Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pripomeňte si skupinu LOJZO: Jeden zo zakladajúcich členov má narodeniny

Jozef Ciller Zobraziť galériu (7)
Jozef Ciller (Zdroj: Flickr.com)

BRATISLAVA - Skupina LOJZO bola na našej scéne jedinečná štýlom hudby i imidžom. A nerozpadla sa ani po úmrtí speváka Mariána Kochanského. Jedným z členov je huslista Jozef Ciller, ktorý dnes oslavuje 69. narodeniny.

Jozef "Očo" Ciller sa narodil 10. decembra 1952. Pochádza z Komárna, kde dral lavice na gymnáziu. Neskôr študoval na Vysokej škole dopravnej v Žiline, kde bol členom skupiny Slovlik Boys. 

Pripomeňte si skupinu LOJZO:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: lojzo.eu)

Náhodné stretnutie s Mariánom Kochanským vyústilo do spojenia jeho vysokoškolskej kapely Lojzo a Slovlik Boys. Vznik skupiny LOJZO sa datuje do roku 1982. „Každý z nás robil niečo iné. Marián pesničky a my zo Slovlik Boys zase úbor, v ktorom sme vystupovali. Vyčítali nám, vraj hanobíme robotnícku triedu,“ povedal Ciller kedysi Novému času. V skupine Lojzo sa venoval hre na husliach a spevu, v niektorých skladbách použil aj trúbku. 

Pripomeňte si skupinu LOJZO:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Štýl skupiny LOJZO boj jedinečný, išlo o nenáročnú, zábavnú hudbu inšpirovanú jarmočnými kapelami. „Bola to Marošova idea a chcel to robiť v takomto duchu. Nám sa to páčilo, a preto sme nemienili nič iné hrať. Chceli sme sa zabávať aj my. Naša hudba sa v tom čase nikde nehrávala,“ uviedol Ciller. Svoj žáner skupina definovala ako tzv. podlahový folk. 

O jej popularite svedčí aj množstvo ocenení. Najznámejšie piesne: My nie sme Taliani, Učiteľka chémie, Na centrálnom trhovisku, Anča, si drahá ako volvo, Zita Obezita, Motorová Jana, so skupinou Elán nahrali skladbu Že mi je ľúto a s Mirom Žbirkom Každý deň budú vraj Vianoce. 

Aj po smrti Maroša Kochanského pokračovala kapela na žiadosť fanúšikov ďalej. „Bol veselá a silná osobnosť, šíriaca okolo seba nákazlivý smiech a radosť. Žil plnými dúškami, vychutnával si život do poslednej kvapky a dokázal strhnúť k tomu aj všetkých okolo seba,” zaspomínal si na neho Ciller pre TASR. Posledná zmienka o aktivitách skupiny LOJZO na jej oficiálnej stránke pochádza z roku 2018. 

Pripomeňte si skupinu LOJZO:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: lojzo.eu)

Viac o téme: Jozef Ciller
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu