Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MIMORIADNY ONLINE Razie proti vrahom Jána a Martiny: Prvé FOTO podozrivého, bývalý policajt

Tomáš Sz. mal v minulosti pracovať ako policajný vyšetrovateľ v Komárne aj ako ochranka na lodi. Zobraziť galériu (38)
Tomáš Sz. mal v minulosti pracovať ako policajný vyšetrovateľ v Komárne aj ako ochranka na lodi. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, TASR/Milan Drozd, FB/Tomas Sz.)

BRATISLAVA - Protizločinecká jednotka NAKA zadržala vo štvrtok ráno osoby podozrivé z násilnej trestnej činnosti. Podľa informácií akcia súvisí s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

- V skorých ranných hodinách dnes v Kolárove prebehol zásah NAKA.

- Došlo k zadržaniu ôsmich osôb, ktoré sú podozrivé z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

- Jedným zo zadržaných má byť expolicajt Tomáš Sz. ktorý absolvoval výcvik súkromných bodyguardov.

- Na mieste prebiehajú domové prehliadky a procesné úkony

- Pozrite si PRVÉ ZÁBERY z razie

Ďakujeme, že ste s nami sledovali situáciu ONLINE.

18:31 Prezident Andrej Kiska je rád, že sa podarilo zadržať podozrivých z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Upozornil však, že je to len prvý krok k vráteniu dôvery ľudí v štát. "Chcel by som aj zablahoželať, ale hlavne poďakovať všetkým tým, ktorí pracovali na tom, že sa podarilo zadržať ľudí, ktorí sú podozriví z úkladnej vraždy dvoch mladých ľudí. Od začiatku po tejto vražde som viackrát verejnosti povedal a ubezpečil ju, že som presvedčený ako prezident, že sme na vyšetrovanie nasadili tých najlepších ľudí," vyhlásil Kiska.

18:20 Policajný zásah v Kolárove sa krátko pred 18.00 h skončil. Kolóna policajných vozidiel už opustila Harcsovu ulicu a v jednom z áut sedel aj Tomáš Sz.

18:00 Po odvoze zadržaného odišli aj policajné zložky. Jeho rodina zostala v dome.

MIMORIADNY ONLINE Razie proti
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

MIMORIADNY ONLINE Razie proti
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: topky)

17:50 Po dlhých hodinách Tomáša Sz. odviezla policajná eskorta.

Kolárovo razi 10 - odvoz

17:38 Políciu a vyšetrovateľov treba nechať pracovať a nespochybňovať ich prácu, uviedol predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Je rád, že nastal posun. Strana to viac komentovať nemieni, vyšetrovaniu to totiž podľa nej nepomáha. "Politizácia je to, čo tento prípad nepotrebuje," zdôraznil Most-Híd.

MIMORIADNY ONLINE Razie proti
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: topky)

17:37 Na mieste sú desiatky obyvateľov Kolárova, ktorí so záujmom sledujú dianie na Harcsovej ulici. Všetci oslovení skonštatovali, že ich policajný zásah, a hlavne jeho rozsah poriadne prekvapil. Viacerí z obyvateľov Kolárova Tomáša Sz. poznali minimálne z videnia, niektorí spomenuli údajne jeho pochybnú minulosť, podľa iných išlo zasa o tichého človeka, ktorý sa na verejnosti príliš neprejavoval.

17:32 Práci policajtov sa prizerajú pravdepodobne aj rodičia Tomáša Sz.

MIMORIADNY ONLINE Razie proti
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

17:29 Slovenská sekcia Asociácie európskych novinárov (AEJ) pozorne sleduje postup polície a prokuratúry v prípade vyšetrovania vraždy novinára a jeho snúbenice. Za mimoriadne znepokojujúcu informáciu v súvislosti so zadržaním podozrivých v Kolárove považuje to, že sú medzi nimi osoby spájané s prácou v Policajnom zbore. "Dôležitou otázkou je pritom nielen to, kto je objednávateľom tejto úkladnej vraždy, ale aj to, ako je možné eliminovať prenikanie organizovaného zločinu do štruktúr orgánov činných v trestnom konaní, štátnej správy a súdnictva," zdôrazňuje AEJ.

17:28 Portál Aktuality.sk uviedol, že správy o tom, že vláda Spojených štátov poskytuje satelitné snímky súvisiace so zatknutím podozrivých z vrážd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, sú nepravdivé. Stojí to v oficiálnom vyjadrení vlády USA k použitiu ich satelitu.

17:26 Podozrivý expolicajt Tomáš stále čaká na prevoz v dodávke. Policajti zatiaľ prehľadávajú ďalšie auto.

MIMORIADNY ONLINE Razie proti
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

17:07 Herci SND pozývajú na pochod Za slušné Slovensko. "Nie je nám jedno, čo sa v tejto krajine deje. Chcú nás dohnať k apatii a ľahostajnosti, ale my sa nedáme! Politici musia cítiť svoju zodpovednosť a na to je tu námestie. Chceme žiť v slušnej a spravodlivej krajine. Preto prídeme. Vidíme sa zajtra večer v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach," píše sa v popise k videu na sociálnej sieti.

17:01 Zopár policajných áut už odišlo. Zadržaní stále zostávajú na mieste.

Kolárovo razia 8

16:40 Tomáš Sz. je zapísaný aj v živnostenskom registri. V Kolárove prevádzkoval obchod so zdravou výživou.

MIMORIADNY ONLINE Razie proti
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

16:35 Odťahová služba naložila auto, ktoré by malo patriť Tomášovi Sz a odviezla ho preč.

MIMORIADNY ONLINE Razie proti
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: topky)

Odťahovka berie auto

16:30 Policajti a prokurátori, ktorí robia na prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, nie sú ešte na konci, no urobili prvý veľký krok k objasneniu ohavného činu. V súvislosti so zásahom NAKA v Kolárove to uviedol podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak. Zároveň to dokumentuje podľa neho aj to, že ak majú ľudia, ktorí si chcú robiť svoju prácu rozviazané ruky, prídu aj výsledky. Podstatné preto v súčasnosti nie je podľa neho teoretizovať o zmene zákona o Policajnom zbore či o menovaní a odvolávaní policajného prezidenta.

16:25 Slovenská asociácia novinárov privítala pozitívnu informáciu o posune vyšetrovania v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. V stanovisku asociácie o tom informuje jej predseda Štefan Dlugolinský. SAN podľa neho dúfa, že v prípade usvedčenia vraha a eventuálneho objednávateľa vraždy dôjde aj k posunu v otázke ochrany novinára v implementácii do tlačového zákona.

MIMORIADNY ONLINE Razie proti
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

16:10 Aktuálne zábery z Kolárova.

Kolárovo razia 6

15:47 Jedného zo zadržaných podozrivých Tomáša Sz. naložili do bielej dodávky. Kým on sedí vo vnútri a čaká na prevoz, skúmajú kufor jeho auta.

MIMORIADNY ONLINE Razie proti
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

MIMORIADNY ONLINE Razie proti
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

15:45 Meno zadržaného Miroslava M. sa zhoduje s menom muža, ktorý slúžil v slovenských ozbrojených silách do januára 2013 v hodnosti desiatnika a už viac ako päť rokov nie je profesionálnym vojakom. Aktualitám to potvrdila hovorkyňa ministerstva obrany.

15:42 Kukláči stále prehľadávajú dvor aj strechu.

Kolárovo razia 4

Kolárovo razia 5

15:35 Na mieste sa nachádzajú členovia Europolu - európskeho policajného úradu, ktorý podporuje spoluprácu členských štátov EÚ v oblasti prevencie a boja proti závažným formám medzinárodného organizovaného zločinu.

15:01 Pozrite si reakciu predsedu parlamentu. Andrej Danko poďakoval polícii, prokurátorom, znalcom i obhajcom, ktorí sa podieľajú na vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. „Vyzývam na zachovanie zdravého rozumu v spoločnosti,“ dodal.

Danko prosí v súvislosti s piatkovými demonštráciami o zachovanie rozvahy. Ako vyhlásil pred novinármi, apeluje na skutočnú slušnosť a korektnosť. „Demokracia je založená na tolerancii, zachovaní práv a slobôd všetkých občanov. Vo vypätých situáciách musíme mať dôveru v štát. Verme, že sú zadržaní skutoční páchatelia a vražda bude objasnená,“ uviedol.

15:00 Podľa našich informácií k miestu zásahu dorazila odťahovacia služba.

MIMORIADNY ONLINE Razie proti
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

14:56 Iniciálky ďalšieho zo zadržaných sa podľa informácií TV JOJ zhodujú s menom človeka, ktorý bol v minulosti riaditeľom OO PZ Kolárovo. Či ide o rovnakú osobu, polícia nepotvrdila.

14:50 Vládna strana Smer-SD oceňuje prácu vyšetrovateľov a zároveň vyzýva opozičné strany a ľudí, aby nechali policajtov pracovať. Informoval o tom hovorca Ján Mažgút s tým, že najväčšia koaličná strana nebude na výkriky opozície reagovať.

14:40 V rodičovskom dome Tomáša Sz. stále hľadajú stopy.

MIMORIADNY ONLINE Razie proti
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

14:35 Pre Smer-SD nemôže byť lepšia správa ako to, ak by boli vrahovia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vypátraní a následne potrestaní. Povedal to v diskusii na Tablet.TV podpredseda poslaneckého klubu Smer-SD Miroslav Číž. „Nestrannému pozorovateľovi musí byť úplne jasné, že ak niekomu vražda novinára Kuciaka (politicky) uškodila, bola to moja strana. Vražda zásadným spôsobom ovplyvnila politický priestor, k výmene predsedu vlády došlo aj v dôsledku tejto súvislosti. Takže akákoľvek správa, že sa to podarí vyšetriť, je pre nás pozitívna,“ povedal Číž.

14:31 O prípadnom väzobnom stíhaní ôsmich zadržaných osôb v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice by mal sudca pre prípravné konanie rozhodnúť najneskôr do tohto pondelka. Pre políciu a dozorujúceho prokurátora plynie od štvrtka rána 48-hodinová lehota na podanie návrhu na väzobné stíhanie. Keďže ide o závažný trestný čin úkladnej dvojnásobnej vraždy, tak od podania návrhu bude plynúť sudcovi pre prípravné konanie zase 72-hodinová lehota na rozhodnutie, či podozrivých pošle do väzby.

MIMORIADNY ONLINE Razie proti
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

14:30 Suseda, ktorá býva na rovnakej ulici, pre Topky povedala, že pozná oboch zadržaných. Nikdy sa jej nezdalo, že by boli konfliktní, aj keď vraj jeden z nich mohol podľa nej chodiť k psychológovi.  Ani jeden údajne nie je ženatý. Ráno sa zobudila na to, ako nad Kolárovom lieta vrtuľník. Iná suseda vypovedala, že vrtuľník nepočula, keďže má dobrý spánok. Zatiaľ sa nezdá, že by policajný zásah obyvateľov vystrašil.

14:00 Ponúkame vám video z tlačovej konferencie strany SaS k téme zadržania podozrivých z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. "Je možné, že vo vyšetrovaní nastal posun, ale nikto im neverí, lebo Robert Fico a Robert Kaliňák podrývali autoritu dosadzovaním svojich ľudí na pozície v polícii. Nikdy nebola mafia tak blízko k Úradu vlády," uviedol Richard Sulík.

SaS k zadržaniu podozrivých z vraždy Jána Kuciaka

"Napriek našej ostrej kritike vedenia ministerstva vnútra či polície samotnej veríme, že v jej radoch sú aj čestní a zodpovední ľudia, ktorí vedia, že táto vražda dvoch mladých ľudí bude ešte dlho traumatizovať spoločnosť. Minimálne do nájdenia skutočného vraha, pretože dnešné zatknutie podozrivých je len začiatok," dodal Sulík.

13:53 Miestny obyvateľ pre Aktuality potvrdil, že Tomáš Sz. a jeho bratranec Miroslav M. sú v obci známi ako „vybavovači problémov, vo veľkých veciach nelietali, skôr pracovali ako zaklopkávači". Dodal, že mali kontakty vo Veľkom Mederi aj v Dunajskej Strede, ale pracovali skôr samostatne. Ich mená sa údajne spájali aj s vraždou podnikateľa v Kolárove. V decembri 2016 tam zastrelili 40-ročného muža dvomi ranami.

MIMORIADNY ONLINE Razie proti
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:35 Tomáš Sz. prešiel výcvikom pre privátnych bodyguardov v Európskej bezpečnostnej agentúre (ESA), ktorá má výcvikové stredisko v Poľsku. Podľa Denníka N ide o dvojtýždňové intenzívne školenie o ochrane VIP osôb. Jeho súčasťou je využitie pištolí, poloautomatických zbraní i neozbrojený boj. Absolventi takýchto kurzov môžu nájsť uplatnenie pri ochrane bohatých ľudí, vrcholových manažérov aj pri práci pre súkromné bezpečnostné služby. Agentúra ponúka aj kurzy pre členov ozbrojenej ochranky námorných lodí. Investigatívny server Bellingcat si všimol, že inštruktori ESA cvičili aj príslušníkov kontroverzného ukrajinského bataliónu Azov, ktorý združuje extrémne pravicových sympatizantov.

Kolárovo razia 3

13:28 Zadržaný expolicajt Tomáš Sz. robil podľa jeho profilu na Facebooku ochranku na lodiach Komorských ostrovov, strážil ich pre somálskymi pirátmi. Komorské ostrovy sa nachádzajú v Indickom oceáne medzi Mozambikom a Madagaskarom.

MIMORIADNY ONLINE Razie proti
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: FB/Tomas Sz.)

13:22 Susedia opísali Tomáša Sz. ako tichého a nekonfliktného človeka. V dome býval s rodičmi. On aj jeho bratranec, zadržaný Miroslav M., majú okolo 40 rokov, píšu HN.

MIMORIADNY ONLINE Razie proti
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: topky)

13:15 Ak má polícia vrahov Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, tak je otázkou taktiky, ktorú zvolí, aby z nich dostala meno objednávateľa. V diskusnej relácii Tablet.TV to konštatoval publicista Juraj Hrabko. "To je prvý postup, že máte toho, kto ten čin spáchal a on si potom už dobre rozmyslí, či bude spolupracovať alebo nebude spolupracovať," konštatoval.

"Je to dobrá správa, samozrejme, treba si počkať na výsledok, ale poukazuje to na to, že polícia, prokuratúra, vyšetrovacie orgány nespia, ale robia," zhodnotil Hrabko. "Koho majú, z čoho ich podozrievajú a či sa tie podozrenia potvrdia, sa musí ukázať v budúcnosti," upozornil s tým, že je viditeľné, že policajti na tom pracujú.

MIMORIADNY ONLINE Razie proti
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:07 Ide o výrazný a významný posun vo vyšetrovaní

Domnieva sa bývalý dlhoročný šéf slovenských vyšetrovateľov a v súčasnosti vysokoškolský pedagóg Jaroslav Ivor. „Aj keď zaznievali mnohé kritické názory a poznámky k dĺžke tohto konania, určite sa dozvieme, prečo k tomu došlo až po takomto čase. Napriek tomu ja to považujem za významný posun. Vo všeobecnosti možno povedať, že pokiaľ ide o objasňovanie prípadu z hľadiska jeho páchateľa, tak sú také štyri základné stupne. To znamená podozrivý, obvinený, obžalovaný a odsúdený. Dostávame sa do prvého stupňa riešenia,“ povedal pre Ivor.

Ako zdôraznil, v prípade že sa zhodnotí v rámci tohto zadržania, v rámci 48-hodinovej lehoty, že zadržanie podozrivých alebo podozrenie je aktuálne, tak sa vznesie obvinenie. „To už bude ďalší, vyšší stupeň pravdepodobnosti odhalenia páchateľa. Samozrejme, to konečné riešenie bude až v rukách súdu, ale ja sa domnievam, že už i toto je významný pozitívny posun vo vyšetrovaní tohto prípadu,“ zdôraznil Ivor.

MIMORIADNY ONLINE Razie proti
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:03 Na mieste sa stále nachádzajú policajti. Podľa informácií Aktuality.sk pustili do domu jednu staršiu ženu - zrejme matku zadržaného. Rodinní príslušníci sú však od rána v okolí miesta zásahu.

12:46 Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar v Slovenskom rozhlase hovorí, že dnešok je dôkazom, že sa nič nezametalo pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. „Robia to tí istí ľudia ako vtedy, keď som bol ešte policajný prezident. Je to dôkaz, že vyšetrovanie prebieha nezávisle,“ povedal a pridal otázku dokedy chceme políciu spochybňovať a vytvárať obraz nedôvery. „Mne osobe záleží na tom, aby sa celý prípad objasnil. Toľko politiky, čo sa okolo toho urobilo, dalo do pozadia racionálne argumenty. Čo sa týka objednávateľov, budú sa robiť ďalšie úkony, ktoré môžu vyšetrovateľov nasmerovať aj k objednávateľom,“ tvrdí Gašpar. 

12:45 Každú chvíľu zrejme začne transport podozrivých

Kolárovo razia

Kolárovo razia 2

12:42 Otec Jána Kuciaka Jozef hovorí, že pre nich dnešná správa o akcii NAKA nebola veľkým prekvapením. „To, že sa niečo chystá, sme tušili. Nevedeli sme, že to bude práve dnes. Mali sme isté signály,“ povedal pre Aktuality.sk.

12:37 „Polícia zadržala ľudí podozrivých z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Ak sa páchateľov podarí odsúdiť, treba sa poďakovať celému vyšetrovaciemu tímu, vidno, že tlak verejnosti na nezávislé a intenzívne vyšetrovanie mal veľký význam. Je dôležité, aby boli páchatelia spravodlivo potrestaní. Ešte dôležitejšie ale je, aby bol potrestaný aj objednávateľ,“ uviedla na sociálnej sieti Veronika Remišová.

12:30 Zdroj TV JOJ prezradil, že vyšetrovateľom pri identifikácii podozrivých pomohli informácie z analýzy IP adries počítačov, ktoré použili pri vyhľadávaní domu Jána Kuciaka službu Google Street View.

12:15 Podľa našich informácií podozrivého Tomáša Sz. stále zadržiavajú v dome a čaká sa na jeho prevoz.

MIMORIADNY ONLINE Razie proti
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: FB/Tomas Sz.)

12:05 Daniel Lipšic NAŽIVO komentuje okolnosti prípadu.

12:00 Okrem bývalého policajta Tomáša Sz. a jeho bratranca Miroslava M. zadržala polícia ďalšie osoby. Aktuality.sk uviedli, že ide o ľudí s iniciálami: K. J., R. M. či T. A. Bližšie podrobnosti zatiaľ nie sú známe.

11.51 Ako naznačujú fotografie z profilu zadržaného expolicajta Tomáša na sociálnej sieti, má za sebou zaujímavú minulosť. Prešiel výcvikom Európskej bezpečnostnej akadémie a pracoval aj ako ozbrojená stráž na lodi.

MIMORIADNY ONLINE Razie proti
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: FB/Tomas Sz.)

MIMORIADNY ONLINE Razie proti
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: FB/Tomas Sz.)

11:36 Portál Ujszo napísal, že zásah NAKA sa uskutočnil na troch uliciach v Kolárove - Laca Novomeského, Harcsovej a Lesnej. Podľa našich informácií je zásah aj na Ružovej ulici.

11:32 Generálna prokuratúra sa nebude bližšie vyjadrovať k aktuálnym procesným úkonom, informovala o tom hovorkyňa GP Andrea Predajňová. Jaromír Čižnár podľa portálu Glob zároveň žiada všetkých – najmä média – o zdržanlivosť. “Aby nedošlo k mareniu vyšetrovania, pretože eminentným záujmom, ako v minulosti deklaroval, je objasnenie tohto trestného činu a to vrátane jeho objednávateľa, resp. objednávateľov,” odkázal prostredníctvom hovorkyne.

MIMORIADNY ONLINE Razie proti
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:18 "...akurát som u rodičov v Kolárove, nadránom tu začal lietať vrtuľník, zatarasili ulicu, bolo počuť aj niečo ako streľbu, nebola to sranda, ľudia nevedeli, čo sa deje. Pri zásahu boli vystrojení kukláči, teraz sú tam už aj príslušníci inej jednotky, pravdepodobne zaisťujú ešte, čo vedia a myslím, že zasahovali aj vo viacerých častiach mesta," uviedla v komentároch na Facebooku polície Renáta.

11:06 Polícia SR zverejnila ďalšie fotografie.

10:57 Predseda parlamentu Andrej Danko oceňuje kroky polície pri dolapení podozrivých z vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a archeologičky Martiny Kušnírovej. „Aj postup polície pri tomto ohavnom prípade ukazuje, že Slovensko nie je nefunkčná diera. Verím, že sa polícii podarilo zadržať skutočných vykonávateľov popravy, a že rovnako vypátra aj objednávateľov vraždy,“ povedal na margo dnešného zadržania ôsmich podozrivých v Kolárove Danko.

Razia v Kolárove

10:54 Expolicajta Tomáša Sz. mali zadržať v dome jeho rodičov. Ako sa pre Topky vyjadrili susedia, pravdepodobne tu ani nebýval.

MIMORIADNY ONLINE Razie proti
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: FB/Tomas Sz.)

10:38 Podľa súčasných informácií českého Respektu napomohli dolapeniu podozrivého z vraždy a jeho pomocníkov satelitné fotografie z americkej družice, ktorá sa zhodou okolností pohybovala v čase vraždy nad miestom, kde boli dvaja mladí ľudia zabití - a analýza pohybu osôb a áut pomohla vraj podozrivých odhaliť.

10:30 Podľa informácií TV JOJ patrí ďalší z prehľadávaných domov bratrancovi bývalého policajta Tomáša Miroslavovi. Tomáša zadržala polícia. Na mieste sú už aj policajné psy.

Jedným zo zadržaných má byť expolicajt Tomáš Sz.
Zobraziť galériu (38)
Jedným zo zadržaných má byť expolicajt Tomáš Sz.  (Zdroj: FB/Tomas Sz.)

10:25 Zajtrajší pochod Za slušné Slovensko sa uskutoční, avizujú organizátori. "Veríme, že dnešný ranný zásah polície bude skutočne viesť k dolapeniu páchateľa vraždy Jána a Martiny. Musíme však stále pripomínať, že aj podľa vyšetrovateľov išlo o vraždu na objednávku, preto je pre verejnosť úplne kľúčové poznať meno objednávateľa vraždy. Ján a Martina boli zavraždení kvôli tomu, že Ján písal o prepojení mafie a vládnych politikov. Stále sa musíme pýtať, kto túto vraždu objednal? Prečo musel byť Ján umlčaný?," píše iniciatíva Za slušné Slovensko.

Policajný zásah v Kolárove
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: FB/Polícia SR)

10:16 Daniel Lipšic upozornil, že všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na príprave vraždy, vrátane vraha, hrozí doživotný trest za mrežami. „Neviem, ako v tomto prípade, ale býva to pomerne časté, že takí ľudia potom prehovoria. Zároveň to môže byť prospešné aj pre ich vlastnú bezpečnosť," povedal Lipšic pre Aktuality s tým, že všetky informácie, ktoré o vražde majú, by preto mali povedať polícii.

Policajný zásah v Kolárove
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: TASR/Milan Drozd)

10:09 "Som rád, že sa vyšetrovanie posúva ku zdarnému koncu. Vyšetrovateľom a špeciálnym prokurátorom v tomto prípade plne dôverujem a som presvedčený, že na Slovensku sa dá vyšetriť a odhaliť prakticky všetko, len treba polícii a prokuratúre rozviazať ruky, a to bude prioritná úloha budúcej vlády," uviedol šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár.

10:04 "V Kolárove vykonali prehliadky v dvoch domoch na dvoch rôznych uliciach. Z jedného domu údajne odviedli muža, v druhom zatiaľ nikoho nezadržali. Procesné úkony pokračujú," píše RTVS.

Policajný zásah v Kolárove
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: TASR/Milan Drozd)

10:00 Dôležité je usvedčiť vykonávateľov aj objednávateľov vraždy. Ak sa dôkazmi či priznaniami zadržaných potvrdí, že sú skutočnými páchateľmi vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, bude to dobrá správa pre celé Slovensko. Uviedol to poslanec Ľubomír Galko zo SaS na svojom profile na sociálnej sieti.

09:52 „Ťažko povedať, človek už nevie, čo je pravda. Bol to taký šok, keď som sa to dozvedela, že som nevedela, či mám plakať či sa smiať. Na jednej strane je dobré, ak ich našli, na druhej strane deti nám to už aj tak nevráti," povedala mama Martiny Kušnírovej Zlatica pre Aktuality.

Policajný zásah v Kolárove
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: TASR/Milan Drozd)

09:50 "Viac o tom zatiaľ neviem, ale podľa viacerých zdrojov je dôvod k ľahkému optimizmu," napísala v statuse česká investigatívna novinárka Pavla Holcová, ktorá pracovala s Jánom Kuciakom na veľkých kauzách.

09:45 Podľa HN bolo zadržaných 7 až 8 osôb. Minimálne u jednej z nich sa našli zbrane.

MIMORIADNY ONLINE Razie proti
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: TASR - Milan Drozd)

09:40 Špeciálna prokuratúra sa k akcii zatiaľ vyjadriť nechce. Podľa hovorkyne Generálnej prokuratúry Andrey Predajňovej sa vyjadria počas dňa. Informovala TV JOJ.

09:32 "Opätovne zdôrazňujem, že riadne vyšetrenie prípadu vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bolo a stále je mojou najväčšou prioritou na poste ministerky vnútra. Hoci z posunu vo vyšetrovaní mám nesmiernu radosť, k právoplatnému rozsudku vedie ešte dlhá cesta. Som naďalej pripravená vytvárať všetky podmienky pre vyšetrovací tím, aby si mohol tak ako doteraz riadne robiť svoju prácu,“ poskytol reakciu Denisy Sakovej tlačový odbor ministerstva vnútra.

09:15 „Chcem veriť v to, že majú naozaj vykonávateľa vraždy a ľudí, ktorí za to budú niesť zodpovednosť, ale musíme si počkať na ďalšie informácie, aby sme sa upokojili, že to tak je,“ citoval šéfredaktora Aktualít Petra Bárdyho Denník N.

Policajný zásah v Kolárove
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: TASR/Milan Drozd)

09:07 K aktuálnemu dianiu sa vyjadrila na sociálnej sieti aj ministerka vnútra Denisa Saková:  "Približne 200 výsluchov svedkov, desiatky znaleckých posudkov a množstvo ďalších dôkazov vykonala polícia podľa mojich informácií v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Vo vyšetrovacom tíme pracuje viac ako 90 ľudí. Hoci nemám konkrétne informácie o vyšetrovaní tohto trestného činu, je teraz už zrejmý výrazný posun v prípade."

09:00 TV JOJ uviedla, že policajti vykonali raziu v dome bývalého policajta Tomáš Sz., ktorý podľa miestnych momentálne pracuje ako ochrankár. Do domu prišiel aj kynológ so špeciálne vycvičeným psom.

08:43 Právnik matky Martiny Kušnírovej Roman Kvasnica pre Topky povedal, že prípad zatiaľ nebude komentovať. Podľa našich informácií má ísť o horúcu stopu vo vyšetrovaní.

08:30 Prokurátor potvrdil, že dôvodom vraždy páru bola Kuciakova práca. Podľa informácií HN bola jednou z alternatív drogová činnosť, ktorej sa Kuciak v článkoch venoval.

08:24 Ako informoval portál Aktuality.sk, polícia zasahuje približne od 4.00 h. ráno v Kolárove.

08:00 "Ak sa tie informácie potvrdia, tak polícia pravdepodobne zatkla samotných vrahov. Ešte ale nie je známe to, kto ten čin objednal. To bude samozrejme predmetom ďalšieho vyšetrovania, ktoré môže trvať ďalšie týždne a mesiace," povedal spravodajca ČT na Slovensku Lukáš Mathé.

07:56 "Polícia práve zatkla podozrivých z vraždy Jána Kuciaka. Keď sa chce, tak sa veci dajú meniť k lepšiemu aj na Slovensku. Stačí rozviazať ruky ľuďom, ktorí si chcú robiť svoju prácu. Chcem poďakovať policajtom a prokurátorom, ktorí na tomto prípade robia. Ešte nie sú na konci, ale práve urobili prvý veľký krok k objasneniu tejto vraždy," informoval vo svojom statuse Milan Krajniak zo Sme rodina.

07:46 "S potešením som prijal správu o tom, že polícia zatkla podozrivých z vraždy dvoch nevinných mladých ľudí. Zároveň oceňujem profesionálnu prácu vyšetrovateľov a prokuratúry. Vyšetrenie a potrestanie vinníkov tejto vraždy je jednou z priorít mojej vlády a som veľmi rád, že policajné orgány už reálne konajú. Verím, že sa tento brutálny skutok podarí objasniť a odhaliť jeho motív ako aj objednávateľov, aby prestal rozdeľovať našu spoločnosť," vyhlásil na Facebooku premiér Peter Pellegrini.

07:32 "Vrah vykonávateľ už zrejme putuje za mreže. Chvalabohu. Ale omnoho dôležitejšie je, aby sme všetci spoznali vraha objednávateľa. Toho, kto rozhodol, že mladému chalanovi za jeho prácu spolu so snúbenicou treba navždy zavrieť ústa," napísal na sociálnej sieti šéf Obyčajných ľudí Igor Matovič.

07:28 "Polícia zatiaľ nebude uvádzať žiadne ďalšie informácie, aby nedošlo k zmareniu vyšetrovania, pretože naďalej prebiehajú procesné úkony," uviedla Polícia SR na Facebooku.

Ľudia prišli zapáliť sviečku
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: Maarty)

Elitná polícia NAKA vykonala mimoriadny zásah. Policajti zatkli osem ľudí. Informovali o tom portály Aktuality.sk a Dennik N. Podľa ich informácií majú zatknuté osoby bezprostredne súvisieť s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Malo by ísť o osoby z južného Slovenska.

Na svojom Facebooku neskôr mimoriadnu správu potvrdila aj polícia. „Pred pár minútami protizločinecká jednotka NAKA zadržala osoby podozrivé z násilnej trestnej činnosti. Momentálne prebiehajú domové prehliadky a ďalšie procesné úkony. Viac informácií poskytneme, keď to situácia dovolí,“ napísali na sociálnej sieti. 

Polícia zatiaľ nebude uvádzať žiadne ďalšie informácie, aby nedošlo k zmareniu vyšetrovania. Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Kuciaka a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm.

MIMORIADNY ONLINE Razie proti
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Lipšic žiada o dôveru

Advokát Kuciakovcov sa vyjadril k zatknutým osobám na sociálnej sieti. Ľudí žiada o dôveru k výsledkom vyšetrovania.

"Vo vyšetrovacom tíme boli a sú aj skúsení vyšetrovatelia a prípad dozorovali dvaja mimoriadne erudovaní prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry. Rozsah vyšetrovania, aj za účasti Europolu a iných zahraničných zložiek, bol bezprecedentný. Viem, že u nás vládne (a často oprávnene) všeobecná skepsa k našim bezpečnostným orgánom, ale chcem Vás požiadať o dôveru k výsledkom tohto vyšetrovania. Aj vďaka verejnému tlaku si už nikto nedovolil do jeho priebehu zasahovať," napísal Daniel Lipšic.

Ďalej píše, že vyšetrovanie nie je a nebude skončené dovtedy, kým nebudú identifikovaní, zadržaní a postavení pred súd tí najhorší a najnebezpečnejší - objednávatelia tohto ohavného činu. "Tí, ktorí pre zakrytie svojich kriminálnych aktivít neváhali brutálne zavraždiť odvážneho novinára a jeho snúbenicu. Takže - dnes je dôležitý deň, ale zďaleka nie sme na konci!," dodal. 

Viac o téme: RaziaVraždaKolárovoJán KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu