Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pásla kone na betóne a... Prežívala peklo! Východniari túto herečku nenávideli

Milka Zimková Zobraziť galériu (6)
Milka Zimková (Zdroj: RTVS)

BRATISLAVA - Jaké čudo porobela! Aj takéto boli reakcie na film Pásla kone na betóne, ktorý už dnes možno zaradiť medzi klasiku. Scénar a stvárnenie hlavnej postavy mala na svedomí rodáčka z obce Okružná, ktorá sa nachádza neďaleko Prešova - Milka Zimková. Tá dnes oslavuje 70. narodeniny a na nakrúcanie spomínaného počinu má veru aj poriadne nepríjemné spomienky.

Milka Zimková sa narodila 1. augusta 1951 v dedinke Okružná. Už ako malá túžila byť herečkou. Po skončení gymnázia bola prijatá na VŠMU, kde skončila s červeným diplomom. Verejnosti je známa aj ako prozaička a režisérka.

Pre jej tvorbu je typické, že sa odohráva na východoslovenskom vidieku a používa nárečie. V roku 1980 jej vyšla knižná prvotina s názvom Pásla kone na betóne, ktorú o dva roky neskôr režisér Štefan Uher sfilmoval. Film sa v roku 1995 dočkal pokračovania a ...kone na betóne režíroval Stanislav Párnický.

Nemáš chlopa, nemáš pravdy - Milka Zimková sa verejnosti spája najmä s postavou Johany Ovšenej.
Zobraziť galériu (6)
Nemáš chlopa, nemáš pravdy - Milka Zimková sa verejnosti spája najmä s postavou Johany Ovšenej.  (Zdroj: RTVS)

Postava Johany Ovšenej a oba filmy sa dodnes tešia veľkej popularite. Zimková však v rozhovore pre Korzár uviedla, že po nakrúcaní čelila veľkej nenávisti zo strany rodákov. „Bála som sa otvoriť obálky s pečiatkou Prešova a iného mesta z východu. Toľko nadávok... Ale preniesla som sa cez to, aj keď to bolelo. Všetci si mysleli, že si robím žarty z vlastných ľudí. Ako by som mohla? Veď som jedna z nich. Som dievča z východu, nemôžem predsa písať o žene z bratislavského panelaka, povedala na margo toho herečka, za ktorú sa v tom čase hanbila aj jej vlastná mama. Kdekoľvek sa totiž ukázala, len počúvala, aké čudo jej dcéra narobila.    

Galéria: Milka Zimková pred kamerami

Okrem spomínaných filmov si však Zimková zahrala aj v iných počinoch. Spomenúť možno počiny Vianočné oblátky, Živá voda, Kosenie jastrabej lúky, Proč? či Zabudnite na Mozarta. Pravidelne vystupovala na Slovensku, ale aj v okolitých krajínách, dokonca i v Nemecku, Bulharsku a na Kube. 

Herečka v súčasnosti žije v Bratislave. Bola vydatá, avšak po 20 rokoch manželstva sa rozviedla. Má syna Ondreja a dcéru Milinu. 

Milka Zimková v upútavke na film Lolipardička.
Zobraziť galériu (6)
Milka Zimková v upútavke na film Lolipardička.  (Zdroj: FB Glupe reči)

 

Viac o téme: Milka Zimková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu