Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šéf francúzskych Zelených odstúpil pre podozrenie z týrania expartnerky

Julian Bayou
Julian Bayou (Zdroj: SITA/AP Photo/Thomas Padilla, File)

PARÍŽ - Julian Bayou v pondelok odstúpil z funkcie šéfa francúzskej strany Európa Ekológia-Zelení (EELV). Demisiu podal po tom, ako ho bývalá partnerka obvinila z psychického týrania. TASR informuje podľa správy agentúry AP.

Bayou sa nemieni vzdať mandátu poslanca francúzskeho Národného zhromaždenia, ale odstúpi z funkcie spolupredsedu ekologickej skupiny v parlamente. Minulý týždeň ho odvolali z predsedníctva francúzskeho parlamentu.

Samotná strana celú kauzu prešetruje aj interne a na základe toho rozhodne o ďalšom postupe voči Bayouovi. Trestné oznámenie podané nebolo. Environmentálny aktivista tvrdí, že sa dostal do neudržateľnej situácie, ktorú zhoršil tlak na sociálnych sieťach. Nikto mu síce priamo nepovedal, čo sa mu dáva za vinu, ale nemôže sa brániť, pretože ho "odmietajú počúvať". Agentúra AP pripomenula, že obvineniam z nevhodného správania sa voči ženám čelili alebo čelia viacerí francúzski politici.

Jedným z posledných je prípad prominentného krajne ľavicového poslanca Adriena Quatennensa. Po tom, ako priznal, že manželku udrel po líci, odstúpil z funkcie koordinátora v strane Nepoddajné Francúzsko (LFI). Jeho spolustraník a vplyvný trojnásobný prezidentský kandidát Jean-Luc Mélenchon ho spočiatku obhajoval. Obaja preto čelili na ľavej strane politického spektra kritike za nedodržiavanie sľubov o obrane práv žien a boji proti sexistickému násiliu.

Viac o téme: TýranieFrancúzskoZeleníJulian Bayou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu