých po siedmich mesiacoch od vraždy, okomentoval slovami, že je to doba primeraná k dnešnému stavu polície. „Takýto závažný zločin sa nedá objasniť zo dňa na deň,“ doplnil. Český portál Respekt.cz informoval aj o tom, že pri identifikácii podozrivých mali pomôcť satelitné snímky z americkej družice. Tá sa mala zhodou okolností nachádzať v dobe vraždy nad miestom činu. „Analýza pohybu osôb a áut pomohla vraj odhaliť podozrivých,“ uvádza portál. 

„Postupy polície hodnotím pozitívne, hoci to pôsobí ako z vedecko-fantastického filmu." Matej Snopko, bývalý kriminalista

Matej Snopko zhodnotil, že technika síce ide rýchlym krokom dopredu, no všetko závisí aj od šikovnosti policajného tímu a toho, ako skúma možnosti jej využitia. „To znamená, že pokiaľ niekoho z policajných špecialistov napadlo skúmať možnosť využitia družice, je to veľký krok v dejinách novodobej kriminalistiky,“ vyzdvihol. Svoje plody podľa neho priniesla najmä spolupráca so zahraničnými špecialistami. „Postupy polície hodnotím pozitívne, hoci to pôsobí ako z vedecko-fantastického filmu,“ dodal. Americká ambasáda však použitie snímok z družice neskôr poprela.

Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Kuciaka a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm.

Viac o téme: KriminalistaVražda Jána KuciakaMatej Snopko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu