Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Demonštranti v Londýne bojujú za klimatické zmeny: Radikálny zásah polície

Polícia zatkla už vyše 750 účastníkov klimatických protestov Zobraziť galériu (4)
Polícia zatkla už vyše 750 účastníkov klimatických protestov (Zdroj: AP Photo/Frank Augstein)

LONDÝN - Britská polícia zatkla už vyše 750 účastníkov klimatických protestov, ktoré od pondelka prebiehajú v metropole Londýn. Demonštranti požadujúci rázne opatrenia na boj proti klimatickým zmenám sa pokúšajú blokovať časti mestského centra, informovala televízia Sky News.

Šéfka londýnskej metropolitnej polície Cressida Dicková kritizovala prevažne mladých demonštrantov za to, že vážne narušujú život v hlavnom meste. Vyzvala ich, aby protestovali zákonným spôsobom, alebo aby "išli domov""V tomto meste ani v tejto krajine sme nikdy nevideli nič podobného, čo sa týka rozsahu, zložitosti a taktiky, pomocou ktorej demonštranti narušujú zákon," vyhlásila komisárka Dicková, ktorá v polícii pôsobí už 36 rokov. 

Britská polícia zatkla už
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vudi Xhymshiti)

Podľa vlastných slov nikdy nezažila, aby muselo byť počas jednej policajnej operácie zatknutých vyše 700 ľudí. Zdôraznila však, že polícia bude pokračovať v zákrokoch voči nepovoleným protestom, ktoré spôsobujú problémy bežným ľuďom. Demonštranti sa podľa nej môžu legálne zhromažďovať v okolí oblúka Marble Arch, nesmú však blokovať dopravné tepny v okolí stanice metra Oxford Circus a mosta Waterloo Bridge. 

Polícia zatkla už vyše
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Na posledne dvoch menovaných miestach policajti zintenzívnili snahy o ukončenie blokád. Na moste Waterloo sa muži zákona pokúšali dostať preč aktivistov, ktorí sa prilepili alebo pripútali k odstavenému nákladnému autu. Metropolitná polícia momentálne čelí kritike z dvoch strán: stúpenci demonštrantov ju odsudzujú za podľa nich príliš tvrdé zásahy. Londýnčania, ktorým blokády komplikujú život, zase kritizujú fakt, že polícia si nevie s protestujúcimi poradiť už šiesty deň. 

Britská polícia zatkla už
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

Dicková na to odpovedá, že polícia vykonáva svoju prácu primerane vážnosti a zložitosti situácie. Môže sa pritom pohybovať len v zákonnom rámci, ktorý jej neumožňuje rýchle riešenia. Londýnskej polícii pritom asistujú stovku policajtov povolaných z iných častí Anglicka. Protesty organizujú aktivisti zo skupiny Extinction Rebellion. Požadujú, aby sa boj proti klimatickým zmenám stal hlavnou prioritou britskej vlády. Spomedzi viac ako 750 zatknutých boli obvinenia vznesené len voči niekoľkým desiatkam osôb. 

Viac o téme: ZatknutieDemonštrantiPolícia Klimatický protest
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu