Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vyjednávač EÚ Barnier pohrozuje: Stále existuje riziko brexitu bez dohody

Michel Barnier
Michel Barnier (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

BRUSEL - Hlavný vyjednávač Európskej únie pre brexit Michel Barnier v stredu v prejave v Bruseli povedal, že riziko chaotického odchodu Británie z EÚ bez "rozvodovej dohody" stále existuje. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Barnier vysvetlil, že sa to môže stať na konci januára, ak britský parlament neschváli dohodu o brexite, ktorú 27 členských štátov EÚ uzatvorilo s Britániou, a Londýnu už Únia neposkytne ďalší odklad brexitu (vystúpenia z EÚ).

Môže sa to stať aj na konci prechodného obdobia, ktoré má podľa predpokladov trvať po brexite až do konca roku 2020, ak sa dovtedy neodsúhlasí žiadna nová dohoda o obchodných vzťahoch medzi oboma stranami a ak sa zároveň nedohodne žiadny dodatočný čas na jej dosiahnutie. "Riziko brexitu bez dohody stále existuje," povedal Barnier v príhovore. "Stále sa musíme pripravovať aj na to," dodal.

"Vo všetkých členských štátoch sú veľké rozdiely v pripravenosti väčších firiem a malých a stredne veľkých podnikov. Nie je čas na spokojnosť so sebou. Musí pokračovať predovšetkým práca s malými a stredne veľkými podnikmi," pripomenul podľa agentúry Reuters Barnier. Spojené kráľovstvo malo pôvodne vystúpiť z EÚ 29. marca, ďalšími termínmi boli 12. apríl a následne 31. október. Podľa aktuálne schváleného odkladu by mala Británia z EÚ odísť najneskôr 31. januára budúceho roku. Hlavy štátov a vlád zostávajúcich 27 členských krajín EÚ to oficiálne schválili v utorok 29. októbra.

 V prípade, že sa ratifikáciu dohody o podmienkach odchodu Británie podarí zavŕšiť pred spomínaným januárovým termínom, môže Británia opustiť Úniu aj skôr, a to v prvý deň mesiaca nasledujúceho po ratifikácii. Zostávajúci členovia EÚ vyzvali Britániu, aby počas nadchádzajúceho obdobia postupovala "konštruktívne a zodpovedne".

Viac o téme: VyjednávačVeľká BritániaMichel BarnierBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu